Microsoft op E3 2015: Gears of War, Halo en de laatste kans voor Kinect

De E3 is bij uitstek het moment om aan de wereld te laten zien wat je als game-gigant van plan bent voor de komende tijd. Volledig volgens traditie is het Microsoft die aftrapt met de eerste persconferentie van ‘de grote drie’ console-fabrikanten. Voorheen zagen we een McLaren P1 uit de grond verschijnen, gaf Usher een dansbaar optreden en stuntelde game-legende Tim Schafer op hilarische wijze met een ongemakkelijk Kinect-gezin. De lol kon gewoonweg niet op. Nu concurrent Sony echter uitloopt in de console-strijd van de nieuwe generatie, is het aan Microsoft om dit jaar eens stevig terug te slaan. Niet te veel fratsen dus, maar een ijzersterke line-up aan Xbox-games. Wat verwachten wij tot dusver van Microsofts veelbetekenende presentatie voor de E3 2015?

Beste line-up ooit?

Microsoft belooft (net als vorig jaar, overigens) op de proppen te komen met een show die barst van de games. Echte games. Niet te veel kindvriendelijke familiespellen of een verplichte slaappauze met multimediaprojecten als Smartglass. Voor die ongein heeft Microsoft momenteel de concurrentiepositie niet. Enerzijds klinkt die belofte daarom als een noodgedwongen statement, anderzijds moet je Microsoft nageven dat de Xbox One nog tal van exclusieve AAA-titels heeft om mee uit te pakken. Het veelbelovende maar uitgestelde Quantum Break verdient ondertussen wel weer een vertoning, alsmede het compleet van de radar verdwenen Scalebound wat vorig jaar middels een strakke trailer werd aangekondigd. Verder kun je er natuurlijk vanuit gaan dat in-house klassiekers als Halo 5: Guardians, Forza Motorsport 6 en de reeds uitgelekte Gears of War Remaster hun gezicht laten zien met een aantal mooie kekke features of bombastische nieuwe onthullingen.

Qua compleet nieuwe aankondigingen heeft Microsoft ook nog lang niet al het kruid verschoten. Het is inmiddels toch de hoogste tijd om Gears of War 4 uit de doeken te doen, al helemaal nu diens ontwikkelende partij recentelijk nog een naamsverandering onderging om meer binding met juist die franchise te bevorderen. Na het succesverhaal van indie-hit Ori and the Blind Forest zou ook een lichte teaser naar diens mogelijke vervolg geen kwaad doen om de liefhebbers van de wat kleinere games tevreden te houden. Verder heeft Microsoft nog genoeg first-party ontwikkelaars achter de hand (onder meer Rare, Frontier Developments en Decisive Games) die zo maar een nieuw of semi-bekend project uit de doeken kunnen doen.

Daarnaast toont Microsoft traditietrouw nog gameplay-beelden van de nieuwe Call of Duty als onderdeel van de langlopende partnership met Activision. Ook de opgekochte, tijdelijke exclusiviteit voor Rise of the Tomb Raider zal ongetwijfeld benut worden door Xbox met beelden van de avonturen, al zal uitgever Square Enix de meest spectaculaire gameplay achter de hand houden voor haar eigen persconferentie voorafgaand aan de E3.

De laatste kans voor Kinect

Was het een paar jaar terug nog Microsofts trotse paradepaardje, is het nu een van de vergeten accessoires voor je Xbox One: Kinect. Het alziende oog van Microsoft leed nog voor de release van de console aan een vreselijk imago, waardoor Microsoft gedwongen werd ook Xbox One-bundels zonder Kinect te leveren, iets wat voorheen ‘onmogelijk’ zou zijn. Zodoende investeerde uitgevers (en Microsoft zelf) ook minder tijd en moeite in het maken van games voor de veredelde webcam en werd ondersteuning voor andere talen niet bepaald doorgezet. Nederlandse stemcommando’s voor Kinect zijn dan ook nog altijd zoek en Microsoft lijkt weinig interesse te hebben om dat een dezer dagen nog te implementeren. Menig voorstander van Kinect kan zich belazerd voelen over het aanbod aan apps en games voor het eens zo bejubelde apparaat, vooral gezien het nog steeds potentie heeft. Microsoft liet eerder dit jaar nog weten Kinect nog niet te laten vallen, maar het gebrek aan Kinect-games en ondersteuning beweren het tegenovergestelde.

Daarom is deze pre-E3 persconferentie van Microsoft ook oprecht de laatste kans om Kinect nog een beetje hoop te gunnen. Halveer de richtprijs van het ding, kondig een aantal écht vette features en games aan voor het apparaat en zet de ondersteuning weer voort, Microsoft! Zo niet, dan kan de Kinect enkel dieper dwalen in het gat der vergeten game-innovaties. Microsoft moet nu of nooit handelen en beslissen over de toekomst van dit stiekem toch best toffe stukje hardware. Interactieve handgebaren in Gears of War 4, bewegingsbestuurde teabags in Halo 5: Guardians, ruk Piñata’s uit elkaar met je blote handen: het maakt niet uit! Bedenk snel een toffe toepassing voor Kinect of begraaf het apparaat diep, naast de Virtual Boy van Nintendo en Sony’s inzet voor de 3D-hype…

Meer focus op gaming met Windows 10?

Microsofts eigen besturingssysteem Windows 10 staat alweer voor de deur en het zou ons ook niet verbazen als ook hieraan wat aandacht wordt besteed op Microsofts persconferentie. Al jarenlang poogt het bedrijf verschillende apparaten hechter met elkaar te laten samenwerken en Windows 10 dient de uiteindelijke samensmelting te gaan worden. Het gratis te spelen Fable Legends zal cross-platform gameplay tussen Xbox One- en Windows 10-gamers leveren en de aangekondigde Xbox App voor het nieuwe OS dient games direct te streamen naar computers, tablet en smartphones.

Mocht Microsoft het nieuwe Windows 10 echt op de gamer gaan richten, dan is wellicht nu de kans om meer van dit soort functies aan te kondigen. Cross-buy met Xbox One en pc-games, het delen van exclusives of een andere ingenieuze samenwerking tussen de twee platformen. Voor Microsoft zijn er tal van kansen om te grijpen waarmee Windows 10 en de Xbox One nóg meer naar elkaar toe kunnen te trekken. Wij hopen vooral dat Microsoft die kansen ook met beide handen aanpakt en een mooie synergie tussen de twee creëert.

Nieuwe controller verzekerd, prijsverlaging broodnodig, snellere Xbox One gewenst

De geruchten en bevestigingen van een nieuw soort Xbox One-controller doen al langer de ronde, maar zijn nooit echt met een knal neergezet door Microsoft zelf. Het is aannemelijk dat kostbare tijd in de persconferentie vrijgemaakt wordt voor een ‘echte’ aankondiging van de nieuwe controller, alsmede wat andere specificaties voor de Xbox One. Nu de PlayStation 4 significant uit aan het lopen is, is het niet gek om te denken dat Microsoft een prijsverlaging in petto heeft voor de Xbox One, mogelijk gebundeld met de nieuwe controller en een Xbox-exclusieve topgame. De Xbox One zoals we hem kennen heeft niet alleen een paar goede games nodig om terrein terug te winnen van Sony, het heeft een aantal wonderdeals nodig.

Tegelijkertijd is er de hoop op een compleet nieuwe Xbox One: eentje die kleiner van formaat is, maar groter qua opslagruimte. De originele Xbox One mag dan een strak en subtiel uiterlijk hebben, het apparaat blijft gewoon een log bakbeest met een niet weg te denken extern voedingsblok en een harde schijf die in deze digitale dagen veel te snel vol komt te zitten. Bovendien zou een ‘Slim’-versie van de Xbox One sneller, lichter en stiller kunnen zijn, met meer mogelijkheden voor aansluitingen en connectiviteit. Wellicht is de timing voor een dergelijke Xbox One niet helemaal perfect, maar Microsoft kan moeilijk terugpakken met alleen een miezerige prijsverlaging voor de console als Sony precies datzelfde plan oppert op haar eigen persconferentie. Nogmaals: er moet iets vernieuwen aan de Xbox One, want deze achterstand is gewoonweg niet in te dichten met een sterke line-up aan games.

De wildcard: Minecraft, de HoloLens of iets compleet anders?

Microsoft heeft vorig jaar braaf gespeeld op de E3 en niet echt revolutionaire technologie voor de Xbox One uit de doeken gedaan, enkel games. Sony, daarentegen, heeft nu de mogelijkheid om van de reeds aangekondigde virtual reality-headset Project Morpheus een fantastische ‘wildcard’ te maken. Een element wat enorm bij kan dragen aan de ervaring en het imago van PlayStation 4-games. De aanstaande persconferentie van Microsoft gaat bepalen of de Xbox One ook instapt op dezelfde hype, deze links laat liggen of misschien op de proppen komt met een compleet andere wildcard van eigen makelij. Een eigen versie van virtual reality, nuttige innovaties voor Smartglass of de terugkeer van research-projecten zoals Microsofts ‘IllumiRoom’-projector die van je complete kamer een beeldscherm bij elkaar verlicht.

Net iets aannemelijker zou de onthulling zijn dat Microsofts niet gaming-gerelateerde HoloLens uiteindelijk toch beschikbaar wordt op Xbox One. Niet voor niets werd deze innovatie al geteased met beelden van Microsofts nieuwe aanwinst Minecraft, al lijkt het moeilijk in te zien hoe die technologie praktisch ingezet kan worden tijdens een potje hardcore gamen. Uitpakken met een exclusief vervolg op Minecraft of unieke nieuwe (Xbox One of Windows 10) features zou, gezien de populariteit van die franchise, ook zo maar eens een goede zet kunnen zijn, al biedt ook dat weinig echte zekerheid voor de Xbox One als console. Maar, wie weet? Microsoft zit in het nauw, vaak komen bedrijven dan met de meest bizarre en ingenieuze ideeën. Wij zijn in ieder geval benieuwd.

Benieuwd of onze verwachtingen waarheid worden?

Kom dan op

maandag 15 juni

om

18:30 uur ’s avonds

naar GamersNET, want dan kun je de

livestream

van Microsofts persconferentie live met de redactie volgen. Chat gezellig met andere bezoekers en maak dit historische evenement direct mee! Check onze E3 FAQ voor meer informatie!

 1.   
  Neolite's avatar

  Jammer dat de grootste verassingen al van te voren zijn verklapt. Zal ongetwijfeld beter zijn om de hype op te bouwen, vindt het wel jammer.

 2.   
  Basman01's avatar

  er staat onderaan woensdag 15 juni, het is toch maandag 15 juni? :p

  De wildcard: Minecraft, de HoloLens of iets compleet anders?

  Zou het kunnen doordat ze nu een partnerschap hebben met Oculus VR dat die ook even langs komt?
  Daarnaast hoop ik dat Microsoft de E3 echt keihard wint, zodat er weer lekker veel concurrentie komt (Dan blijven alle fronten lekker scherp) 😀