De beste tips, tricks en cheats voor GTA 5 en GTA Online

De wereld van GTA 5 is zo ontzettend groot dat het eenvoudig is om erin te verdwalen. Wat zijn de beste tips om te overleven in Los Santos en Blaine County? Hoe onderscheid je de relaxte gasten van de agressieve klootzakken in GTA Online? Hoe word je razendsnel slapend rijk? En hoe groei je uit tot een onverslaanbare moordmachine – op de eerlijke wijze of met cheats? Wij vertellen het je in deze special, waarin de GamersNET-redacteurs hun beste tips delen!

Tips & Tricks

Maak goed gebruik van Chop
Valentijn van der Lende
Wie kent hem niet? De trouwe Rottweiler van Franklin: Chop the Dog! Naast dat je de viervoeter mee kan nemen voor een ‘rustgevende’ wandeling langs het strand, is het beestje ook goed voor een hoop andere handige zaken. Zo liggen er in de grote wereld van GTA 5 een hoop verzamelobjecten voor het oprapen. Verzamelobjecten die je zelf vaak over het hoofd zou zien, maar die je geliefde hond niet zal missen. Om hem te laten speuren moet je simpelweg even de (gratis) iFruit-applicatie op je eigen mobiele telefoon downloaden en vervolgens je viervoeter aan het werk zetten! Voìla, Chop doet de rest. Zolang hij niet te druk is met het bespringen van teefjes dan…

Carpool erop los!
Lennart van Alem
Misschien wel de meest ondergewaardeerde actie van GTA Online: carpoolen. Tal van missies en Heists beginnen namelijk met rijden naar een bepaald doelgebied. Het komt zelden voor dat beide spelers een even snelle auto hebben en precies op hetzelfde moment aankomen op de bestemming. Precies om die reden is het handig om samen in één auto te stappen. Bijkomend voordeel: word je beschoten? Dan kan je gewoon doorrijden terwijl je passagiers de achtervolger op een verse portie lood trakteren!

Know your enemy
Tom Kauwenberg
Veel spelers van GTA Online ergeren zich aan het overschot aan agressieve mede-criminelen. Niet iedereen is immers altijd op zoek naar een gevecht, soms wil je gewoon rustig van A naar B pendelen. Zoek je geen ruzie? Probeer dan tijdens het rondrijden eens kort te toeteren naar andere spelers op straat, doorgaans is dit het sein van een vriendelijke speler. Een korte toeter terug (of het niet direct openen van een vuurgevecht) is de respons van een speler die op hetzelfde niveau zit: niemand hoeft hier dood te gaan. Door sommige spelers vriendelijk te benaderen, voorkom je een hoop ongewenste wraakacties en bouw je wellicht sneller een band op. Zo span je bovendien sneller samen tegen de agressieve chaoten die daadwerkelijk ieders spelplezier pogen te verzieken.


Stel een goede crew samen!
Leon Stougie
In je eentje kloten in de (online) wereld van Grand Theft Auto 5 is natuurlijk leuk, maar het wordt nog veel beter als je dat doet met een stel maten. Niet alleen zijn je avonturen in Los Santos en Blaine County een stuk toffer als je samen met (of juist tegen) elkaar speelt, bij een Heist is het een vereiste om met een goed gecoördineerd team te spelen! Zeker bij de latere Heists is teamwork essentieel en moet je op je medespelers kunnen vertrouwen. Trommel dus drie vrienden op of zoek wat medespelers via GamersNET en GTA Online wordt oneindig veel leuker!

Wie op tijd wil zijn, pakt de trein
Tom Gudde
GTA 5 heeft indrukwekkend openbaar vervoer, waar helaas weinig gebruik van gemaakt wordt. Niet alleen is het een leuke alternatieve manier om je bestemming te bereiken, je kan het ook misbruiken om van de politie af te komen! Metrostelsels zijn een ideaal toevluchtsoord voor als het boven de grond net iets te heet onder je voeten wordt. Ook de spoorrails bieden vaak fantastische ontsnappingsroutes. Laat die auto van een willekeurig slachtoffer de volgende keer eens doorrijden en pak de trein!


Neem minstens één speler met skills mee op een Heist
Daniël de Zwart
Natuurlijk is een heel team van experts het beste tijdens een Heist, maar zorg in ieder geval voor één speler met skills waar je de broekzak van kunt vastgrijpen. Zo iemand met een hoog level, veel wapens, gepantserde wagens en die precies weet hoe een Heist gepland en gespeeld moet worden. Zorg er dan ook voor dat je echt een team bent dat gezamenlijk op plekken gaat schuilen, communiceer duidelijk en zet je eigen leven niet onnodig op het spel. Een speler met een RPG, Homing Missiles en genoeg Armor Packs bij zich kan jou omhoog trekken. Kijk wat deze speler doet en verbeter hiermee je vaardigheden.

Slapend rijk worden
Leon Kempers
Er zijn veel manieren om geld te verdienen in de singleplayer van GTA 5, maar die vereisen allemaal flink wat noeste arbeid. Echter, wij weten natuurlijk allemaal dat hard werken iets is voor het plebs: mensen met dedain worden slapend rijk! Gelukkig is de aandelenbeurs van Los Santos dé plaats bij uitstek om zonder al te veel inspanningen een goed gespekte bankrekening te krijgen. Luister op de talkshow-radiostations goed naar het laatste nieuws over de lokale economie, koop (of verkoop) aan de hand daarvan je aandelen en je bent voordat je het weet loaded. Ook de Assassination-missies van Franklin zijn van groot belang. Check, voordat je de missie begint, wie je moet uitschakelen en welk effect dat zal hebben op de aandelenbeurs, om op basis daarvan te investeren. Doe dit met alle drie de personages, speel vervolgens de missie en verkoop na afloop je aandelen weer… ka-ching!

Cheats

Hieronder vind je de vijf beste PlayStation 4 cheats voor GTA 5. Benieuwd naar alle cheats? Check dan:

GTA 5 pc cheats
GTA 5 PS4 cheats
GTA 5 Xbox One cheats
GTA 5 PS3 cheats
GTA 5 Xbox 360 cheats

CodeResultaat
Rechts, links, kruisje, driehoek, R1, rondje, rondje, rondje, L2 Explosieve melee
Rondje, rondje, L1, rondje, rondje, rondje, L1, L2, R1, driehoek, rondje, driehoek Spawn Buzzard
R1, R1, rondje, R2, rechts, links, rechts, links, rechts, links Wanted level gaat omlaag
Rechts, vierkant, kruisje, links, R1, R2, links, rechts, rechts, L1, L1, L1 Explosieve kogels
Vierkant, L2, R1, driehoek, links, vierkant, L2, rechts, kruisje Bullettime
Heb jij nog goede tips, tricks en cheats voor je medespelers in GTA 5?
Deel ze in de reacties hieronder!
  1.   
    Thijs.'s avatar

    De tip over het openbaar vervoer is erg leuk. Ik heb zovaak in online met wat vrienden gewoon zoveel mogelijk wouten krijgen en vervolgens op de trein springen om lekker choppers etc uit de lucht te schieten. Dit soort dingen leveren ook wel eens leuke plaatjes op (:

  2.   
    Basman01's avatar

    Thijs. schreef, "De tip over het openbaar vervoer is erg leuk. Ik heb zovaak in online met wat vrienden gewoon zoveel mogelijk wouten krijgen en vervolgens op de trein springen om lekker choppers etc uit de lucht te schieten. Dit soort dingen leveren ook wel eens leuke plaatjes op (: "

    wij hebben met een groepje geprobeerd zoveel mogelijk voertuigen op de trein te zetten door middel van jumps, stunts en die takel helicopter 😆 .1tip als je het wilt gaan doen laat 1 iemand achter anders despawned alles 😐

  3.   
    yoranw's avatar

    elke keer als ik toeter naar een persoon pakken ze gemiddeld een wapen en proberen ze me neer te knallen oplossing: de kuruma armored hij kost wat maar dan ben je ook meteeb klaar