Grand Theft Auto 5 pc Fast Forward 2015

17 september 2013. ’Een bekroning op een generatie’. 18 november 2014. ’GTA 5 is op new-gen ongekend, levendig en episch als nooit tevoren.’ GTA 5 ligt inmiddels alweer geruime tijd in de schappen voor de PlayStation 3 en Xbox 360, terwijl ook de new-gen-versie alweer enige tijd te verkrijgen is. De, in potentie, ultieme versie van Rockstars meesterwerk moet echter nog altijd verschijnen. Op 27 januari 2015 is het dan zover, dan verschijnt Grand Theft Auto 5 voor de pc.

Dat Grand Theft Auto 5 in basis een meesterwerk is, daar zullen maar weinig gamers nog van overtuigd moeten worden. Mocht je toch meer willen weten over de inhoud van de game, verwijs ik je graag door naar onze last-gen review van de game, waarin de vibe van GTA 5 perfect wordt omschreven. De new-gen-versie van Grand Theft Auto 5 toonde, onder andere met de toevoeging van de first-person-modus, aan dat Rockstar aandacht aan deze port heeft geschonken.

Superieur

In principe kunnen pc-gamers ruwweg een vergelijkbare game verwachten als PlayStation 4- en Xbox One-bezitters voorgeschoteld kregen, inclusief first-person-modus en lading nieuwe muziek. Zolang je hardware het maar trekt, is de pc-versie van Grand Theft Auto 5 echter grafisch superieur. Op een resolutie van 1080p (of zelfs 4K voor de liefhebber!) en met een framerate van de door sommigen zo gewenste zestig frames-per-seconde, biedt GTA 5 op pc mogelijkheden die ook voor de huidige consoles niet bereikbaar zijn gebleken. Alles staat of valt echter met de kwaliteit van de pc-port en op dat gebied biedt de historie van de franchise geen garanties.

Toen Grand Theft Auto 4, circa een half jaar na de PlayStation 3- en Xbox 360-editie, verscheen voor pc, kampte deze port namelijk met grote problemen en waren onder andere vastlopers aan de orde van de dag. Na vele patches wist Rockstar het spel zeker een stuk stabieler te maken, maar een optimale port bleek GTA 4 zeker niet. Voor de pc-versie van Grand Theft Auto 5 is er echter zeker nog hoop, want in de wandelgangen vloeit het gerucht dat de port ontwikkeld wordt door het team achter de pc-editie van Max Payne 3. Deze shooter wist op de pc wel degelijk te overtuigen en dus is de hoop voor een goede port van GTA 5 zeker aanwezig.

Hulk en Iron Man

Naast de grafische superioriteit is een ander groot voordeel van de pc-versie van Grand Theft Auto 5 de onvermijdelijke opkomst van mods voor de game. GTA 4 op pc toonde al aan dat de creativiteit van modders groots is en dat dit een daadwerkelijke toevoeging kan zijn aan de ervaring die de game biedt. Zo zagen we bijvoorbeeld de mogelijkheid om als Hulk of Iron Man rond te banjeren in Liberty City en wist de iCEnhancer mod Grand Theft Auto 4 op grafisch gebied sterk te verbeteren. In de toekomst zullen soortgelijke modificaties ongetwijfeld opduiken voor Rockstars nieuwste pareltje.

Voorlopige conclusie

De, in potentie, ultieme versie van Grand Theft Auto 5 moet nog altijd verschijnen en op 27 januari 2015 kunnen pc-gamers eindelijk aan de slag met de open wereldgame van Rockstar. Het grafische spektakel, mits je een goede gamepc in huis hebt staan, en de komst van allerhande mods maken van de pc-versie van Grand Theft Auto 5 een vrijwel zekere topper. Enkel de vraag hoe de kwaliteit van de pc-port zal zijn, weet de hype voor de pc-versie nog wat te temperen, maar ook dat lijkt wel goed te zitten. Het lange wachten is bijna voorbij.

Bekijk onze gamepagina om nog veel meer over GTA 5 te weten te komen, bekijk de screenshots, check de video’s en lees al het nieuws.

  1.   
    23tygo's avatar

    ik denk dat deze game op de PC perfect gaat worden en dat veel mensen zelfs met mindere PC’s deze game kunnen gaan spelen. Lets hope it.

  2.   
    ronineter's avatar

    Denk wel dat ze dit keer beter uitkijken met de kwaliteits controles. Deze game staat zeker op mijn lijst van must haves voor volgend jaar.

  3.   
    GodJordi's avatar

    Hebben, hebben, hebben! 😀

  4.   
    Sa.'s avatar

    Als et een goede port is kan dit legit GOTY worden, zeker met allemaal mods! Helaas is mijn PCtje te oud geworden.

  5.   
    Musicman88's avatar

    Nog een dik maandje en dan kunnen de pc gamers er ook mee aan de slag! 😀

  6.   
    JeroenvdB's avatar

    ik denk niet dat ik hhem ga halen want op de xbox one is gta v ook al geniaal. meschien later als die goedkoop is gewoon voor fun.

  7.   
    Bram_M99's avatar

    Ik heb hem voor PS4 gehaald, lijkt me super tof om GTA V op 4K / 60fps te spelen maar dan heb je wel echt een beest nodig