Grand Theft Auto V new-gen

”Now Go! I Need To Meditate. Or Masturbate. Or Both,” zei een meesterlijke filosoof ooit eens ten tijde van Grand Theft Auto V (GTA 5). Of het was onze gestoorde redneck Trevor, maar hoe dan ook, filosofisch. Die ene titel van Rockstar Games werd vorig jaar door Peter beloond met een perfect cijfer in zijn review. Ruim een jaar later komt GTA 5 uit voor de PlayStation 4 en Xbox One. Maar wat kan hier beter aan zijn, de opgepoetste graphics, de first-person-modus, je eigen personage overhevelen naar new-gen? F*ck alles, dit is de versie die je wilt spelen! Dit is de GTA die je een geheel nieuwe ervaring biedt, ook al heb je de game al gespeeld. Oké, nog één quote dan, omdat ik hipster schijn te zijn, en ik al mijn personages direct een baard heb gegeven:

Michael: “…You are what hipsters aspire to be. You, Trevor, are the proto-hipster.”
Trevor: “I don’t know what you’re talking about. I don’t agree with what you’re saying. You’re talking bullshit and you’re trying to wind me up. But I’m very, very angry and I want this conversation to stop right away.”
Michael: “Hipster.”
Trevor: “F*ck you! F*ck you, Michael! Say it again!”
Michael: “I’ve made my point. I’m not a sadist.”

Door de ogen van Michael, Trevor en Franklin

Rondom Grand Theft Auto V en ontwikkelaar Rockstar zweeft altijd een zware lading controverse. De serie zou niet goed voor je zijn, agressie oproepen en onschuldige mensen neermaaien is een slecht voorbeeld van de maatschappij. Duh, maar na al het spektakel van GTA 5 op de PlayStation 3 en Xbox 360, die bij elkaar meer dan 33 miljoen spelers bevatten, gooit Rockstar er een schepje bovenop. Hoe kan een heruitgave nou bombastisch zijn en waarom zouden gamers het spel opnieuw moeten aanschaffen? Niet per se controverse, maar de first-person-modus zorgde wel voor een shock binnen de industrie. Een wisselende, dat wel, want niet iedereen is even blij met de feature. Ik ook niet, totdat ik de eerste persoon eens probeerde. Holy allememaggies shit!

Toegegeven, first-person in GTA is wennen en is ook zeker niet perfect, maar het is een compleet nieuwe ervaring die de game fris maakt en direct naar een nieuw niveau tilt. Je kunt immers op vrijwel ieder moment op de touchpad van de DualShock 4 (PlayStation 4-versie) drukken om over te schakelen naar first-person. Let wel op dat je vier verschillende camerastandpunten hebt, dus het is niet per se één druk op de knop. Hier valt absoluut mee te leven, want mensen die GTA 5 compleet in dit perspectief willen spelen hier geen last van zullen hebben. Ik ben zelf een speler die wisselt met de camera, dus dan zul je de goede momenten uit moeten kiezen. In hectische shoot-outs of achtervolgingen is het wat lastig om over te schakelen – soms is dit zelfs geblokkeerd, maar in dekking wisselen naar first-person is een genot. Vooral het schieten voelt heel nieuw en goed aan en het rijden op een motor worden heerlijk gejaagde momenten.

Video Review

Het zijn die elementen die voor mij het lekkerste aanvoelen in de eerste persoon. In een auto (en op een motor) heb je natuurlijk wel minder overzicht wat er om je heen gebeurt. Dit maakt het uiteraard uitdagender, maar als je geen fan bent van racegames vanuit de cockpit rijden zal dit logischerwijs niet jouw perfecte camerastandpunt zijn. Ook is het niet functioneren van de spiegels wel een gemis, want dit zorgt ook weer voor minder overzicht. Daarnaast voelt het rennen wat onwennig aan en is het echt even acclimatiseren. Mijn scepsis over de first-person-modus is echter wel volledig verdwenen na het spelen. Rockstar flikt het inderdaad om Grand Theft Auto V verfrissend en origineel te laten aanvoelen en het switchen tussen standpunten geeft een andere feeling aan de game.

Ultimate Extreme Hyper Grand Theft Auto V

Een tweede pluim verdient Rockstar op het technische gedeelte. De 1080p-resolutie straalt van je televisie af en alles wat daar omheen is gebouwd voelt volledig anders. Je hebt het gevoel dat je een versie van GTA 5 speelt waarbij heel veel DLC is toegevoegd. Sowieso is het grafisch een flinke stap vooruit. Nauwelijks kartelranden meer, behoorlijk gedetailleerde gezichten, fantastische belichting, een adembenemende draw distance en alle kleine details van schade tot het weer hebben een flinke upgrade gekregen. Hier en daar wat mindere textures, maar die hou je altijd wel. Daarnaast is het ongelooflijk hoe soepel GTA 5 draait. Geen haperingen, geen vastlopers en geen ernstige framedrops. Rockstar heeft de new-gen-versie van het spel goed geoptimaliseerd en hoewel je de 30 frames per seconde merkt als je met een sportwagen op volle snelheid rijdt – de framerate kakt dan dus iets in – is dat echt te verwaarlozen en zeer minimaal. Natuurlijk was een 60fps de natte droom geweest voor veel gamers, maar de open wereld is enorm en ziet er zo schitterend en gedetailleerd uit, dat het bijna onmogelijk is om altijd stabiel te zijn.

Om nog maar te spreken van het extra levendige Los Santos dat gecreëerd is. Dit is het gevoel wat het vorig jaar wellicht had moeten zijn en dat wordt nu werkelijkheid. Meer volk op straat dat ook zijn eigen ding doet, meer voertuigen op de weg en ook dieren zijn veelvuldiger aanwezig. Zelf was ik bang dat er teveel verkeer zou zijn, want dan zou je niet lekker meer kunnen racen. Deze balans is echter precies goed en het maakt het zigzaggen weer wat uitdagender. Ook in dit opzicht maakt het dat GTA 5 een levendigere ervaring is. Al die details, de bladeren die voorbij dwarrelen, vlaggen die wapperen, begroeiing dat er mooier uitziet en nieuwe muziek die door je boxen galmt. Rockstar heeft immers honderd nieuwe nummers toegevoegd aan alle zeventien de radiostations. Voor ieder wat wils dus en voor mensen die GTA 5 al hebben gespeeld, is dit wel een extra aangenaam gegeven.

Vroem! Vroem! Extra’s b*tch

Alles lijkt dus beter, groter en first-personer geworden en als dat nog steeds niet alles is, heeft Rockstar meer diversiteit in Grand Theft Auto V gestopt. Zo zul je minder vaak dezelfde auto’s of motoren tegenkomen en is het aanbod in voertuigen verhoogd. Er zitten in de singleplayer wat meer sportwagens in, alsook wat klassiekers en hipster-wagens die normaliter in GTA Online voor een hoog bedrag aangeschaft kunnen worden. Er rijdt dus meer verschillend verkeer op de weg en dat is fijn, dan voelt een stad realistischer en meer eigen – *kuch* hoewel je hier op straat enorm veel 206’jes en Golfjes/Polo’s ziet rijden *kuch*. Bovendien is er voor terugkerende GTA 5-spelers veel nieuws te beleven, want zij krijgen genoeg extra’s. Zo kun je natuurlijk je GTA Online-account en dus je personage eenmalig overhevelen naar de new-gen-versie van de game. Al je progressie wordt behouden en je kunt dus verder met waar je gebleven bent, alleen ziet jouw manneke of vrouwke er grafisch nog strakker uit.

Zowel online als offline zijn er nieuwe beloningen en evenementen toegevoegd. Zo is er een missie voor Michael genaamd “Murder Mystery”, zijn de Hatchet en Rail Gun twee nieuwe wapens, zijn er speciale Stock Car-races, Monkey Mosaics-collectibles, nieuwe voertuigen, een wildleven-fotografie-uitdaging en nog veel meer. De ontwikkelaar heeft in ieder geval niet stil gezeten en met de eerstvolgende update zullen eindelijk ook de beroemde en beruchte Heists hun intrede doen. Alle gratis uitgebrachte content zit al in de game en ook met GTA Online kun je direct weer genoeg Jobs starten. Natuurlijk was het nog rustig in de online wereld, aangezien GTA 5 op new-gen op het moment van spelen nog niet uit was, maar de servers lijken net als op de last-gen-editie prima te werken.

Conclusie

De perfecte waarde die een jaar geleden aan Grand Theft Auto V werd aangereikt, maakte het dat er geen plaats was voor verbetering. Schrap deze zin, want Rockstar Games heeft de ultieme versie van GTA 5 gemaakt op de PlayStation 4 en Xbox One. Niet alleen valt de verrassing van de first-person-modus beter uit dan verwacht en zorgt het voor een compleet nieuwe en frisse ervaring, ook zit het op technisch vlak helemaal goed. Met een resolutie van 1080p en een vrijwel stabiele framerate van 30 is dit een sterke stap vooruit ten opzichte van vorig jaar. Geen haperingen, geen vastlopers en nauwelijks framedrops zorgen voor een fantastische speelbaarheid. Voeg daarnaast het scala aan grafische verbeteringen, kleine details, gezichtsanimaties, een vollere en meer gevarieerde stad, hogere draw distance en betere belichting toe en je hebt de perfectie geperfectioneerd (wie kent de quote nog?). Ook alle extra’s, zoals voertuigen, missies, events, wapens en het overhevelen van je GTA Online-personage, maken zowel offline als online de game completer dan hij al was. Grand Theft Auto V op new-gen is ongekend, levendig en episch als nooit tevoren. Zowel nieuwe spelers als mensen die de game al hebben aangeraakt zullen geroerd worden.

Noot: GamersNET kent geen cijfers toe aan HD-remakes; daarvoor verwijzen we je graag door naar onze originele GTA 5-review.

 1.   
  suzanne1986's avatar

  Mooie review! Alleen welk cijfer geven jullie het spel nou precies???

 2.   
  OnOwned's avatar

  fijn juist geen cijfers geven, maar die plus en min puntjes ff mooi weergegeven. cijfer zegt niets over een game, want met precies dezelfde voor en nadelen kunnen cijfers per review alsnog ontzettend verschillend zijn. vind dit veel beter.

 3.   
  Jemigzeg's avatar

  Komt er ook een pc review als deze uit komt?

 4.   
  Caroldus_Maximus's avatar

  Ik zat even wat filmpjes te checken van die first person-mode, man!! Ik ben zo blij dat ik GTA 5 niet op de last-gen heb gespeeld, dit lijkt toch echt de game te gaan worden die Rockstar had willen maken. Ik kan echt niet wachten tot ie op de deurmat ploft! 🙂

 5.   
  GBA43's avatar

  OnOwned schreef, "fijn juist geen cijfers geven, maar die plus en min puntjes ff mooi weergegeven. cijfer zegt niets over een game, want met precies dezelfde voor en nadelen kunnen cijfers per review alsnog ontzettend verschillend zijn. vind dit veel beter."

  Scheelt Peter ook weer een hoop verantwoording! 😆

 6.   
  PSPfreaky's avatar

  GamersNET kent geen cijfers toe aan HD-remakes; daarvoor verwijzen we je graag door naar onze originele GTA 5-review

  Jullie hebben bij The Last of Us toch wel cijfers gegeven? De originele versie kreeg een 9.5 en de Remastered versie een 9.9

  http://www.gamersnet.nl/games/the_last_of_us/ &
  http://www.gamersnet.nl/games/the_last_of_us_remastered/

  Ik ben benieuwd hoe de game zal zijn op de PC 😀

 7.   
  suzanne1986's avatar

  PSPfreaky schreef, "

  GamersNET kent geen cijfers toe aan HD-remakes; daarvoor verwijzen we je graag door naar onze originele GTA 5-review"

  Jullie hebben bij The Last of Us toch wel cijfers gegeven? De originele versie kreeg een 9.5 en de Remastered versie een 9.9
  http://www.gamersnet.nl/games/the_last_of_us/ &
  http://www.gamersnet.nl/games/the_last_of_us_remastered/
  Ik ben benieuwd hoe de game zal zijn op de PC 😀

  Daarom vroeg ik het ook… 🙄

 8.   
  Leon's avatar

  Jullie hebben helemaal gelijk. Voorheen deden we dat meestal niet (maar soms wel, zoals bij TLOU), maar we hebben besloten om HD-remakes vanaf nu consistent geen meer cijfers te geven 🙂

 9.   
  Daniel Z's avatar

  ”suzanne1986″ schreef, "Mooie review! Alleen welk cijfer geven jullie het spel nou precies???"

  Daarvoor verwijzen we je dan ook naar de review van vorig jaar, die aangeeft wat GTA 5 biedt. In deze new-gen-versie beschrijven we de verbeteringen en veranderingen ten opzichte van de versie op de last-gen. Met plus- en minpunten in plaats van een cijfer.

  Komt er ook een pc review als deze uit komt?

  Daar gaan we wel van uit 😉

 10.   
  Moodey's avatar

  day 1: they still didn’t give a 10 euro switch up deal on the ps store

 11.   
  Ryan2000's avatar

  Gave review. Kan echt niet wachten tot morgen! 😀

 12.   
  Rijstekorrel's avatar

  Kan niet wachten tot morgen kan spelen 😀

 13.   
  gamepower's avatar

  prima en met de first person is dit een heel andere game, maar het maakt mijn geen verschil…de opdrachten blijven hetzelfde! zoals ik vorige reactie heb gezegt , ik heb gta rond gespeeld en wat geld ingepompt en voor de volle mep koop ik hem niet, zelfs niet voor de helft.
  R* wil weer maar eens het onderste uit de kan halen, deze keer bij niet want ik heb al veel betere GTA games gespeel dan deeltje 5 een 9.9 zou dan ook overdreven zijn voor een gewone update naar new-gen

 14.   
  noah81's avatar

  Ben benieuwd, heb nog geen 1 deel gespeeld ooit. Heb hem al vja pre order gedownload dus morgen gelijk proberen.
  Goeie review!

 15.   
  Puddingboom's avatar

  ”suzanne1986″ schreef, "Mooie review! Alleen welk cijfer geven jullie het spel nou precies???"

  Oortjes gebruiken 🙄

 16.   
  randoman1337's avatar

  new-gen?
  die consoles zijn al een jaar uit hoor, gewoon current gen dus.

 17.   
  Dhr.Faab's avatar

  Vet die firstperson mode , binnen kort maar eens halen

 18.   
  sebastiaanwwe/Misterwwe's avatar

  Toen ik de trailer zag GTA 5 First Person, dacht ik dat word echt een drama, maar het is toch ontzettend vet, ik kan der gewoon niet meer zonder.

 19.   
  TechGamer's avatar

  De game is perfect, 3rde keer dat ik hem speel ook op de PS3 gespeeld, maar Graphics vele malen beter en de game blijft verassen.

 20.   
  puffiepony's avatar

  Ik heb hem op de xbox 360 al een keer uitgespeeld, maar krijg hem dinsdag voor de xbox one binnen dus ben zeer benieuwd.