The Drop

Veelbelovend was dit Amerikaanse debuut van Vlaamse regisseur Michaël R. Roskam, in Vlaanderen bekend van Rundskop. De ingrediënten voor een sterke film waren zeker aanwezig, maar de uitwerking is wisselvallig.

Het verhaal
The Drop speelt zich af in een verloederde achterbuurt van een Amerikaanse stad, waarin street credibility hoog in het vaandel staat. Het vertelt het verhaal van gangsters uit de laagste trap van de criminele hiërarchie. Degenen die het vuile werk mogen opknappen dus. Voor barman Bob (Tom Hardy) betekent dat vooral het wegsluizen van geld in de bar van zijn neef Marv (James Gandolfini). Hun bar is een zogenaamde Drop Bar: een bar waar zwart geld gedropt wordt dat door criminele activiteiten is verdient. Als hun café wordt overvallen en de overvallers er met de winst van de avond vandoor gaan, komen ze in de problemen. De maffiabazen voor wie ze werken eisen het geld zo snel mogelijk terug. Ondertussen maakt Bob kennis met Nadia, (Noomi Rapace) een meisje dat een slechte geschiedenis heeft met mannen van de straat. Door samen een hond op te voeden die hij in haar vuilnisbak vind, krijgen ze al gauw een band. Ondertussen hijgen de maffia in Bobs nek.

Sputterend tempo
De set-up van The Drop is interessant, maar je geduld wordt erg op de proef gesteld. Je hebt het gevoel dat je blijft wachten tot er een ontwikkeling plaatsvind, of dat er eens wat actie in het spel komt. Vervelen doet het niet: de grimmige sfeer is goed neergezet en de cinematografie is ook dik in orde. Maar de motor sputtert net iets te veel. Het subplot rond Bob, Nadia en de hond sukkelt door zonder direct iets bij te dragen.
Ook de acteurs komen niet altijd tot hun recht. Tom Hardy speelt een ingetogen loner die de hele film door wel heel koel blijft. Hij mag dan onder continue druk staan van gangsters van hogerop, de politie en Nadia’s ex-vriend, maar hij bereikt nooit zijn breekpunt. James Gandolfini, die de meesten zullen kennen als Tony Soprano, kruipt in de huid van een onderdanige gangster. Hij komt hier het beste tot zijn recht. Noomi Rapace, bekend van haar rol als Lisbeth Salander uit de Zweedse Millenium trilogie, verdient een pluim voor haar Amerikaans accent, maar we hebben haar in interessantere rollen gezien.

Conclusie
Met Dennis Lehane als screenplay schrijver, die ook Shutter Island en Gone Baby Gone op zijn naam heeft staan, had The Drop veel potentie. Maar het resultaat is wisselvallig. Het houdt het midden tussen een gangster-drama en een verhaal van vriendschap tussen twee mensen met een hond. Beide plots kabbelen voort maar vallen al met al wat dunnetjes uit. De screenplay is gebaseerd op een kort, onafgewerkt verhaal van Lehane dat Animal Rescue heet. Het lijkt alsof het met de bewerking tot een script ook niet gelukt is een kop en een staart aan het verhaal te geven. Bij momenten stokt het tempo en staat de spanningsboog slapjes. Toch maken de verrassende climax en het gedegen camerawerk veel goed.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Verassende climax
  • Goed camerawerk

Wat is NOT

  • Wisselend tempo
  • Twee dunne verhaallijnen

6

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren