Beste Leon, de belofte van Destiny

Regelmatig schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week was het de beurt aan Leon, die de Vita geen hoop meer geeft qua gamers. Peter schrijft deze week terug over Destiny.

Reactie op: Beste Peter, geen hoop meer voor de Vita Beste Leon,

Jammer dat je denkt dat er geen hoop meer is voor de PlayStation Vita. En waarschijnlijk heb je gelijk ook. Vorige week bespraken Tom en ik het al in de Hot Koffie Show, er is helemaal niks mis met de Vita. Sterker nog, het is een natte droom voor elke gamer als het gaat om grafische mogelijkheden. Alleen zonder een contante stroom aan goede titels is het inderdaad een dikke, doch lege huls.

Ben jij nog steeds aan het wachten op je uberspeciale, hipperdepippe hyper-editie van Destiny? Jawel Leon, het is lang wachten als je iets speciaals wilt wat achteraf niet zo makkelijk leverbaar is. Maar weer niet getreurd, ik wacht nog steeds op je en dan gaan we samen knallen. Als ik de reacties van Destiny zo’n beetje peil, dan krijg ik hele gemixte gevoelens. Persoonlijk ben ik nog niet verder dan level 11, maar zelden werd een game zo enthousiast onthaald als Destiny. Dat zal ongetwijfeld gedeeltelijk met hype te maken hebben, maar ook ken ik mensen die juist niks ervan hadden verwacht, de game toch maar hebben gekocht en nu helemaal verslaafd zijn.

Natuurlijk zijn er een aantal dingen duidelijk overhyped aan de game. Allereerst het verhaal, wat eigenlijk niet aanwezig is. Wellicht dat mensen met een voorliefde voor PlayStation zich daar makkelijker overheen zetten dan ik dat kan. Als Halo-liefhebber was juist daar mijn verwachting enorm! Het is weer een gevalletje van: zodra iets een MMO wordt, is een echt meeslepend verhaal niet meer te vertellen. Er zijn immers teveel andere mensen aanwezig om dat goed te proberen. The Old Republic is het niet gelukt, World of Warcraft is vooral heel veel lezen. We willen nog altijd een Mass Effect-achtig verhaal in een MMO. Destiny weet dat niet te brengen. Jammer! Zeker nu ontwikkelaar Bungie heeft gedeeld dat het verhaal later écht zal ontstaan als er nieuwe DLC of nieuwe delen verschijnen. Dat maakt dit eerste deel van Destiny wel een beetje een prequel op wat gaat komen.

Waarom spelen zoveel mensen dan zo massaal Destiny? Ik wist het antwoord al na tien minuten spelen met de game. Het is simpelweg de gameplay. Waarom speelt een shooter lekker? Het is een bijna onaantastbaar antwoord. Het voelt gewoon perfect! Battlefield heeft dat gevoel nooit echt gehad, daar is vooral het teamwork geweldig. Het mechaniek van Call of Duty voelt misschien iets lekkerder, maar het haalt het niet bij Destiny. Ik durf misschien wel te beweren dat Destiny de lekkerste console-shooter is ooit verschenen. En dan praat ik echt alleen over het “simpele” mechaniekje van richten, schieten, rennen, springen en het gooien van granaten. Waarom dat zo lekker voelt? Ik heb geen idee, het is een X-factor die ik niet helemaal begrijp. En inderdaad, het is dezelfde balans als we kennen uit Halo die ook in Destiny zo fantastisch is, met het verschil dat Destiny qua besturing net wat moderner is. Het voelt echt fantastisch.

Mogen we dan vergeten dat het qua verhaal en schaal misschien wat minder is geworden dan we hebben gehoopt? Nee, natuurlijk niet en dat blijft jammer. Echter, de gameplay is altijd het belangrijkste in een game en dat zorgt ervoor dat ik weer enorm veel zin heb om met Destiny aan de slag te gaan. Geef je me snel een appie als je hem eenmaal hebt? Gaan we knallen!!!!

Doei!

Peter

  1.   
    OnOwned's avatar

    Ben het echt volledig eens met je. De gameplay speelt als een trein en daardoor verveeld de crucible gewoon niet. Ik ben er net zo aan verslaafd als de Black ops multiplayer van Cod. Enige wat mij zo tegen zit is dat de game zelf te klein aanvoelt voor wat ze hadden beloofd. Er komt nog heel veel DLC aan, maar de content op het schijfje die iedereen binnen kreeg 9 september is een beetje karig.

  2.   
    vistaberg's avatar

    Eens met de reactie en het artikel. Zie wel bijzonder veel potentie nog ook bijvoorbeeld zou ik het vet vinden als je tuimte battles had met de schepen zoals starwars battlefront en een free roam met schepen dat je zelf naar planeten kan vliegen in plaats van die 5 minuten wachten met laden hoop ook op meerdere stukken op aarde de VS, Europa en China ofzo.

  3.   
    mattioza's avatar

    OnOwned schreef, "Ben het echt volledig eens met je. De gameplay speelt als een trein en daardoor verveeld de crucible gewoon niet. Ik ben er net zo aan verslaafd als de Black ops multiplayer van Cod. Enige wat mij zo tegen zit is dat de game zelf te klein aanvoelt voor wat ze hadden beloofd. Er komt nog heel veel DLC aan, maar de content op het schijfje die iedereen binnen kreeg 9 september is een beetje karig."

    De game speelt inderdaad heel goed! 🙂

    Goh moet zeggen dat als je alles wil doen, rekeninghoudend met alle story-quests (op de 2 moeilijkheidsgraden of al dan niet in co-op), side-quests, de strikes, de andere multi-player dingen, de events, de trofeeën halen, verschillende pakjes kopen,… Ben je wel heel tijdje zoet mee, wat de wereldgrootte betreft blijft het bij ‘potentie’ 🙂

    En ja ik moet zeggen dat ik ook beetje met dubbel gevoel zit, je moet zeker beetje van MMO houden want zitten flink wat elementen ervan in (ook al willen ze het niet geweten hebben 🙄 ).
    Om in je eentje te spelen, is het spel ook best pittig, en daar is niets mis mee maar om in een level 5 keer 20min opnieuw te moeten spelen omdat het een moeilijke eindbaas is, vind ik beetje jammer.

    Maar moet zeggen dat ik er mij wel mee vermaak en das het belangrijkste 😀

  4.   
    LesserMagic's avatar

    The Old Republic had wel een goed verhaal. Voortaan even die oordoppen en oogkleppen afdoen.

  5.   
    Goregash's avatar

    Yep, SwtoR had naar mijn mening de beste story telling van elke MMO out there. Elke class zijn eigen story, was echt heel goed gedaan. Als ze dat weer brengen in Destiny, delete ik instantly 1 char om alles opnieuw te prberen 😀

    Ik had zelf ook een Mass Effect achtige wereld en Story verwacht en was daarop wat teleurgesteld. Maar nu ik er al ruim 40 uur in heb zitten kan ik gewoon niet meer van die game af blijven. Wat een geweldige game is het zeg. Heerlijke gameplay, en co-op is heel erg leuk om te doen!

  6.   
    Petor's avatar

    The Old Republic had een redelijk verhaal, maar we gaan het toch niet vergelijken met een Mass Effect he mensen? Daarvoor was die game echt veel te statisch. 😉

  7.   
    Papachico's avatar

    Ik had veelste veel verwacht van deze game. De dlc of expansie of whatever moet serieus echt heeeeeel goed zijn, wil ik misschien nog verder gaan met Destiny. Bungie, sorry maar in mijn ogen heb je ongelooflijk gefaald in deze game.. Ja de gameplay of t schieten ervan voelt heerlijk aan, maar daar is alles ook mee gezegd. Missies/strikes zijn kort, easy en wordt redelijk suf na een tijd. Beloning? Durf het gehele lootsysteem te veranderen want dit is complete bullshit. Pvp is prima op de mappen na waar je met voertuigen kan racen. Bounties zijn oke maar had liever gehoopt dat je overal bounties kon doen. Soort van quests ofzo. Planeten zijn groot, maar wat heb je dr aan als je op elke planeet 6/7 missies kan doen en that’s it? Bij elke missie begin je op een ander punt van een zeer klein deel van een planeet. Sorry maar ik kan toch echt niet gaan en staan waar ik maar wil. Kijk naar WoW. Een zone is daar al vele malen groter dan 1 gebied in Destiny. En dat is dan de hele planeet. Tuurlijk zijn het allemaal dingen die toegevoegd/veranderd kunnen worden in een dlc of expansie, geen probleem.
    Wat ik wil zeggen is dat deze game gewoon niet compleet aanvoeld. Alsof ik een tutorial heb gespeeld. En dat gewoon durven te verkopen voor 60/70 euro.. Kan je net zo goed dlc’s verkopen voor die prijs, zelfde bullshit idee.