Beste Leon, de pijn van het uitstel

Wekelijks schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige keer was het de beurt aan Leon, die het einde van baggergames aankondigde. Deze week schrijft Peter een brief terug.

Reactie op: Beste Peter, het tijdperk van baggergames is ten einde Beste Leon,

Je hebt helemaal gelijk. De tijd van echte baggergames is wel voorbij. Het nare is alleen dat wij gamers ook steeds kritischer worden. Dat heft die kwaliteitsverbetering weer een beetje op helaas. Maar het is fijn dat we bijna in iedere game wel een hoge kwaliteit zien.

Het is alleen jammer dat we dit jaar bijna geen tijd hebben om van al dat moois te genieten! Het is het jaar van het uitstel. Niet van de lange uitstellen (Battlefield Hardline, Evolve en GTA 5 PC buiten beschouwing gelaten), maar van de uitstellen richting november. Nog in de zomer was het beeld veel duidelijker. In september, oktober en november was een stroom van goede titels voor bijna iedere gamer. Dat beeld is inmiddels wel voorbij nu werkelijk iedere uitgever heeft besloten hun game te lanceren in november. En wat zijn al die uitgevers verdrietig nu ze weten dat ook GTA 5 in november zal verschijnen! Want wederom zal dat een klap zijn voor alle andere verkoopcijfers. Ondanks dat het een re-release is, zal nog steeds bijna iedere gamer GTA 5 oppakken.

Als ik nu kijk naar september en oktober, is het bijna treurig om te zien hoe weinig toppers er verschijnen. EA lacht zich rot, want zij hebben vrij spel met The Sims 4 en FIFA 15 in september. Warner Bros. zal blij zijn in oktober, met Shadow of Mordor en ook Sunset Overdrive, Borderlands: The Pre-sequel en The Evil Within hebben relatief vrij spel. Hoe anders is november. Zullen we het lijstje even langslopen?

– 04 nov: Call of Duty: Advanced Warfare
– 11 nov: The Crew
– 11 nov: Halo: The Master Chief Collection
– 13 nov: Assassin’s Creed: Rogue
– 13 nov: Assassin’s Creed: Unity
– 18 nov: Far Cry 4
– 18 nov: GTA V new gen
– 19 nov: LittleBigPlanet 3
– 21 nov: Dragon Age Inquisition
– 21 nov: Project CARS
– 21 nov (gerucht): Super Smash Bros.

Ahum… Need I say more? Leon? Welke games wil jij allemaal spelen in november? Ik weet het wel! Call of Duty, Halo, AC: Unity, Far Cry 4, GTA 5 New Gen, Dragon Age Inquisition, LittleBigPlanet 3, Super Smash Bros… Eigenlijk alle games. Waarom hebben ze er niet voor gekozen om wat games in oktober te brengen? Is november zoveel fijner? Net voor de feestmaand december? Is de portemonnee van consumenten zoveel dieper in november, dat je met zoveel concurrenten tegelijk in één maand kunt verschijnen? Het uitstel van Assassin’s Creed: Unity is wat mij betreft de meest opvallende. Het is namelijk een uitstel van twee weken (oorspronkelijk eind oktober). Was het niet mogelijk om net wat meer uurtjes te maken en toch eind oktober te lanceren? Dan hadden ze bijna vrij spel? Denk ik te simpel door te denken dat als je 5 nachtjes doorwerkt, je weer een week hebt ingelopen? Zeker nu de game duidelijk in het vaarwater zit van Ubisoft’s eigen andere titels. Nogmaals, misschien denk ik te simpel. Aan de andere kant, aandeelhouders zijn ook gewone mensen en die gaan echt vragen stellen.

De beste stuurlui staan inderdaad aan wal. Het positieve nieuws? We kunnen in november zoveel vette games spelen, dat we niet eens hoeven te balen van de beginnende winter! Misschien gamen we wel zoveel dat we de Pieten-discussie missen! Heerlijk!

  1.   
    Daan's avatar

    A lacht zich rot, want zij hebben vrij spel met The Sims 4 en FIFA 15 in september.

    Vergeet je nou gewoon Destiny deze maand. 😥

  2.   
    Thijs.'s avatar

    little big planet 3 komt toch 19 november?

  3.   
    Petor's avatar

    Jullie hebben allebei gelijk, maar het gaat om de strekking van het verhaal he! 🙂

  4.   
    HWSHHZ's avatar

    De gamers worden inderdaad steeds kritischer, maar dat komt ook doordat games tegenwoordig zo gehypet worden, terwijl bij de release blijkt dat het helemaal niet zo goed is…

  5.   
    Dynastickiller's avatar

    Ik kijk echt uit naar farcry 4! 😆

  6.   
    ferdi81's avatar

    uhmmmmm 8 oktober driveclub vergeten….

  7.   
    soldierarjan's avatar

    In november komen er 5 tof games voor mij uit die wil spelen maar die koop ik in de komende maanden daarna er wel.

  8.   
    Hitman047's avatar

    Des te meer reden voor extra uitstel dus?

    Veel te veel grote titels die te dicht op elkaar zitten… 😳

  9.   
    Leukste's avatar

    ”Hitman047″ schreef, "Des te meer reden voor extra uitstel dus?
    Veel te veel grote titels die te dicht op elkaar zitten… 😳 "

    Wordt het uitstellen dan niet een soort van spel op zich tussen de uitgevers. Voor de gamer wordt er de belofte, dan wel het excuus gemaakt dat de game uitstel nodig heeft voor optimalisering/verbetering. Of er zou dan extra content bijkomen. Maar hoeveel zie je daar nu echt van terug in een game? Die verschillen zijn er zeker niet in elke game die uitstel nodig heeft. En mij zou het benieuwen waarom er dan iedere keer nog steeds beleefd wordt gezegd door de community. “Liever uitstel, dan een game die niet af is.” Op den duur is uitstel dan een gewoon en automatisch iets. Terwijl het juist moet zijn dat “uitstel” iets is waar er geen enkele andere optie is om de game op tijd voor de releasedatum af te krijgen. Of gaan we dan naar “van uitstel komt afstel”?

  10.   
    Neolite's avatar

    Dit kan niet anders dan dat er nog meer uitstel zal gaan volgen. De release net even opschuiven naar de volgende maand zie ik ze zo wel doen.