Review: Minecraft – Xbox One Edition

Niemand kan om Minecraft heen. Als je tussen het jaar 2011 en nu niet onder een steen hebt geleefd, heb je de hype ongetwijfeld meegemaakt. De indie-hit van Markus ‘Notch’ Persson groeide binnen de kortste keren uit tot een game-fenoneem van jewelste. Van kleinschalige bouwwerken op vriendenservers tot aan urenlange Let’s Play’s op YouTube van de virtuele blokkendoos: Minecraft is en blijft een populair bij miljoenen spelers.

Geen wonder dus ook dat de legendarische hit al snel geport werd naar andere platformen, smartphones en handhelds. Zo schreef ik ook de recensie van de Xbox 360 Edition van Minecraft, ruim tweeënhalf jaar geleden alweer. Destijds bleek dat de indie-titel ook aardig speelbaar was met een controller in je knuisten, wonder boven wonder. Met de komst van de nieuwe generatie consoles duurde het dus ook niet bijzonder lang voordat aangekondigd werd dat Minecraft ook op deze machines zijn opwachting zou maken. Inmiddels heeft de new-gen versie de net in Nederland verschenen Xbox One aangedaan, en dat maakt het hoog tijd voor een beproeving van Minecraft op de nieuwe console.

Verbeterd, niet vernieuwd

Toen ik de review schreef van Minecraft: Xbox 360 Edition, had ik twee minpunten genoteerd voor de console-port van Minecraft. Zo waren de werelden relatief klein (verre van de oneindigheid die de originele versie kent) en liep de game bovendien achter op de updates die de pc-versie al geïmplementeerd hadden. Opvallend genoeg zijn het precies die twee verschijnselen die zich niet meer voordoen op de Xbox One-versie van de game. Ditmaal bevat de console-versie wel meteen ‘The End’ en alle bijbehorende updates en zijn de werelden daarnaast stukken groter dan voorheen mogelijk was. Eindelijk.

En hoewel die twee bijkomstigheden enorm gewenst waren, is het wel jammerlijk om te zien dat de Xbox One Edition verder weinig nieuws doet. Het is een zonder meer een prima port van Minecraft, maar het is ook niks meer of minder nu. De controls zijn aardig, het spel verschilt in basis vrijwel niks meer van zijn volwassen pc-broertje en alle fijne elementen die we al kenden van de Xbox 360 Edition, keren gewoon terug. Het overzichtelijke craften, de handige en gezellige splitscreen modus en de gemakkelijke online-mogelijkheden: het is allemaal weer aanwezig, maar van een stukje extra flair is weinig sprake.

Technisch snor

Daar komt wel bij dat de game noemenswaardig beter loopt dan zijn voorganger op de vorige consoles. Waren de laadtijden van de Xbox 360 Edition soms wat aan de lange kant, zijn ze nu bijna niet meer aanwezig. Ook de momenten waarbij de game in zijn totaliteit op pauze sloeg om een minuut van je leven te stelen en de game automatisch op te slaan, komen niet meer voor. Bovendien blijft de framerate altijd hoog en zul je als speler niet meer lastiggevallen worden door irritante hick-ups. Technisch gezien zit de new-gen port dus helemaal snor.

Overstappen? Dat kan.

Voor de gamers die al eerder aan de slag zijn gegaan met de veel aangehaalde Xbox 360 Edition is de overstap sowieso een koopje. Voor het bedrag van vijf euro kun je de Xbox 360-versie updaten naar de nieuwe Xbox One Edition. Netjes is dan ook dat je eerder gemaakte werelden mee kunt nemen naar je nieuwe console. Naadloos kun je vertrouwde levels overnemen en verder uitbreiden op de Xbox One. Een aardige manier om gamers over te laten stappen. Sowieso wordt het ook nog eens extra lekker gemaakt met de toevoeging van een aantal gratis DLC-pakketten: de geinige ‘mash-up’ content.

Inbegrepen bij de prijs van de Xbox One Edition zitten namelijk de Skyrim, Mass Effect en Halo mash-ups met Minecraft. Naast iconische textures, skins en muziek zijn er ook drie werelden meegeleverd waarin Minecraft en de drie respectievelijke games samenkomen. Echt revolutionair zijn de mash-ups niet te noemen, maar het is zeker een leuke bijkomstigheid die je hart kan vullen met een aantal warme herkenningsmomenten. Door een blokkerig Whiterun wandelen kan vrij therapeutisch zijn voor de The Elder Scrolls-fans onder ons, terwijl Halo-fans kunnen genieten van een Minecraft-kijk op bijvoorbeeld het klassieke Blood Gulch.

Conclusie

De Xbox One Edition van Minecraft is een bijzonder vanzelfsprekende port geworden. Naast de toevoeging van een aantal kleine features en gratis downloadable content doet de game niet enorm veel nieuws ten opzichte van zijn voorganger, laat staan de oorspronkelijke stamvader op de pc. Dat wil overigens niet zeggen dat de port niet geslaagd is, in tegendeel juist: Minecraft speelt heerlijk weg op de Xbox One. Grotere werelden, meer gameplay en haast geen laadtijden: dit is zonder twijfel een prima port van de indie-hit.

Natuurlijk zullen veel pc-gamers claimen dat het gebrek aan mods en zelfgemaakte texture packs de port minder maakt, maar zoiets is simpelweg niet te overzien op een systeem van Microsoft of Sony. Daartegenover staat wel dat Minecraft gewoon uitzonderlijk lekker loopt de Xbox One en samen spelen in één wereld gewoonweg makkelijker is op de console. Even een extra controller aansluiten en samen verder bouwen, gezellig op de bank, dat ontbreekt toch weer aan de veel geroemde pc-versie. En daar schittert deze nieuwe console-port dus juist: de bank. Dit is zonder meer de gemakkelijkste en beste manier om Minecraft te ervaren in je huiskamer.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Laadtijden miniem
 • Uitgebreid met DLC
 • Multiplayer features

Wat is NOT

 • Doet vrijwel niks nieuws

8

 1.   
  ckerigon's avatar

  Vind de conclusie een beetje apart. Ik snap wel dat het fijn is om samen te spelen op de bank en met 2,3 of 4 controllers, maar hoe kan minecraft split screen nou ooit echt heel fijn zijn?

 2.   
  Tom's avatar

  ckerigon schreef, "Vind de conclusie een beetje apart. Ik snap wel dat het fijn is om samen te spelen op de bank en met 2,3 of 4 controllers, maar hoe kan minecraft split screen nou ooit echt heel fijn zijn? "

  Natuurlijk zie je iets minder dan wanneer je in je eentje het scherm bezet, maar het werkt gewoon prima. Vroeger speelden we Mario Kart met vier man op 360p-resoluties, dus vier Minecraft schermpjes op 1080p is naar mijn inziens prima te doen. 😉

  Moet ik wel eerlijk bekennen dat ik op een beamer speel, maar toch: het is goed mogelijk met een beetje televisie.

 3.   
  3333/3333's avatar

  Minecraft is juist de pc game die je ook makkelijk op de bank kan spelen. Ieder laptop kan het draaien, even aansluiten op de tv, (360) controller erbij en klaar.

  Wel jammer dat de console versie weer achter loopt met updates. Goed dat de werelden groter zijn geworden, al waren die kleine mappen juist wel weer heel erg geschikt voor hunger games-achtige multiplayer games.

 4.   
  Tom's avatar

  E Rommel schreef, "Minecraft is juist de pc game die je ook makkelijk op de bank kan spelen. Ieder laptop kan het draaien, even aansluiten op de tv, (360) controller erbij en klaar.
  Wel jammer dat de console versie weer achter loopt met updates. Goed dat de werelden groter zijn geworden, al waren die kleine mappen juist wel weer heel erg geschikt voor hunger games-achtige multiplayer games. "

  Ik wist niet dat de pc-versie van Minecraft fatsoenlijke controller-support had, wat het verhaal wel weer een andere twist geeft. Maar dan alsnog is het vrij veel gedoe, en je mist de gemakkelijker multiplayer (ook online, geen externe servers benodigd) die de console-versies hebben.

  Misschien ben ik ook wel gewoon een sucker voor splitscreen. Tegenwoordig zijn er immers steeds minder games die splitscreen of multiplayer op één console ondersteunen. Dan is het gewoon fijn om te zien dat Minecraft het wel doet, en je gewoon met maten op de bank zonder problemen een wereldje kan maken.

 5.   
  Thijs.'s avatar

  Wil em nog is halen voor ps4

 6.   
  3333/3333's avatar

  Tom schreef, "

  ”E Rommel” schreef, "Minecraft is juist de pc game die je ook makkelijk op de bank kan spelen. Ieder laptop kan het draaien, even aansluiten op de tv, (360) controller erbij en klaar.
  Wel jammer dat de console versie weer achter loopt met updates. Goed dat de werelden groter zijn geworden, al waren die kleine mappen juist wel weer heel erg geschikt voor hunger games-achtige multiplayer games. "

  Maar dan alsnog is het vrij veel gedoe, en je mist de gemakkelijker multiplayer (ook online, geen externe servers benodigd) die de console-versies hebben.

  Misschien ben ik ook wel gewoon een sucker voor splitscreen. Tegenwoordig zijn er immers steeds minder games die splitscreen of multiplayer op één console ondersteunen. Dan is het gewoon fijn om te zien dat Minecraft het wel doet, en je gewoon met maten op de bank zonder problemen een wereldje kan maken. "

  Daar heb je gelijk in, dat is ook wel de kracht van de consoleversie.

 7.   
  Danielle.k's avatar

  Me broertje speelt minecraft helemaal grijs snap niet hoe maar ik kan er niet eens 5 minuten naar kijken.

 8.   
  Dannytjuh's avatar

  Ik speel Minecraft altijd met m’n vriendin.. Geen probleem op een normale full hd tv.