What if

What If is een romantische komedie over twee twintigers, Wallace (Daniel Radcliffe) en Chantry (Zoe Kazan) die er achter proberen te komen wat ze voor elkaar betekenen en zouden kunnen betekenen.

Het script is geschreven door Elan Mastai en is gebaseerd op het toneelstuk “Toothpaste and Cigars” van T.J. Dawe en Michael Rinaldi. Mastai is onder andere bekend als scripschrijver van The Samaritan uit 2012 met Samuel L. Jackson. De film is geregisseerd door Michael Dowse, die op zijn beurt bekend is geworden met films als Fubar (2002), Fubar II (2010) en Goon (2011).

Wallace is net gestopt met medicijnen studeren en is een vrijgezel die geestelijk wat beschadiging heeft opgelopen, nadat zijn vorige relatie op een nare manier is verbroken. Hij heeft een grote aversie tegen liegen en bedriegen binnen een relatie en houdt niet van manipulatieve acties om te krijgen wat je wilt. Hij woont op dit moment bij zijn zus en haar zoontje in huis. Chantry is een schattig, charmant, creatief en beetje klunzig meisje dat werkt als animator. Ze is ontzettend nieuwsgierig en op zoek naar nieuwe dingen, maar kan aan de andere kant slecht omgaan met veranderingen.

De twee ontmoeten elkaar op een feestje en het is meteen duidelijk dat ze een klik met elkaar hebben. Als Chantry na een geslaagde avond aangeeft dat ze een vriend heeft, tot grote teleurstelling en verbazing van Wallace zijn kant, besluiten ze nogal zakelijk om vrienden te worden. Het is al snel duidelijk dat Wallace steeds sterkere gevoelens krijgt voor Chantry die hij in eerste instantie voor haar probeert te verbergen, omdat hij zijn vriendschap met haar niet op het spel wil zetten. Chantry lijkt vooral te vechten tegen de gevoelens die ze aan het ontwikkelen is en blijft lange tijd in de ontkenningsfase te zitten, het is namelijk al vanaf het begin voor beide duidelijk dat er een seksuele spanning tussen de twee hangt. Als Ben, het vriendje van Chantry, gespeeld door Rafe Spall (Prometheus, Life of Pi, Shaun of the Dead), een tijdje voor zijn werk in de advocatuur naar Dublin vertrekt krijgt Chantry de kans om eens serieus na te gaan denken over wat ze met haar leven, inclusief de mannen daarin, wil gaan doen.

Chantry woont in de film samen met Ben in een prachtig uitziend, volwassen huis. Het huis ziet er echter veel te geordend en netjes uit en past eigenlijk niet zo bij haar karakter. Het lijkt er meer op alsof ze bij haar vriend is ingetrokken. Dit draagt bij aan het gevoel dat Chantry niet op haar plek is in de wereld waar ze zit. De ontmoeting met Wallace dwingt haar om eens goed naar zichzelf en haar leven te kijken.

Het idee van een film over of vriendschap tussen mannen en vrouwen mogelijk is, is niet nieuw. In de klassieker When Harry Met Sally uit 1989, geeft Harry (gespeeld door Billy Crystal) al aan dat mannen en vrouwen geen vriendschap kunnen hebben, omdat de seks er altijd tussen komt.

Scriptschrijver Elan Mastai zegt zelf het volgende over het verhaal:

“What If is about those undeniable connections you make with people that aren’t always convenient. Timing is such a big part of finding the right person. I like the idea of trying to write an ethical romantic comedy – people trying to do the right thing. To me the essential theme of the movie is you can’t lie your way to happiness.”
De film blijft helaas wat oppervlakkig en er zijn veel scenes waarin vooral veel wordt gepraat over allerlei dingen, zonder dat er echt een diepere band of connectie opgebouwd lijkt te worden. Het aantrekken, het afstoten en de gesprekken over vriendschap, liefde en seks blijven de overhand houden. Het verhaal bestrijkt een jaar, maar je krijgt richting het einde nog steeds het gevoel dat ze elkaar eigenlijk nog niet echt hebben leren kennen. Een aantal scenes voelen overbodig, omdat ze nauwelijks wat bijdragen aan de ontwikkeling van het verhaal of de personages. Ze worden door veranderingen in de film helaas niet voor hele erge situaties en onmogelijke keuzes gesteld, waardoor het verloop en vooral het einde vrij voorspelbaar zijn. Wel heel goed zijn de ongemakkelijke scenes tussen de karakters in de film, waarbij ongemakkelijheid makkelijk overslaat op het publiek. Verder wordt er wel heel mooi gebruik gemaakt van het werk wat Chantry doet. Ze maakt animaties en die worden gedurende de film gebruikt als een soort onthulling van hoe Chantry zich van binnen echt voelt op bepaalde momenten.

Het acteerwerk van Harry Potter-ster Daniel Radcliffe is niet goed, maar ook niet slecht. Zijn interactie met Zoe is wel goed, maar omdat hij wat vlak acteert voel je zijn passie richting haar niet zo goed. De interactie met zijn beste vriend Allen komt een stuk authentieker over. Allen wordt gespeeld door de inmiddels veel gevraagde en gewaardeerde acteur Adam Driver, die we kennen van de tv-serie Girls en uit de film Tracks, welke eerder dit jaar in de bioscoop te zien was. Hij speelt de impulsieve en drukke, beste vriend van Wallace die vind dat hij er alles aan moet doen om zijn gevoelens naar Chantry zo snel mogelijk kenbaar te maken. Chantry wordt gespeeld door Zoe Kazan, die vooral bekend is van de film Ruby Sparks uit 2012 waar ze zelf het script van heeft geschreven en de hoofdrol in speelde. Zij weet dus als geen ander hoe het proces van film maken eraan toe gaat. Zoe acteert heel goed, haar blikken en kleine bewegingen zorgen voor een geloofwaardig hoofdpersoon. Mijn vermoeden is dat we nog veel van deze dame zullen gaan horen in de toekomst.

De makers van deze film hebben er alles aan proberen te doen om van deze film geen typische romantische komedie te maken. Hij voelt een beetje aan als een indie film, wat helemaal geen verkeerde richting is. De soms hele slechte humor en het voorspelbare verloop en uitkomst zorgen er toch voor dat hij minder origineel is als gehoopt. Vanwege de leuke details en het goede acteerwerk, van vooral Zoe Kazan, geef ik deze film toch nog 3 sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Acteerwerk van Zoe Kazan
  • Oog voor details

Wat is NOT

  • Flauwe humor

6

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren