Trials Fusion

Wat maakt een game geweldig? Een visueel plaatje? Toffe gameplay? Wat mij betreft is het vooral de fun-factor. Een game moet leuk zijn om te spelen en moet ook leuk blijven. Toen Trials HD in 2009 de stap richting de Xbox 360 zette, viel de game mij niet direct op. Maar een half jaartje later was daar alsnog mijn review van Trials HD. Wat een genot! Ook opvolger Trials Evolution speelde ik tot voor kort nog. Een nieuwe verslaving was geboren…

Heerlijk vertrouwd

Met Trials Fusion gaat ontwikkelaar RedLynx op dezelfde voet verder: zorg dat je met je crossmotor zo snel mogelijk en met zo min mogelijk crashes de finish haalt. Gas geven, remmen en zorgen dat je motorrijder in balans is door hem naar voren of achteren te laten bewegen. Veel meer heeft de besturing in beginsel niet om het lijf. En dat is nog steeds de grote kracht van Trials, ook in Trials Fusion. De tracks zijn weer zo subliem vormgegeven, dat je tijdens het rijden een heerlijke flow kunt aanhouden als je de baan goed kent. Sprongen, flips, ‘bunny hops’… zeker voor de ervaren Trials-spelers zal het als vanzelf gaan en heerlijk vertrouwd aanvoelen. En net als je denkt dat het allemaal wel erg makkelijk gaat worden de tracks een tikkeltje moeilijker, krijg je weer een andere motor om onder de knie te krijgen en is het weer een fijne uitdaging. Voor een leuke twist kan je zelfs met een quad en een kekke fiets sommige tracks op!

Uitdaging!

De uitdaging na het volbrengen van een track zit in Trials Fusion overigens veel nadrukkelijker in alle tracks verwerkt. Naast het letten op je tijd en het aantal fouten, kent elke track namelijk ook nog drie speciale uitdagingen (‘Challenges’) om te voltooien. Bijvoorbeeld een track foutloos rijden zonder het gas los te laten, zonder de positie van de rijder aan te passen, zonder fouten maar met verplicht een aantal flips, door op een bepaald deel niet met je voorwiel de baan te raken, enzovoort. In eerdere games zaten dergelijke uitdagingen deels ‘verstopt’ in sommige Achievements. Door ze nu zo nadrukkelijk aan elke track toe te voegen, wordt de verslavende factor alleen maar groter. Simpelweg een track halen kan je een medaille opleveren – brons, zilver, goud en na het ‘uitspelen’ van de game ook nog platinum – maar de extra Challenges leveren het nodige in-game geld op. En dat is weer ideaal om je coureur en motoren te customizen.

Soms mag je best bizarre uitdagingen volbrengen, zoals het rijden met een aanhanger vol voetballen, het voltooien van een verborgen ‘Warp Level’, een track vanuit first-person perspectief of zelfs van achter naar voren racen, het elektrocuteren van je coureur en zelfs het spelen van een potje tennis! De humor is duidelijk aanwezig in Trials Fusion, waarbij vrijwel elke track wat geheimen herbergt. Pro-tip: soms kan het al lonen om vanaf de startlijn eerst eens wat meters naar achteren te rijden. De voice-overs die tijdens de race zogenaamd grappig proberen te zijn, zijn echter vooral bloedirritant. Zeker als je een lastig stuk een paar keer overdoet, komen de gevatte opmerkingen je neus uit. Gelukkig zijn ze uit te schakelen, zodat je daar geen last meer van hebt.

De uitdaging gaat in Trials: Fusion overigens nog een stuk verder, want na enige tijd worden freestyle tricks geïntroduceerd. Tijdens het maken van sprongen kan je dan de meest leipe poses aannemen met je coureur: staan op je motor, eronder bungelen, erachter hangen… legio mogelijkheden. Er zijn zelfs speciale FMX-tracks, waarbij de focus volledig ligt op het uitvoeren van deze tricks om een zo hoog mogelijke score te halen. In andere tracks is het uitvoeren van een speciale freestyle trick soms weer een Challenge, waardoor het ook echt loont om dergelijke vaardigheden te oefenen. Dankzij deze Challenges en freestyle tricks is meteen een minpuntje uit Trials Evolution verholpen, waarin het uitvoeren van stunts vrijwel niets opleverde. En als dat nog niet genoeg voor je is, kan je ook je tanden weer zitten in bijna onmogelijke tracks met een extreme moeilijkheidsgraad. Frustratie alom, maar heerlijk als het je lukt om de finish te halen.

Levensduur

De fun van Fusion zit zeker voor de console-versies in de lokale multiplayer, lekker met vrienden op de bank racen. En natuurlijk kan je weer je eigen banen bouwen met de Track Editor. Bijzonder uitgebreid en je moet er wel even voor gaan zitten om een uitgebreide track zelf te bouwen, maar het is wederom een feature die ideaal is voor de community. En je hoeft helemaal geen ingewikkelde zaken te regelen om al een leuke track te maken met jumps, loopings en andere elementen. De tijd zal het leren hoeveel moois dat gaat opleveren, maar voorgaande delen kenden behoorlijk wat pareltjes vanuit de community. RedLynx heeft zelfs nog iets bijzonders in petto op het gebied van de multiplayer. Wat dat gaat worden is vooralsnog een geheim, maar het zal in elk geval een gratis update worden. En voor spelers van de mobiele game Trials Frontier is er binnen Fusion een mooie koppeling gemaakt, zodat je beloond kunt worden door tracks zowel in Frontier als in Fusion te voltooien.

Toffe tracks, heerlijke gameplay, toegankelijke besturing, veel uitdaging. Niets dan lof voor Trials Fusion? Bijna. Allereerst valt op dat er af en toe framedrops en screen tearing zichtbaar zijn. Het stoort amper, maar het is toch wel vreemd voor een game die voor je gevoel grafisch toch niet heel complex is. Het ziet er allemaal prima en sfeervol uit, maar doordat RedLynx vaak heeft gehamerd op de 60 frames per seconde voor elk platform is het toch wel jammer om deze schoonheidsfoutjes op te merken. Maar wellicht dat een patch dit nog kan gaan verbeteren.

En ook niet onbelangrijk: de prijs. Voorheen was dit een echte arcadegame met een dito prijskaartje. Inmiddels is de prijs iets gestegen: richting de 20 euro voor de pc-versie en digitale versie voor de Xbox 360, Xbox One en PlayStation 4. Voor nog eens 20 euro extra kan je de Season Pass in huis halen, waarmee je 6 toekomstige DLC packs alvast hebt betaald. En wil je sowieso liever een fysieke versie in de winkel halen, dan heb je voor de PlayStation 4 en Xbox One alleen maar keus uit de bijna 40 euro kostende Deluxe Edition, inclusief Season Pass. In beginsel dus niet direct een heel groot verschil, maar het schurkt wel meer tegen mid-priced games aan en dat is allicht voor sommige gamers even slikken. Het heeft het allicht wel mogelijk gemaakt dat nu ook PlayStation-gamers van Trials kunnen genieten. Om praktische redenen alleen gamers met een PlayStation 4, maar het valt alleen maar toe te juichen dat de fanbase van Trials zich verder kan gaan uitbreiden.

Conclusie

Trials Fusion bouwt de succesformule verder uit en doet dit zo goed, dat het maar moeilijk is om te stoppen met spelen. Er zijn genoeg tracks, uitdagingen, gekke acties, geheime plekken en gezonde frustratie om je heel wat maanden zoet te houden. Zeker als straks je vrienden ook aan de slag gaan, want niets is zo verslavend als het gevoel van competitie en het verbeteren van elkaars tijden. Er zijn wat grafische minpuntjes, de voice-overs zijn irritant en de prijs is wel even slikken, maar verder is dit op en top fun. Het is misschien een gewaagde uitspraak, maar wat mij betreft volledig terecht: Trials Fusion is de beste Trials-game ooit.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Pure fun!
 • Heerlijke gameplay
 • Uitdagend voor alle spelers
 • Freestyle Tricks en Challenges
 • Dankzij Track Editor genoeg content nog in aantocht

Wat is NOT

 • Kleine audiovisuele missers
 • Van low-price bijna mid-price

9.3

 1.   
  soldierarjan's avatar

  Vind het jammer van de prijs als die 14,99 was dan kopen veel meer mensen hem.

 2.   
  ChielB's avatar

  Het verschil is klein, maar inderdaad wel jammer. Daarom een klein minpuntje, maar dat mag de pret zeker niet drukken. gewoon weer een heerlijk verslavende topgame! 🙂

 3.   
  gamepower's avatar

  ik heb veel interesse in deze game, maar 40 euro( incl s.p) vind ik veel te veel geld voor een ( in mijn ogen) een arcade game

 4.   
  ShadyXL's avatar

  Inderdaad. De prijs is redelijk hoog voor zo’n spel, maar als ik zo de review lees is het niet zo gek. Een 9,3. Ik kijk wel of ik de game ergens voor €30 kan oppikken. Ik heb wel trouwens gezien dat de PC versie rond de €20 is. Wat ook grappig is dat de PC versie €39,99 (normaal €49,99 (zonder korting)) kost bij Wehkamp en gewoon echt tussen de €19 en €22 is in andere winkels 😛 Wehkamp is gestoord. Maar goed, anders wacht ik wel even voordat ik het haal. Er zijn nog andere games die ik wil halen en Trials is niet echt een van de games die ik zo snel mogelijk wil spelen.

 5.   
  3333/3333's avatar

  ShadyXL schreef, "Inderdaad. De prijs is redelijk hoog voor zo’n spel, maar als ik zo de review lees is het niet zo gek. Een 9,3. Ik kijk wel of ik de game ergens voor €30 kan oppikken. Ik heb wel trouwens gezien dat de PC versie rond de €20 is. Wat ook grappig is dat de PC versie €39,99 (normaal €49,99 (zonder korting)) kost bij Wehkamp en gewoon echt tussen de €19 en €22 is in andere winkels 😛 Wehkamp is gestoord. Maar goed, anders wacht ik wel even voordat ik het haal. Er zijn nog andere games die ik wil halen en Trials is niet echt een van de games die ik zo snel mogelijk wil spelen."

  Moet je toch wat beter lezen, die versie rond de €20,- is zónder de season pass. Alle duurdere versie hebben wél een season pass.

  Heb de beta bij mn broertje gezien, game lijkt dezelfde kuren te hebben als het vorige deel. Ook daar wisten patches niet de onregelmatigheden te verbeteren. Jammer dat het door ubisoft uitgegeven wordt, anders had ik de game wellicht gekocht.

 6.   
  Noice!'s avatar

  Voor mensen die aanhikken tegen de prijs van de Deluxe Edition, het verleden heeft ons geleerd dat veel DLC na verloop van tijd in de sale gaat, je bent dan wellicht niet als eerste erbij, maar de DLC is wél goedkoper dan de extra 20 die je nu betaalt. Vergeet vooral niet dat je voor €20 een volledige game hebt waar je wss meer uur in gaat steken als bv een Infamous. Deze game is z’n hoge cijfer meer dan waard, zeker voor de PS bezitter die nog nooit een vorig deel heeft gespeeld.

 7.   
  ChielB's avatar

  Inderdaad, het zeker is zeker geen must om de Season Pass te kopen. Ook zonder heb je meer dan genoeg content om je maanden te vermaken. 8)

 8.   
  ShadyXL's avatar

  E Rommel schreef, "

  ”ShadyXL” schreef, "Inderdaad. De prijs is redelijk hoog voor zo’n spel, maar als ik zo de review lees is het niet zo gek. Een 9,3. Ik kijk wel of ik de game ergens voor €30 kan oppikken. Ik heb wel trouwens gezien dat de PC versie rond de €20 is. Wat ook grappig is dat de PC versie €39,99 (normaal €49,99 (zonder korting)) kost bij Wehkamp en gewoon echt tussen de €19 en €22 is in andere winkels 😛 Wehkamp is gestoord. Maar goed, anders wacht ik wel even voordat ik het haal. Er zijn nog andere games die ik wil halen en Trials is niet echt een van de games die ik zo snel mogelijk wil spelen."

  Moet je toch wat beter lezen, die versie rond de €20,- is zónder de season pass. Alle duurdere versie hebben wél een season pass.
  Heb de beta bij mn broertje gezien, game lijkt dezelfde kuren te hebben als het vorige deel. Ook daar wisten patches niet de onregelmatigheden te verbeteren. Jammer dat het door ubisoft uitgegeven wordt, anders had ik de game wellicht gekocht. "

  Ik nam aan dat dat wel gewoon bij de omschrijving zou staan. Er staat daar niks over Season Pass/Deluxe Edition. Ik heb het over de PC versie voor de duidelijkheid.

 9.   
  ChielB's avatar

  Dat is dan wellicht wat onduidelijkheid van de webshop. De pc-versie zonder Season Pass kost ongeveer 18-20 euro, met Season Pass zou een prijs van 38-40 euro logisch zijn.

  Maar voel je zeker niet verplicht om meteen aan de Season Pass te wagen. Zoals gezegd gaan later vaak DLC-bundels nog in de uitverkoop en ook zonder die toekomstige content heeft de game meer dan genoeg te bieden om heel lang vermaak te leveren. 🙂