Divergent

Na films als Twilight en The Hunger Games, moet Divergent nu die nieuwe tienerfilm gaan worden. Wordt dit net zo’n succes als zijn voorgangers? Shailene Woodley speelt in ieder geval de stoere, maar toch ook sexy hoofdrol. Weet zij haar personage Tris goed neer te zetten? En hoe zit het met het verhaal? Je leest het allemaal in onze recensie van Divergent.

Oorspronkelijk zou Divergent in IMAX uitgebracht worden, maar vermoedelijk is hier in Nederland vanaf gezien dankzij het kleine aantal IMAX-zalen in ons land en het grote aanbod IMAX-films op dit moment. Zoals jullie weten draait Captain America: The Winter Soldier momenteel in IMAX en die gaat na een week natuurlijk geen plaats maken voor Divergent. Of was dit toch de moeite waard geweest?

Wij denken misschien van wel. Niet omdat het tweede deel van Captain America zou tegenvallen, in onze recensie belonen we de film namelijk met vier sterren, maar omdat ook The Hunger Games ons vorig jaar goed beviel in IMAX. Na het zien van Divergent zien we aardig wat gelijkenissen met deze film, wat toch wel lichtjes tegenvalt.

Toch heeft Divergent ons ook aardig verrast. Allereerst zet Shailene Woodley een prachtig personage neer in de vorm van Tris. Tris is een jonge dame die net als alle andere van haar leeftijd aan de hand van een test een eigen factie moet kiezen. Deze factie zal ze de rest van haar leven trouw moeten blijven en ze mag helaas nooit meer wisselen. Maar bij de test gaat het al mis, de testresultaten zijn niet doorslaggevend, ze is afwijkend, Divergent.

Een Divergent is enorm zeldzaam en mensen die de testen afnemen zien ze maar één keer in de zoveel tijd langskomen. Veel van de Divergents leven na het afnemen van de test niet lang meer. Ze plegen zelfmoord uit wanhoop, omdat ze niet weten wat ze ermee aan moeten of ze worden vermoord door leden uit andere facties. Divergents zijn namelijk niet zo geliefd en zorgen in de ogen van anderen vaak voor moeilijkheden.

Maar Tris is een volhouder, ze weet te verzwijgen dat ze een Divergent is en wanneer het moment daar is om te kiezen voor een factie kiest ze voor Onverschrokkenheid en breekt ze met haar familie. Ook haar broer, die tegelijk met haar moet kiezen kiest een andere factie dan waar zijn familie toe behoort. Deze keuzes brengen een stukje emotie in het verhaal want de ouders moeten meteen afscheid nemen van hun beide kinderen.

Bij de factie Onverschrokkenheid ontmoet ze Four (Theo James), een nogal duister personage waar me meer over te weten komen wanneer de twee verliefd op elkaar worden. Alle puzzelstukjes vallen na een moeizame start allemaal in elkaar en er lijkt geen vuiltje meer aan de lucht. Maar natuurlijk gaat er, juist wanneer je denkt dat er niets meer fout kan gaan, iets mis. Wat dat is vertellen we je helaas niet.

Verder brengt het verhaal nog een flink aantal verassingen en een hoop spanning met zich mee waar we niet al te veel van willen verklappen, anders hoeven jullie straks de film niet meer te zien. Volgend jaar verschijnt het tweede deel van deze reeks genaamd Insurgent en ook het derde deel Allegiant staat al in de planning. En we moeten zeggen dat we hier best wel op zitten te wachten, na het zien van de eerste film ben ik heel erg benieuwd wat er in deel twee gaat gebeuren.

Kortom, Divergent lijkt inderdaad de nieuwe Twilight/Hunger Games te worden als je kijkt voor welke doelgroep de film gemaakt is. Verhaaltechnisch kom je in de film wel wat dingetjes tegen die we kennen van The Hunger Games en hoewel dit een kleine tegenvaller is is het niet storend in de film. Het verhaal zit verder goed in elkaar en ik zou de film graag nog een keer gaan zien in de bioscoop om alles wat beter op me in te laten werken.

Shailene Woodley zet een fantastische rol neer maar er gaan zeker ook credits naar Theo James en Miles Teller die tevens een goed personage neerzetten. Teller kennen we natuurlijk allemaal nog kennen uit het recente That Awkward Moment. Dankzij het goede acteerwerk en het spannende verhaal belonen we Divergent dan ook met drie en een halve ster. De film had wat ons betreft toch iets teveel weg van The Hunger Games.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Shailene Woodley
  • Spannend verhaal
  • Goede opbouw naar deel twee

Wat is NOT

  • Lijkt veel op Hunger Games

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren