Dead Nation: Apocalypse Edition

Dead Nation, de top-down shoot ‘em up van ontwikkelaar Housemarque (Super Stardust, Resogun), verscheen al in 2010 voor de PlayStation 3. Nu, meer dan drie jaar later, komt de game als Dead Nation: Apocalypse Edition naar de PlayStation 4. Sinds gisteren is de game uit en nog eens gratis voor PlayStation Plus. Kunnen we ons weer met zombies vermaken of is de game outdated om er ook eens op de PlayStation 4 plezier mee te hebben?

De Apocalypse

De samenleving is in elkaar gestort. In Dead Nation: Apocalypse Edition is het grootste deel van de populatie volgroeid als zombie door een virusuitbraak. Een jaar later komen de twee protagonisten, of je speelt met Jack McReady, of met Scarlett Blake, of met beiden in co-op, uit hun schuilplaatsen gekropen om op zoek te gaan naar de primaire behoeftes als voedsel en water. De twee zijn immuun voor het virus, waardoor ze nog een kans hebben om te overleven. Echter, om contact te maken met de buitenwereld, knutselen ze met een radio. Er is geen verbinding, dus moeten ze het hogerop zoeken. Vanaf dat punt struin je door de stad, slacht je zombies af, recht naar je doel.

Het verhaal wordt middels real life videomateriaal en voice-overs op een vrij simplistische manier weergegeven en Dead Nation draait dan ook meer om de gameplay. Die staat nog steeds en daar is dan ook niets aan veranderd. De kleine levels die je van bovenaf ziet laten je door vervallen straten wandelen, waar kapotte voertuigen, rotzooi en hongerige zombies geen uitzondering zijn. De basis er is, maar Dead Nation: Apocalypse Edition biedt meer.

Schieten in Full HD

Niet Housemarque, maar Climax Studios, dat meehielp aan de Silent Hill-franchise, is verantwoordelijk voor de PlayStation 4-versie van Dead Nation. Het is de ontwikkelaar in ieder geval gelukt een gelikte editie af te leveren, want Dead Nation: Apocalypse Edition ziet er fantastisch uit op de console. Volledig in 1080p baan jij je een weg door de tien levels, variërend in lengte en opgebouwd uit segmenten. De game is natuurlijk geen complete remake, dus baanbrekend is het niet. Maar, het is te zien dat het vuur is opgepoetst, alsmede het weersysteem en het ziet er allemaal iets scherper uit.

Verder is het gewoon schieten geblazen en houdt vooral de sfeer en de actie je bezig. Aan de gameplay is niets veranderd, maar de Apocalypse Edition bevat de Road of Devastation DLC, waar de twee modi Endless en Arcade in zitten. Zeker geinig als extra, al is het alsnog niet nieuw als je de game op de PlayStation 3 hebt gespeeld. Wel bevat de PlayStation 4-versie exclusief de Challenge Mode, die je tegen andere spelers laat strijden om de hoogste punten op je leaderboard te krijgen. Ook heeft het spel een Companion App, waarmee je jouw statistieken handig bij kunt houden.

Een echt toffe extra aan deze Dead Nation is echter de ‘Broadcast+’ modus. Deze feature geeft je de mogelijkheid jouw game live te streamen en kijkers kunnen dan middels een vote systeem je spel beïnvloeden. Zo kunnen zij de moeilijkheidsgraad bepalen, maar ook de hoeveelheid ammunitie en het aantal vijanden. Er zijn in totaal dertig keuzes om op te stemmen, dus je potje kan zo gevarieerd mogelijk worden. Als genoeg mensen deze game gaan spelen en gaan bekijken via stream, kan dit weleens een succesje worden. Dead Nation gaat wellicht wel op den duur vervelen, omdat de game vrij lineair is en de gameplay niet erg veelzijdig. Je kunt wapens en armor upgraden, zodat je het langer en beter volhoudt, maar veel diepgang biedt Dead Nation niet. Dit hoeft ook niet uit te maken, want de top-down shooter is heerlijk in co-op en omdat het geen verhalende game is, pak je het heel snel op om een level of een segment ervan te spelen. Het is niet voor niets dat Dead Nation ook prima zal werken op de PlayStation Vita.

Conclusie

Dead Nation: Apocalypse Edition is geen baanbrekende game op de PlayStation 4. Het spel ziet er beter uit dan ooit, is opgepoetst en oogt erg scherp in 1080p. Verder is er niets veranderd aan de gameplay. Het spel bevat de verschenen DLC waar twee extra modi in zitten, een Companion App en een erg leuke feature genaamd Broadcast+. Het kan heel tof worden als kijkers van jouw game via de streamingsdienst van de PlayStation 4 bepalen hoe jij de game moet spelen. Verder kun je met dit spel vooral lekker hersenloos schieten en upgraden; de game is dan ook prima op te pakken voor één level. Bovendien is het heerlijk om het avontuur met vrienden in co-op te doorlopen. Dead Nation: Apocalypse Edition is prima aan te schaffen en heb je PlayStation Plus, dan is het duidelijk, gewoon downloaden en spelen!

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Toffe nieuwe features
 • Nog steeds uitdagend
 • Visueel scherp
 • Geweldig in co-op

Wat is NOT

 • Weinig extra t.o.v. PlayStation 3-versie
 • Lineaire gameplay kan vervelen

8

 1.   
  jessy123's avatar

  nice

 2.   
  Caroldus_Maximus's avatar

  Met een vriend een paar jaar geleden op de PS3 in co-op helemaal uitgewoond. Wat wordt het op een gegeven moment een chaos in de latere stages 😆

 3.   
  Overload14's avatar

  Het spel bied idd niet veel nieuws tegenover de Ps3 versie. Maar ik vind et nog altijd een zeer leuke game om eens met een vriend te spelen en het feit dat je het nu met Playstation plus gratis kunt downloaden is ook een goed pluspunt.

 4.   
  jessy123's avatar

  @overload14 kei droge grap pluspunt hahaha