RoboCop

Kan RoboCop zijn voorganger doen vergeten, of wordt het een geflopte remake van de originele film uit 1987? Deze vragen stelde ik mijzelf de dagen voordat ik RoboCop eindelijk te zien kreeg. Wat het antwoord is op deze vragen lees je hier in onze recensie van RoboCop.

Verhaal
Het verhaal speelt zich af in de toekomst, het jaar 2028. De Verenigde Staten worden geteisterd door geweld en OmniCorp, de wereldwijde marktleider in robottechnologie, ziet hierin een gouden mogelijkheid om miljarden dollars te verdienen. Alex Murphy, gespeeld door Joel Kinnaman, is naast gezinsman en vader, een politieagent die zijn best doet om de criminaliteit en corruptie in zijn stad Detroit tegen te gaan. Wanneer Murphy bij een aanslag zijn ledematen verliest, ziet OmniCorp dit als een buitenkansje om van Alex een perfecte politieagent te maken, namelijk als half man en half robot. Het doel van OmniCorp is namelijk om in elke stad in de Verenigd Staten een RoboCop te stationeren, om zoveel mogelijk geld te verdienen. Echter vergeet het bedrijf één belangrijk deel: het blijft een mens die vecht in een robotsuit.

Omdat het RoboCop-project in potentie miljarden kan opleveren voor OmniCorp, worden de ethische dilemma’s aan de kant geschoven. Het bedrijf denkt dat zij RoboCop kunnen besturen maar daar hebben zij precies de verkeerde man voor uitgekozen. Murphy is te goedaardig, hij is een man die zijn nieuwe krachten wil gebruiken voor gerechtigheid. En die ultieme gerechtigheid bestaat uit het vinden van de man achter de aanslag. Althans, dat is de bedoeling van de regisseur José Padilha. Echter wordt daar te weinig aandacht aan besteed in de film. Het gevecht tussen RoboCop en zijn tegenstander neemt bijvoorbeeld maar hoogstens tien minuten in beslag. De makers hebben te veel verhaallijnen door elkaar heen laten lopen. Het verhaal rondom Murphy’s familie en de problemen die de transformatie naar RoboCop met zich mee brengen, het verhaal van gerechtigheid en RoboCops ultieme vijand en dan is er nog het dilemma tussen wat ethisch verantwoord is en wat niet.

RoboCop is zo geprogrammeerd dat Alex in sociale situaties zelf zijn beslissingen mag maken, maar wanneer er sprake is van een bedreigende situatie neemt de computer het over. Degene die Alex programmeert is Dr. Dennet Norton, gespeeld door de sterk acterende Gary Oldman. Wanneer OmniCorp ontdekt dat het systeem hierdoor kwetsbaar is mag Alex zijn vrouw Clara (Abbie Cornish) niet meer zien. De computer bepaalt nu bijna alles en daar begint de ellende.

Actie
Het pak van RoboCop heeft een upgrade ondergaan ten opzichte van de vorige film. Zo is het nieuwe design zwart van kleur en ziet het er wat gelikter uit. Het is een positieve verandering omdat RoboCop er nu wat agressiever en dominanter uitziet. Het pak heeft een krachtige taser die uit zijn bovenbeen schiet, wat een knipoog is naar de originele film, en een pistool dat uit zijn voorarm schiet. Het geluid wat je hoort bij elke stap die Murphy in het twintig kilo-wegende pak zet is imponerend. Ook de gevechtsrobots, de ED-209 en de EM-208, zien er bewonderingswaardig uit.
Één van de pluspunten is de filmstyle van José Padilha, hij is erg actief met de camera. Hierdoor zijn de actiemomenten goed in beeld gebracht waardoor het lijkt alsof je midden in de actie zit, alsof jij RoboCop bent. Gelukkig is het niet alleen maar firstperson-actie, anders zou het teveel op Call of Duty kunnen gaan lijken. Er is genoeg actie waar er vanuit het totaalplaatje wordt gefilmd.

Conclusie
De originele RoboCop van Paul Verhoeven blijft het recht op bestaan behouden, ook nu RoboCop in een nieuw jasje is gestoken. Dat wil niet zeggen dat de remake geflopt is, want al met al heb ik mij goed vermaakt met RoboCop. Het verhaal had wat sterker gemogen en er de nadruk ligt soms te vaak op de ethische vraagstukken maar je verveelt je geen moment. De actie is genoeg aanwezig en het geweld spat van het scherm af. Het is dan ook een aanrader voor de mensen die van een goede actiefilm met een vleugje humor houden.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Actiemomenten
  • Humor
  • Manier van filmen

Wat is NOT

  • Grote nadruk op ethische vraagstukken
  • Te klein plot vijand nummer 1

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren