Alien: Isolation Fast Forward 2014

Afgelopen jaar verscheen het lang verwachte Aliens: Colonial Marines op de markt. Gearbox Software was maar liefst vijf jaar zoet met het ontwikkelen van de game die een eerbetoon aan het briljante Aliens (1986) van regisseur James Cameron had moeten worden. Helaas bleek Aliens: Colonial Marines een enorme teleurstelling en geen schim van de film waarop deze gebaseerd is. Het leek er een tijdje op dat uitgever SEGA geen intentie had om de vingers op korte termijn nogmaals aan de franchise te gaan branden, totdat er in oktober vorig jaar plotsklaps geruchten opdoken van een nieuwe Alien-game. Begin dit jaar werden de geruchten met de officiële aankondiging van Alien: Isolation eindelijk bevestigd en zouden we aan het einde van dit jaar al met een heuse survival-horrorgame aan de gang kunnen gaan. Zal Alien: Isolation de besmeurde franchise weer terug kunnen brengen waar hij thuishoort?

Van vervolg naar origineel

Na het fiasco van Aliens: Colonial Marines stond SEGA niet bepaald te trappelen om wederom met Gearbox in zee te gaan. The Creative Assembly bleek echter meer dan bereid om een poging tot eerherstel van de Alien-franchise te ondernemen. Op het eerste gezicht lijkt dit een aparte keuze, aangezien de ontwikkelaar vooral bekend staat om zijn strategische Total War-serie. Maar aan de hand van de beelden en het nieuws dat over de afgelopen periode is doorgelekt, zou het zomaar een meesterzet kunnen zijn. The Creative Assembly gooit het in Alien: Isolation over een totaal andere boeg ten opzichte van zijn geflopte voorganger.

Om te beginnen zal Alien: Isolation zich niet gaan spiegelen aan Aliens van James Cameron, maar aan het oorspronkelijke Alien (1979) van regisseur Ridley Scott. Kenners van de franchise weten ook dat waar Aliens uitblonk in grootse actie, voorganger Alien het vooral moest hebben van de beklemmende horror-elementen. Daarnaast vocht men in Aliens tegen honderden Xenomorphs, terwijl Alien slechts één enkele Xenomorph bevat. Deze elementen zullen in Alien: Isolation dan ook centraal staan.

Zo moeder, zo dochter

Alien: Isolation plaatst de speler in de huid van Amanda Ripley, de dochter van het door Sigourney Weaver zo memorabel geportretteerde filmpersonage Ellen Ripley. De game speelt zich vijftien jaar na de gebeurtenissen in de film af en brengt je terug naar de Nostromo, waar Amanda op zoek gaat naar de flight recorder van het immense ruimteschip. Amanda is echter niet alleen, want er blijkt wederom een alien aan boord van de Nostromo te zitten. Zoals het er nu naar uitziet zal de game vooral in het teken gaan staan van Amanda’s pogingen om uit de klauwen van de Xenomorph te blijven.

De alien beschikt naar het schijnt over een fantastische A.I. waardoor een bezwete bilnaad tijdens het spelen waarschijnlijk een garantie is. Deze spelopzet doet dan ook niet denken aan een first-person shooter, maar meer aan een survival-horrorgame in de stijl van populaire generatiegenoten als Slender, Amnesia en Outlast.

Voorlopige conclusie

Hoewel het eerste uitgegeven videomateriaal smaakt naar meer, wordt het natuurlijk afwachten in hoeverre de uiteindelijke game overeen zal gaan komen met de getoonde beelden. Bovendien is het de vraag in hoeverre een spelconcept als Slender in een singleplayer van bijvoorbeeld tien à vijftien uur zijn kracht weet te behouden. Niettemin lijkt het erop dat The Creative Assembly heel goed weet waar het mee bezig is en zou het dus zomaar kunnen dat we aan het einde van dit jaar met een Alien-game aan de slag kunnen die het niveau van de film weet te behalen. Als dit het geval blijkt, spring ik persoonlijk een gat in de lucht en met mij waarschijnlijk alle Alien-fans. Alien: Isolation verschijnt eind 2014 voor zowel de pc, als de current- en last-gen consoles.


Check de gamepagina van Alien: Isolation om meer te weten te komen over de game. Bekijk de video’s, lees het laatste nieuws en bewonder de screenshots
.

  1.   
    Rise Against's avatar

    Stoked!

  2.   
    )GN(-Erik's avatar

    Ben erg benieuwd naar wat ze allemaal van de Alien film in deze game gaan stoppen en of ze toch ook nog knipoogjes geven naar de andere films (voor de echte fans), maar dat moeten we maar afwachten. Ik zie dat de halve cyborg in de screenshots niet de Weyland versie is dus dat is in ieder geval al anders. Of was Bishop de enigste Weyland versie? Hmm moet de film denk ik nog maar een keertje kijken om weer op de hoogte te komen voordat ik deze game ga spelen.

  3.   
    MistWalker's avatar

    Ik krijg nu al kippenvel.