Saving Mr. Banks

Bijna iedereen kent wel de klassieke film Mary Poppins. De film over de magische kinderoppas verscheen in 1964 en werd een wereldwijd succes. Saving Mr. Banks vertelt het waargebeurde verhaal dat zich achter deze musicalfilm afspeelde en gaat over de samenwerking tussen de schrijfster van het originele boek, P.L Travers (Emma Thompson), en Walt Disney (Tom Hanks). Met een combinatie van zowel drama als humor komen we meer te weten over de moeilijke jeugd van Travers en wat Mary Poppins echt voor haar heeft betekent.

Een levensverhaal

P.L. Travers is een nukkige en trotse vrouw die er haar schouders niet voor ophaalt om mensen op hun plaats te zetten. De schrijfster heeft echter geldproblemen en moet daardoor haar trots opzij zetten als ze de rechten van haar succesvolle boek ‘Mary Poppins’ aan grote fan Walt Disney verkoopt. Hier zit wel een voorwaarde aan, want Travers stemt alleen toe als zij bij het project wordt betrokken en als het scenario volledig aan al haar voorwaarden voldoet. Ze is doodsbang dat haar geliefde Mary Poppins verandert in een cliché cartoonfiguur. Walt Disney probeert de starre Travers te overtuigen, maar niks lijkt voor haar goed genoeg te zijn. Travers eist dat al hun gesprekken worden opgenomen en spreekt elk idee tegen. Maar wat gaat er nou eigenlijk schuil achter de overduidelijk ongelukkige vrouw en waarom hecht ze zoveel waarde aan haar personages? Dit is ook de vraag die Walt Disney aan zichzelf stelt. Het antwoord vindt hij in zowel zijn als haar verleden.

Flashbacks

In Saving Mr. Banks zijn er twee verhaallijnen die met elkaar verweven zijn. We volgen aan de ene kant de onderhandelingen over de verfilming van Mary Poppins en aan de andere kant komen we via flashbacks steeds meer te weten over de moeilijke jeugd van schrijfster P.L. Travers. De schrijfster doet zich voor als een nette Britse vrouw, maar groeide als kind eigenlijk op in Australië. Langzaamaan kom je steeds meer te weten over haar tragische verleden en wordt duidelijk wat haar eigen familie te maken heeft met het verhaal van Mary Poppins. Heden en verleden lopen goed in elkaar over. Doordat Travers bezig is met de film komen oude pijnlijke herinneringen naar boven en zo wordt er langzaam aan de kijker duidelijk gemaakt wat er echt met Travers aan de hand is.

IJzersterk acteerwerk

P.L. Travers is een ingewikkeld personage. Ze heeft twee gezichten, allerlei eigenaardige trekjes en strijd met emoties die ze voor de buitenwereld probeert te verbergen. Ik kan niet anders zeggen dan dat Emma Thompson een uitstekende prestatie heeft geleverd met haar vertolking van het personage. Ze laat Travers eerst vooral overkomen als een koele vrouw die makkelijk andere mensen afkraakt en vooral de mogelijke verfilming van haar boek wil tegenwerken. Ze doet dit ontzettend overtuigend, want als kijker kun je ook niet anders denken dan wat een vervelend mens die Travers is. Tegelijkertijd moet je echter soms ook lachen om de scherpe opmerkingen die ze maakt. Travers is ook een personage die op momenten heel emotioneel kan zijn en Emma Thompson laat dit heel geloofwaardig overkomen. Daarnaast weet Tom Hanks met zijn charisma het publiek in te pakken als de perfecte Walt Disney. Zijn personage is het tegenovergestelde van Travers en de discussies tussen de twee zijn erg vermakelijk. De andere personages, waaronder de vader van P.L. Travers (Colin Farrell) en haar chauffeur Ralph (Paul Giamatti) worden ook goed neergezet.

Sprookjesachtige versie van de werkelijkheid

Saving Mr. Banks gaat over de strubbelingen die kwamen kijken bij de onderhandelingen tussen schrijfster P.L. Travers en Walt Disney over de verfilming van Mary Poppins. Dit verhaal is echt gebeurd, maar doordat de film is gemaakt door de filmstudio Walt Disney kun je jezelf misschien wel afvragen in hoeverre deze film waarheidsgetrouw is. Er wordt geprobeerd om het verhaal realistisch te vertellen vanuit het oogpunt van Travers en volgens mij is de film daar ook grotendeels in geslaagd. Maar uiteindelijk lijkt het verhaal vooral tegen het einde toch wat positiever gebracht dan wat er in werkelijkheid is gebeurd. P.L. Travers heeft niet voor niets Walt Disney nooit meer toestemming gegeven om haar andere boeken over Mary Poppins te verfilmen. Een beetje jammer, maar uiteindelijk stoort deze positieve draai niet heel erg, doordat de film voor de rest zo historisch correct als mogelijk wordt weergeven.

Conclusie

Saving Mr. Banks is een echte feelgood-film over het waargebeurde verhaal dat achter de schermen plaatsvond bij de verfilming van Mary Poppins. Vooral Emma Thompson zet een erg goede prestatie neer als schrijfster P.L. Travers, maar ook de rest van de cast is ontzettend sterk. De film is zowel dramatisch als humoristisch en weet je aandacht vast te houden. Het verhaal trok mij in eerste instantie niet erg, maar Saving Mr. Banks heeft mij uiteindelijk volledig overtuigd. Een toekomstige Oscarnominatie voor Emma Thompson zou voor mij niet als een verassing komen. Ook leuk: bij de aftiteling worden de echte geluidsopnames van de besprekingen tussen Travers en de mensen van Disney afgespeeld.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Uitstekende acteerprestatie
  • Sterke cast
  • Scherpe dialogen
  • Boeiend verhaal
  • Ook te volgen zonder veel kennis van Mary Poppins

Wat is NOT

  • Geperfectioneerde weergave van de werkelijkheid

9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren