Assassin’s Creed 4: Black Flag

We hebben al heel veel previews geschreven over Assassin’s Creed IV: Black Flag en eigenlijk hebben we daar alleen gesproken over het piratengedeelte van de game. Niet zo gek ook, want dat is het vernieuwende element van deze game. Als Edward Kenway (de opa van Connor uit ACIII) ben je namelijk een piraat en een Assassin tegelijk. Daarnaast speelt de game zich volledig af in het Caribische gebied van de 18e eeuw en als je nog geen zin hebt om op vakantie te gaan, dan krijg je dat wel bij het spelen van ACIV.

Assassin’s Creed

Er is best wat kritiek onder het hardcore gamend publiek over de Assassin’s Creed-franchise. En hoewel het mijn favoriete franchise is van de laatste jaren (en ja, ik vond ACIII geweldig!), begrijp ik de kritiek natuurlijk wel. Echter, wat ik zo enorm tof vind is dat de setting van iedere AC altijd compleet verandert. Waren we in het derde deel nog bezig tijdens de Amerikaanse revolutie, het piratenleven is compleet anders. Dat gezegd hebbende is de basisgameplay op de grond natuurlijk overgenomen van de andere games. We kunnen nog steeds met gemak counteren, gaan gebouwen beklimmen in de drie steden van de game en gaan (helaas) ook weer heel veel afluisteren en schaduwen. Deze basisgameplay is rechtstreeks overgenomen uit ACIII, met het verschil dat de Tomahawk van Connor is vervangen door twee zwaarden en de pijl en boog nu een blaaspijp is. Qua steden gaan we deze keer richting Kingston (Brits), Havana (Spaans) en Nassau (piratenstaat), die allen vele malen kleiner zijn dan bijvoorbeeld Boston, Florence of Jeruzalem. Dat is niet gek ook, want een groot gedeelte van de gameplay is dit maal op zee te vinden.

De grap is dat het juist de vertrouwde gameplay is, die wat minder uit de verf komt dan in vorige delen, terwijl dat nou net gesneden koek zou moeten zijn. Bij het schaduwen van mensen wordt je heel vaak ontdekt en ook het vechten en de animaties daarvan zijn soms wat klungelig. Ik merk ook dat ik vaak mijn pistolen gebruik, want dat lost gevechten vele malen sneller op. Van de drie steden is Havana verreweg het tofst. Kingston voelt als een uitgeklede versie van Boston uit ACIII, Nassau is in handen van de piraten, dus wat rommelig, maar Havana laat het echte Caribische gevoel tot leven komen. De huizen zijn mooi gekleurd, het navigeren in deze stad is het fijnst en de Spaanse invloeden maken van Havana een heerlijke plek.

vs. Black Flag

Tot zover het bekende, want de andere helft van de game is duidelijk volledig nieuw voor de franchise. We gaan namelijk heel veel varen en hoewel we dat al een beetje konden doen in ACIII in bepaalde submissies, is het in ACIV een groot deel van de gameplay. Ik ben enorm te spreken over het varen in de game, maar ook over het leven als piraat. Je eigen schip, de Jackdaw, voelt bijna als een tweede karakter en het is ook écht zaak hem goed te onderhouden, anders ga je het niet redden tegen zwaardere schepen in de game. In het begin zal je het doen met een aantal kanonnen, maar als je het schip upgrade, zal je snel tientallen kanonnen kunnen afvuren, mortieren kunnen gebruiken en mijnen kunnen leggen voor achtervolgers. Daarnaast is niet alleen Edward, maar ook de Jackdaw volledig naar eigen smaak aan te kleden, met een nieuw boegbeeld of een nieuw zeil.

Als je het varen niet leuk vind, dan kan ik je daar natuurlijk niet vanaf helpen, maar voor mij is dit het leukste van de game. Er zijn namelijk meer dan vijftig eilanden te verkennen en verschillende plekken te vinden waar je kunt duiken. Sommige eilanden zijn zeer klein en daar zijn alleen een aantal schatten te vinden, maar andere eilanden zijn groter en daar dien je echt hard te werken om alles te vinden. Er zijn ook eilanden waar pakhuizen op te vinden zijn, waarbij je stilletjes de sleutel van het pakhuis moet stelen, waarna je nieuwe spullen kunt vergaren voor je schip en je eigen inventaris. Deze heb je hard nodig, want net als in bijvoorbeeld Far Cry 3, kun je van hout, metaal, dierenhuiden en geld heel veel dingen bouwen. Nieuwe holsters, pijlenkokers, kleding, wapens en alles voor je schip kost niet alleen geld, maar ook deze bouwstenen.

Naast eilanden kun je op zee ook op jacht naar verschillende grote zeedieren als orka’s, haaien en walvissen, waarvan je de huid weer kunt gebruiken voor nieuwe spullen. Ook kun je diep duiken met een duikbel (waarin lucht bewaard blijft) voor meer geld of nieuwe gebieden met tegenstanders en buit. Dat, tezamen met het opjagen van andere schepen, is het vertier als piraat. Het bevalt mij enorm, zeker als het zonnig is op zee, want dan voel je je echt een pirate of the Caribbean. Je manschappen zingen, een rustig briesje, een prachtige golfslag, het is allemaal erg geloofwaardig en vermakelijk. Ook is het hebben van een eigen gebied terug van weggeweest. Op je eigen eiland kun je nieuwe winkels en diensten opstarten en je kunt je landhuis versieren met kunst. Nog meer dingen om te verzamelen dus.

Wie van de vier

Het moge duidelijk zijn dat van de twee grote bouwstenen van de game, het zijn van Assassin en het zijn van piraat, de laatste verreweg het meest geslaagd is. Dat heeft ook veel te maken met het verhaal, wat voornamelijk draait om het stichten van de piratenstaat Nassau en het beschermen daarvan. De verhaallijn rond de Assassins is daaraan enorm ondergeschikt. Sterker nog, Edward Kenway is niet echt een assassin, maar gewoon een piraat, en daarnaast een klootzak. Was Altair stoïcijns, Ezio arrogant en Connor zeer gedreven, allen waren in hart Assassin. Edward is vooral een piraat en dat is voornamelijk te danken aan de onderbelichting van de Assassins in het verhaal. Wat je daarvan vindt zal per persoon verschillen. Ikzelf vind het fijn een piraat te zijn, maar als groot liefhebber van de verhalen rond de Assassins, voelt het toch als een gemiste kans daar niet iets meer op te focussen.

Grafisch komt de game goed uit te verf. Uiteraard heb ik de game gespeeld op de huidige generatie consoles, omdat de nieuwe generatie er nog niet is, maar dat betekent niet dat de game lelijk is. Integendeel, als de zon schijnt in de Caribische zee dan is het smullen geblazen. Hoe het water reageert op de Jackdaw is zelfs zeer indrukwekkend. Met previewsessies op de PlayStation 4 en PC achter de rug is dit natuurlijk een stap terug, maar heel veel meer dan dit is ook niet meer mogelijk op de huidige generatie.

Abstergo Entertainment

Dan de hedendaagse laag van de game, waar Assassin’s Creed natuurlijk ook steevast om draait. Desmond zal voor het eerst niet meer terugkeren in de game en in plaats daarvan speel jij jezelf, die werkt voor Abstergo Entertainment in het hartje van Montreal (waar ook de studio van de game gevestigd is). Het is jouw taak om een entertainmentproduct te maken met behulp van de Animus en dat is de reden waarom je het leven van Edward navolgt via het DNA van Desmond. Dat is in het begin erg wennen en ik wist absoluut niet wat ik ermee aan moest. Echter, later zullen er oude bekenden langskomen en gaat ook Desmond een belangrijk onderwerp zijn. Dan wordt het veel interessanter! Edward Kenway is immers in DNA verbonden met Desmond en niemand anders, dus dat zal absoluut terugkeren. Ik had Desmond liever teruggezien, maar we kunnen op dit vlak niet zeggen dat Ubisoft niet vernieuwt, want nieuw is het zeker.

Conclusie

Al met al barst Assassin’s Creed IV: Black Flag van de content. Er is veel te beleven en hoewel niet alles even geslaagd is, zal je je niet snel vervelen met de game. Wat mij betreft is het leven als een piraat in de game veel beter geslaagd dan het leven van een Assassin. Het is zelfs vreemd dat de gameplay juist als Assassin wat steken laat vallen. Was het bij ACIII nog fantastisch, in ACIV ergerde ik me vaak aan bepaalde animaties tijdens gevechten of de zoveelste missie waarbij je mensen moet schaduwen en je weer eens onterecht ontdekt wordt. Daar tegenover staat het leven op zee met de Jackdaw. Ik geniet nog steeds intens van het bevaren van de zee, het onderzoeken van eilanden en de zeeslagen met Britse en Spaanse galjoenen. Daarnaast is er zoveel aan te passen aan zowel Edward, je schip als je thuisbasis, dat je altijd een reden hebt meer schatten en grondstoffen te ontdekken. De game is meer Black Flag dan Assassin’s Creed, maar het piratenleven is mooi, en daar mogen we de game om prijzen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Het leven op zee is bruut
 • Toffe zeeslagen
 • Heel veel content
 • Caribisch genieten

Wat is NOT

 • Weinig Assassin's Creed
 • Animaties soms klungelig

8

 1.   
  Goregash's avatar

  Goeie review! Zitten wel paar mini spoilers in die ik gelukkig al weet 😛

  Heb zelf ook klungelige momenten gehad met het schaduwen en idd ook bij gevechten. Maar mag de pret niet drukken 🙂 Enige wat ik Echt heel erg vind ontbreken is een goede pirate captain outfit.

  Vind dat alles een beetje te veel op elkaar lijkt. Ik wil er een beetje uit zien als blackbeard met hoed op etc etc. Maar nee je zal altijd je assassin hood op houden lol met uitzondering van de hunter outfits

 2.   
  FishHookz's avatar

  Ik was en ik blijf altijd tegen de setting… Kan me nog herrineren toen iedereen aan het raden was waar AC III zich zou afspelen en daar kwamen hele vette dingen uit zoals Egypte, Japan etc maar nee we worden piraten… erg jammer

 3.   
  gamepower's avatar

  FishHookz schreef, "Ik was en ik blijf altijd tegen de setting… Kan me nog herrineren toen iedereen aan het raden was waar AC III zich zou afspelen en daar kwamen hele vette dingen uit zoals Egypte, Japan etc maar nee we worden piraten… erg jammer"

  ga ik volledig mee akkoord, ik ben ook niet zo voor het piraten gedoe, bootje omleggen enzo… das niets voor mijn, bij deze zal ik dan ook AC4 links laten liggen

 4.   
  Stealth-gamer's avatar

  Mooi vond de vorige AC’s best repetitief, halen voor de PS4, mensen zeggen wel past niet bij AC wil je dan de hele tijd enkel in de stad vechten en mensen assinaten die naval gameplay,hunting en onderwater gameplay vind ik voor veel afwisseling zorgen.

 5.   
  Ghostgamer's avatar

  ik ga hem vandaag halen voor op xbox 360 😆

 6.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Nu er volgend jaar de next-gen PlayStation 4 & Xbox One volop aanwezig is
  doen jullie dan twee reviews van de zelfde game een voor current én next-gen ?

  Of blijven jullie maar bij een console om de game daarom te reviewen.

 7.   
  Streetfighter81's avatar

  Lol juist vanwege die nieuwe piraten setting heb de deze ac gepreorderd voor de 4 denk dat ik als die dat niet had gehad ik hem dit keer links had laten liggen.
  Vind deze verandering wel verfrissend anders word het een spel naar mijn mening die nonstop hetzelfde is alleen met andere omgeving.

 8.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Fantastische muziek bij de eerste trailer! (two steps form hell – Archangel, voor de liefhebbers)

  Ze kunnen beter het assassins creed eraf halen want piraten zijn sowieso vetter dan het steeds gecompliceerder wordende verhaal van de kerk. 😛

  Mooie review!

 9.   
  3bdelilah's avatar

  Setting ziet er gaaf uit, toegegeven, maar heel de tijd varen lijkt me echt niks. Ben bang dat ik daar snel op uitgekeken raak. ’t Wordt dus een paar maanden wachten en dan budgetprijzen checken.

 10.   
  toqeer's avatar

  fucking 9 studios eraan gezet dan nog krijgt het een 8 ga hem sowieso halen,
  snap dat echt niet

 11.   
  krakekou's avatar

  gameshark schreef, "Fantastische muziek bij de eerste trailer! (two steps form hell – Archangel, voor de liefhebbers)
  Ze kunnen beter het assassins creed eraf halen want piraten zijn sowieso vetter dan het steeds gecompliceerder wordende verhaal van de kerk. 😛
  Mooie review!"

  nou het is behoorlijk assasin (vind ik)

 12.   
  krakekou's avatar

  heel leuke game leuke missies alleen als je het uitgespeeld heb dan word je te goed met je schip enzo en is de lol er een beetje af verder een awsome game 😀

 13.   
  FireBallz's avatar

  Arrrghh, piraten. Vind er niks aan.

 14.   
  FireBallz's avatar

  Ghostgamer schreef, "ik ga hem vandaag halen voor op xbox 360 😆 "

  zonde, op oldgen ziet het er niet uit