Kinect Sports Rivals

De Kinect Sports-games zijn eigenlijk nooit veel meer geweest dan een leuk extraatje bij het apparaat. Echt zo’n game om te laten zien hoe Kinect werkt en die alleen op feestjes uit de kast komt. Het sporten an sich was niet vervelend, maar er was weinig drive aanwezig om vaker dan een paar keer voor de televisie te staan springen. Kinect Sports Rivals moet hier verandering in brengen. Hoe? Dat zit eigenlijk al in de naam.

Rivals in the making

Ja, Kinect Sports Rivals gaat zich helemaal richten op rivaliteiten. Iedere gamer krijgt zijn eigen eiland waarop gesport kan worden. Je sport echter nooit zomaar tegen een willekeurige computer, maar altijd tegen een min of meer echte speler. Direct online als echte gamers, of tegen een kampioen uit de cloud waarvan de sportiviteit van een echte speler door de computer wordt nagebootst. De cloud leert namelijk hoe jij speelt en zal dit nabootsen. Via deze ‘echte’ vijanden gaat Rare er voor zorgen dat op jouw eiland altijd wat te doen is. De ontwikkelaar zet automatische toernooien op om spelers met dezelfde skills tegenover elkaar te zetten en zorgt dat er constant nieuwe evenement zijn. Het doel is dat er altijd wat nieuws te doen is in jouw habitat. Hierbij verwacht Rare niet dat je elke dag speelt, maar juist een paar uurtjes per week voor de televisie sport.

Naast de rivaliteiten waarmee Rare je opzet ga je ook individuele match-ups meemaken. Verlies jij online of offline meerdere keren van een speler of ben jij juist een echte rivaal voor een andere speler? Dan worden jullie voor elkaar een soort eindbaas. In een evenement op één van de eilanden strijden jullie in verschillende sporten of juist één specifieke sport tegen elkaar en de winnaar krijgt een leuke bonus. Het opzetten van dit soort rivaliteiten klinkt zeker leuk in de oren, maar helaas hebben we het nog niet in werking mogen zien.

Geen spasme meer nodig

Kinect Sport Rivals gaat zes sporten bevatten en deze zijn moeilijker dan we uit vorige games gewend zijn. Scherpschieten, bowlen, tennis, voetbal, klimmen en racen met een waterscooter. Deze laatste sport heb ik zelf mogen uitproberen. Het is meteen duidelijk dat Kinect HD van de Xbox One een stuk nauwkeuriger is. Gas geven en remmen is namelijk niets meer of minder dan je handen open of dicht doen. Ook de grote of spastische bewegingen die we voor de oude Kinect moesten maken zijn weg. Met kleine subtiele bewegingen stuurde ik de waterscooter door de poortjes. Ook zittend en van dichtbij of juist ver weg blijft de nieuwe Kinect goed presteren. Het is even wennen, maar elke ronde ging het weer een stukje beter.

Jouw virtuele zelf

Een nieuwe feature die we op de Gamescom mochten testen is de Champion Creator. Een feature waarmee je via Kinect jouw lichaam en gezicht kunt inscannen en zo een virtuele versie van jezelf in de game kunt maken. Na het starten van de Champion Creator moet je aangeven of je man of vrouw bent, daarna scant Kinect jouw lichaam in verschillende posities. Als dit eenmaal klaar is komt het gezicht aan bod. Je dient dichterbij Kinect te gaan staan en jouw gezicht van verschillende kanten rustig in te scannen. Het resultaat gaf een wisselend resultaat. Hoewel mijn lichaam en gezicht redelijk overeenkomen, herken ik mijzelf niet direct in de gemaakt Champion. Gelukkig is alles hierna nog aanpasbaar. Helaas was er tijdens de presentatie geen tijd om de ‘ware ik’ na te maken. Anyway, bekijk hieronder het resultaat.

Voorlopige conclusie

Rare probeert echt wat anders te doen met Kinect Sports Rivals en dat is met de focus op de rivaliteiten redelijk gelukt. Het spel maakt goed gebruik van de nieuwe Kinect en weet slim om te gaan met de Xbox One cloud. Het is fijn dat er geen overdreven bewegingen meer nodig zijn om Kinect te laten begrijpen wat je karakter moet doen en dat de sporten wat moeilijker zijn moedig ik ook aan. Kinect Sports Rivals is en blijft echter wel een game waarbij je voor de televisie staat te springen en als je dit idee al niets vindt dan blijft dit ook zo. De eerste Kinect Sports kregen we bij onze sensor geleverd en heeft daardoor vele huishoudensweten te bereiken. Kinect Sport Rivals moet echter gewoon gekocht worden. De game weet zichzelf door de nieuwe features wat meer op de kaart te zetten en belooft mooie integratie van een partygame met strijdgevoelens te worden. Het concept blijft echter hetzelfde en is iets waar een groot deel van de gamers niet met hun portemonnee voor staan te springen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren