Lightning Returns: Final Fantasy XIII

Dat Square Enix niet het meest geordende bedrijf is als het gaat om gametitels, mag geen geheim heten. Elke keer komen de RPG-veteranen met een nieuw nummer bovenop nog een nieuw nummer. Met Lightning Returns brengt het bedrijf alweer het derde en laatste deel in de XIII-trilogie. Wordt het verhaal eervol afgesloten?

Armageddon please

Lightning Returns: Final Fantasy XIII vormt het directe vervolg op het laatste deel, Final Fantasy XIII-2. Na de tussentijdige hoofdrol van zusterlief Serah mag je nu eindelijk weer in de huid kruipen van de geliefde rotsharde chick Lightning. De aarde is in gevaar en heeft nog dertien dagen van bestaansrecht te gaan. Als good guy, eh, good chick, is het aan jou de taak om dit helse onheil te vermijden. Ach, ieder excuus is goed als je zo’n pixelbabe onder de knoppen krijgt.

Hoewel Square Enix nog weinig van het verhaal los wil laten, is al wel bekend dat een aantal oude bekenden weer aanschuift. Zo kregen we in de demo een scène getoond waarin Lightning onverhoopt probeert om achter de blonde held Snow aan te rennen. Hoe of wat haar motivatie hiervoor is, is nog onduidelijk. Verder toonde het einde van de speelsessie een vrouwelijke bad guy die wel verdacht veel op Lightnings eigen zusje leek. Het blijft slechts nog bij speculatie en het is afwachten hoe de trilogie afgesloten wordt.

Compleet nieuw systeem

Als je had verwacht dat Lightning Returns zou voortborduren op zijn twee voorgangers, dan heb je het goed mis. In plaats van een georganiseerd team, waarin ieder figuur zijn eigen rollen heeft, mag je het klusje ditmaal enkel met Lightning klaren. De babe met het roze haar heeft de mogelijkheid gekregen om al vechtende van outfit te veranderen. Met een druk op de knop kan ze een aantal verschillende kostuums aannemen.

Haar standaardoutfit, Equilibrium, is daar één van. Door het verwisselen van de ene naar de andere kan Lightning verschillende rollen aannemen en zo haar speelstijl compleet omgooien. Het ene harnas biedt bijvoorbeeld vooral een magisch assortiment aan aanvallen, terwijl het andere zich meer op brute actie richt. Het is nog de vraag in hoeverre dit gelijkstaat aan de strategische keuzes die het Paradigm-systeem uit de voorgaande delen met zich meebrengt. Als we één van de vertegenwoordigers op de beurs echter mogen geloven, dan wordt het mogelijk om allerlei combi’s op gebied van haar uitrusting te maken.

Verder zijn de gevechten zelf een stuk minder turn-based geworden. Zo is het nu mogelijk om met de juiste timing te blocken en zo het grootste deel van de schade te vermijden. Het levert uiteindelijk een aanpak op die veel directer en misschien wel meer Westers is dan we gewend zijn van Square Enix. Persoonlijk heb ik nog mijn twijfels of XIII wel echt XIII blijft, maar de intensiteit die we voorgeschoteld kregen, smaakt naar meer.

Meer tetten dan ooit

Final Fantasy stond al niet bekend als de meest preutse gameserie, maar Lightning Returns gaat nog een stapje verder. Zo wordt er per outfit van de fiere dame minder en minder van haar strijdlustige lichaam bedekt. Het is dan ook de vraag in hoeverre deze titel richting de fanservice gaat of echt puur met het verhaal verdergaat. Ook al is klagen over naakt natuurlijk niet de meest voorkomende gamersgewoonte.

Voorlopige Conclusie

Lightning Returns: Final Fantasy XIII belooft een echt nieuwe richting binnen de trilogie te bewandelen. In plaats van een gedeelde schijnwerper komt alle lof ditmaal Lightning toe. Het directere vechtsysteem belooft een welkome verrassing te worden in vergelijking met de voorgaande systemen en ook de verschillende harnassen beloven zowel visueel als op gebied van gameplay genoeg interessants te bieden. Aangezien het verhaal nog vrijwel onbekend is, is het nog te vroeg om te spreken van een eervolle afsluiter van de trilogie. Ondanks dat smaakt, ziet en speelt Lightning naar meer.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren