GN Achtergrond: Wat kan GTA Online worden?

Vandaag krijgen we te horen wat Grand Theft Auto Online gaat worden. Door het woord ‘online’ weten we natuurlijk al dat het hier over een multiplayer gaat. De GTA V gameplay trailer liet ons ook al zien dat deze multiplayer grootser wordt dan we in het vierde deel voorgeschoteld kregen. Rockstar heeft ons echter gewaarschuwd dat er een verschil zit tussen GTA V en GTA Online. Dit heeft ons aan het denken gezet, wat is dit verschil en waarom zegt Rockstar dit zo expliciet? Ik speculeer er alvast op los.

Meer dan een multiplayer?

Ik ben er %99.9999 zeker van dat GTA: Online de multiplayer modus van GTA V wordt. We kopen het vijfde deel en kunnen Los Santos daarna zowel offline als online onveilig gaan maken. De online modus zie ik voor me met vele RPG-elementen, uitgebreide sociale opties die we uit Call of Duty: Elite kennen en opties om clans (crews of gangs genaamd?) op te richten. Als we nu onze ogen even dichtdoen en beginnen met dagdromen is er nog veel meer te verzinnen. Ja, GTA Online ziet er aan de binnenkant van mijn ogen mooi uit. Ik zie dat ik mijn eigen huis heb gekocht, ik mag een grote garage vol met voertuigen beheren en kan samen met anderen lekker scheuren en stunten op de straten van Los Santos. Ik daag mijn vrienden uit voor races, creëer teams om banken te overvallen en schud de politie af na het stelen van een helikopter. Ook zie ik een meer conventionele multiplayer voor me. Gewoon lekker knallen in deathmatches waarin ik het tegen echte spelers opneem.

Het hierboven geschetste beeld is niet zo gek, maar waarom wil Rockstar dan zo graag toch dat we zo duidelijk een verschil creëren tussen GTA V en GTA Online? Dit komt waarschijnlijk omdat GTA Online niet bij GTA V ophoudt. Zie het als een actie MMO waarvan nu het begin wordt gemaakt en waaraan nog eindeloos veel content kan worden toegevoegd. Laten we eerlijk zijn buiten de fantasy MMO’s om is er op dit gebied weinig concurrentie. Hoeveel actievolle MMO’s zijn er? APB: All Points Bulletin is nooit een groot succes geworden, maar GTA Online heeft zo’n grote fanbase dat een succes bijna is verzekerd. Een MMO biedt de mogelijkheid om op te schalen en het kan daarom goed zijn dat GTA: Online een game overschrijdende multiplayer is. Nu krijgen we Los Santos om in los te gaan en bij de volgende GTA releases worden hier nog extra steden aan toegevoegd. Als het zesde GTA deel zich bijvoorbeeld in Vice City afspeelt wordt het in GTA Online in theorie mogelijk om in één spel vanuit Los Santos naar Vice City te kunnen reizen, hoe vet is dat!

Bekijk De GTA V gameplay trailer met aan het eind een kort stukje GTA Online.

Los van GTA V of free-to-play?

De vraag is of GTA Online wel ‘vast’ zit aan GTA V. Een standalone versie van de gespeculeerde GTA MMO is namelijk geen gek idee. Er zijn verschillende scenario’s te verzinnen. Misschien is GTA Online toch helemaal niet de multiplayer van GTA V en gaat de aankondiging over een losstaande MMO. Dit is echter niet heel plausibel, want de aankomende GTA-game zal toch wel een multiplayercomponent krijgen? Wat nou als GTA Online ook beschikbaar wordt gemaakt voor gamers die GTA V niet hebben? Een Free-to-play versie waarin GTA V-spelers en andere GTA Online gamers samenkomen. Kopers van GTA V hebben toegang tot alle content en F2P-spelers kunnen via microtransacties toegang tot verschillende soorten content krijgen. Dit is een beeld die Rockstar geen windeieren zal leggen en potentieel miljoenen GTA-fans bij elkaar kan brengen. Rockstar hoeft de F2P-versie zelfs niet van de pc te weren, want piraterij is geen issue. Zal er dit jaar dan toch een GTA-game voor de pc komen? Geen GTA V, maar een standalone GTA Online.

Ga ik gelijk krijgen?

Het is duidelijk dat Rockstar met GTA Online grootse plannen heeft. Het is immers hun grootste franchise en onderdeel van misschien wel de meest gewilde game ooit. GTA is een gameserie die nog nooit een echt uitgebreide multiplayer heeft mogen ontvangen, maar daar gaat nu verandering in komen. Ik hoop op een big bang iets dat we nog niet eerder hebben gezien. Ik heb in dit artikel in ieder geval een beeld geschetst hoe GTA Online er in mijn dagdromen uitziet en volgens mij is dit ook een heel plausibel beeld. Wat Rockstar allemaal echt aan te kondigen heeft gaan we vandaag horen. Wat denken jullie, ga ik gelijk krijgen? Of hebben jullie soms andere ideeën over de mogelijkheden van GTA Online?

  1.   
    Ghostgamer's avatar

    ja dit gaat het wel worden ik hoop dat je gelijk hebt 😛

  2.   
    RinusReetRidder's avatar

    Die los staande (free2play) MMO dacht ik ook al aan. Rockstar heeft weinig leuke multiplayers gemaakt de laatste jaren. Vrijwel allemaal al snel uitgestorven, saai, onhandige besturing…

    Een gratis MMO voor iedereen met extra features voor GTA5 spelers klinkt logisch en zelfs erg leuk. Als ze die dan ook nog in een vorm naar de tablets brengen is het helemaal cool 8)

  3.   
    Goldcobra's avatar

    Nou, we zullen het zien om 16.00 uur 😛

  4.   
    D_Dog's avatar

    Klinkt allemaal zeer interessant, maar ja… wat word het. Can’t wait 😀

  5.   
    OllieDenZotn's avatar

    Ben benieuwd. Ze kunnen nog verassend uit de hoek komen imo!

  6.   
    HashtagMcSwag's avatar

    Gewoon de RDR MP alleen dan uitgebreider en ik ben blij 😀

  7.   
    neu84's avatar

    je weet het leuk te brengen, maar gta online is gewoon zwaar kut er zijn nog heel veel mensen die kunnen gta online niet saven .En moeten elke keer opnieuw beginnen, of het duurt heel lang voor dat je er in bent.

  8.   
    Sjouke Hoogland's avatar

    na lange tijd wachten is het uiteindelijk toch geworden zoals je had gedacht 😀