Leisure Suit Larry: Reloaded

Het is al zestien jaar geleden dat Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards voor het eerst verscheen als text-based-adventure. Vier jaar later, in 1991, bracht Sierra een remake van de game uit als point & click-adventure. De game werd nieuw leven ingeblazen in 2012, toen Replay Games een Kickstarter-campagne begon waar middels crowdfunding circa 650.000 dollar werd opgehaald om wederom een remake te maken van het spel. Ruwweg een jaar later staat Leisure Suit Larry: Reloaded op het punt om uit te komen.

De ideale vrouw

Op het moment dat je aan Leisure Suit Larry: Reloaded begint, wordt al meteen duidelijk wat je van het spel mag verwachten: een ietwat vunzig avontuur met vooral veel suggestieve grappen. Vrijwel iedere conversatie van hoofdpersoon Larry Laffer, een 40-jarige maagd die naarstig op zoek is naar de vrouw van zijn dromen, zit vol met de dubbelzinnige en veelal hilarische opmerkingen. Verwacht echter geen blote borsten, geslachtsdelen of een anderszins porno-achtig avontuur. Hoewel de humor seksueel getint is, is Leisure Suit Larry: Reloaded een beschaafde game.

Voordat je aan de daadwerkelijke game kunt beginnen, zal je, evenals in het origineel, eerst vijf vragen moeten beantwoorden om te bewijzen dat je wel 18+ bent. Gelukkig zijn deze meerkeuzevragen geactualiseerd (denk bijvoorbeeld aan ‘Wie was de tegenstander van George W. Bush in de Amerikaanse verkiezingen van 2000?’) en in tegenstelling tot toen het spel oorspronkelijk verscheen, kun je altijd nog je toevlucht nemen tot het alleswetende Google. Niet alleen die vragen in het begin zijn aangepast, ook vele puzzels zijn aan veranderingen onderworpen. Voor de fans van de oorspronkelijke game is dit uiteraard een aangename wijziging, aangezien je niet alleen kunt vertrouwen op je ervaring in de originele game, maar veel situaties op andere manieren op moet lossen.

Wiener Vienna

Zoals Leisure Suit Larry-veteranen al weten voltooi je puzzels, zoals bij veel andere point & click-games gebruikelijk is, niet alleen door voorwerpen en mensen te bekijken of op te pakken, maar ook door met ze te praten, aan ze te ruiken of likken en door je (voor de speler niet zichtbare) ‘Wiener Vienna’ te tonen. En hoewel het merendeel van de opties op veel objecten en personen geen effect heeft, krijg je altijd wel een leuke opmerking van ofwel Larry ofwel van de vaak sarcastische commentator te horen. Ook in deze opmerkingen heeft Replay Games de nodige actualiseringen en aanpassingen doorgevoerd, waardoor de grappen geenszins achterhaald aanvoelen. Tot slot mag ook het aangename grafische stijltje, 2D-cartoon-achtig, niet ongenoemd blijven.

In het diepe

Niet alles aan Leisure Suit Larry: Reloaded lijkt echter verbeterd. Zo wordt je nog steeds vrijwel direct in het diepe gegooid, met als doel het vinden van een aantrekkelijke vrouw voor Larry. De puzzels die je hiervoor moet oplossen zullen echter niet altijd even gemakkelijk en een hint-systeem, voor als je het even allemaal niet meer weet, ontbreekt ook in deze remake. Gelukkig heeft men wel de ‘dead ends’ uit het spel gehaald, je kunt nog steeds doodgaan, maar hierna wordt je gelijk teruggeplaatst naar de positie waar je hiervoor was en je zult niet opnieuw hoeven te beginnen. De preview-code van de point & click-game bevat hier, en op andere momenten, nog wel een aantal vervelende bugs, waardoor ik onder andere na circa anderhalf uur spelen opnieuw kon beginnen. Het is echter goed mogelijk dat dergelijke bugs in het uiteindelijke spel verdwenen zijn.

Voorlopige conclusie

Fans van het point & click-genre hebben het de laatste jaren zwaar, maar ze zullen zich ongetwijfeld kunnen vermaken met Leisure Suit Larry: Reloaded. Ook als je het origineel al gespeeld hebt, biedt deze remake voldoende reden om hem opnieuw aan te schaffen. Niet alleen is het een trip down memory lane, het spel heeft een vernieuwd grafisch jasje, nieuwe grappen en veel puzzels in de game zijn aangepast. Helaas ontbreekt een degelijk hint-systeem en bevat de preview-code van het spel een aantal vervelende bugs, welke ontwikkelaar Replay Games hopelijk in de finale versie heeft gerepareerd. Leisure Suit Larry: Reloaded lijkt hoe dan ook een zeer geslaagd Kickstarter-project te worden.

  1.   
    RinusReetRidder's avatar

    De laatste Larry was vreselijk slecht. Hopelijk wordt dit weer een stuk beter 🙂

  2.   
    Leon 2.0's avatar

    In principe is het gewoon een remake van In the Land of the Lounge Lizards met enkele verbeteringen (grafisch opgepoetst, geen dead ends, etc.). 🙂