The Incredible Adventures of Van Helsing

The Incredible Adventures of Van Helsing, een hele mond vol. Deze zogenaamde action RPG schotels ons een sterk verhaal voor in de gelijknamige wereld van Van Helsing. Mensen die bekend zijn met deze serie zullen flink wat referenties vinden, die voor leken zoals ik onduidelijk zijn. Nochtans schotelt NeocoreGames, de ontwikkelstudio uit Hongarije bekend van de King Arthur-series, een groot en rijk verhaal voor.

Ik val gelijk met de deur in huis: jongens, wat lijkt deze game toch op Diablo. Hij voelt en speelt net zoals het paradepaardje van Blizzard. De interface lijkt hetzelfde, de skill-trees lijken hetzelfde, de loot lijkt hetzelfde, zelfs de geluiden lijken soms wel overgesprongen te zijn van de helse wereld uit Diablo. Aanvankelijk was ik bang dat we hier met een exacte kopie te maken hadden, weliswaar in een ander thema, maar gelukkig kan ik volmondig bevestigen dat Van Helsing een eigen smoel heeft. De lugubere steampunk-achtige wereld bruist namelijk van de sfeer.

Hoe het allemaal begon

Jij bent de zoon van Van Helsing, de legendarische Hunter die de Vampire Lords uit Borgova heeft weggejaagd en de stad eindelijk van haar tirannie heeft bevrijd. Tenminste, dat dacht je. Nadat je een brief ontvangt die vraagt om jouw vaders hulp, ben jij de enige die kan ingrijpen. De koffers zijn snel gepakt, want onze ambitieuze zoon staat te popelen om in zijn vaders voetsporen te treden. Je bent onderweg naar Borgova, waar plots je karavaan wordt aangevallen door een stel bandieten, waardoor je noodgedwongen je reis te voet zal moeten vervolgen. Gestrand in the middle of nowhere staat je een avontuur te wachten vol monsters, plottwists en epische bossfights.

Geestig compagnon

Letterlijk en figuurlijk. Je staat er gelukkig niet alleen voor. Lady Katarina, die overigens meesterlijk is ingesproken, is je maatje door dik en dun. Ze is een geestachtig wezen dat aangesteld is om de Van Helsing-familie te helpen bij haar quests. Naast haar informatieve waarde, is het ook een genot om haar te zien veranderen in een medusa-achtig beest dat alles en iedereen op haar pad vernietigt. Ook is ze naast haar geestige verschijning een gezellige gesprekspartner. Als een echte vrouw betaamt praat ze de oren van je hoofd met sarcastische opmerkingen over je queesten en omgevingen, wat het hele verhaal een luchtig sfeertje geeft. Over het verhaal wil ik niet te veel kwijt, dat is aan jullie om uit te vinden. Wel kan ik je vertellen dat het zeker de moeite waard is.

Geavanceerd vechtsysteem

Als je een game maakt die qua gameplay en interface zo erg op Diablo lijkt, kun je er helaas ook niet onderuit dat je game vergeleken wordt met eerdergenoemde. Gelukkig kunnen we op alle vlakken overduidelijk positief zijn. De game bevat een sterk vechtsysteem, dat terugvalt op melee en ranged combat. Je skill-trees zijn hier dan ook op gebaseerd. Ga je voor een sterke hakker of vind je het leuker om vanaf een afstand je doelen middels pistolen uit te schakelen? Aan jou de keuze. Ook het voldane gevoel van loot zit hier perfect in verwerkt. Echte action RPG-spelers zullen dan ook weer menig winkeltje afgaan om net die betere loot te kunnen scoren. En al dit plezier is te delen met maar liefst met drie vrienden in een verhaalgedreven co-op. Een compleet pakket dus!

Geweldige sfeer

Fervente action RPG-spelers zullen massaal roepen: maar dit is niet nieuw! Dat klopt. Op het gebied van gameplay heeft deze titel niks nieuws te bieden. Maar de manier hoe het designteam de wereld in elkaar heeft gezet, met al de boze inwoners, is simpelweg perfect uitgevoerd. Je vecht niet tegen radioactieve mutanten, nee. Je vecht tegen uit de kluiten gewassen cyber-weerwolven, elektrische tinnen soldaatjes, kikkers met kanonnen op hun rug en heel, maar dan ook heel gekke wetenschappers. Achter elk muurtje, boompje en hoekje vind je wel weer een nieuwe vijand die op geheel eigen wijze jouw leven vroegtijdig probeert te beëindigen. Daarnaast zit de game vol met hilarische referenties naar oud-Europese sprookjes, andere games en hedendaagse popcultuur.

Conclusie

Laten we alles bij elkaar optellen: hilarische referenties, een geavanceerd vechtsysteem en co-op voor vier spelers in een prachtig vormgegeven wereld vol met knotsgekke wezens. We kunnen er bijna niet omheen dat deze game geweldig is. Is er dan geen enkel minpuntje? Nou, mocht je in een chagrijnige bui zijn, dan zou je kunnen stellen dat Van Helsing als karakter nogal plat en monotoon overkomt, maar dan moet je wel heel erg slecht geslapen hebben. En als klap op de vuurpijl kost dit pareltje nog geen 15 euro. Do I need to say more?

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Prachtige vormgeving
 • Co-op voor vier spelers
 • Geavanceerd vechtsysteem
 • Hilarische voice acting

Wat is NOT

 • Monotoon hoofdpersonage

9

 1.   
  ShadyXL's avatar

  Onder de 15? Misschien haal ik het binnenkort op Steam. Het lijkt me in ieder geval wel een interessante game :]

 2.   
  Vinniel's avatar

  Genre: Racen (Horror)

  Ik moest er een beetje van proesten =D

 3.   
  See4urSelf's avatar

  ShadyXL schreef, "Onder de 15? Misschien haal ik het binnenkort op Steam. Het lijkt me in ieder geval wel een interessante game :]"

  Hij is echt het spelen waard, zoals ik in mijn review ook meerdere malen zeg. Hou je van ARPG met een frisse stijl, dan is deze game perfect voor jou en je portemonnee.

 4.   
  I Juggy I's avatar

  Lijkt me erg leuk 😆

 5.   
  john mor's avatar

  Welke frisse stijl? Heel de review slaan de vergelijkingen met Diablo je om de oren…

 6.   
  See4urSelf's avatar

  john mor schreef, "Welke frisse stijl? Heel de review slaan de vergelijkingen met Diablo je om de oren…"

  De game lijkt gameplaywijs inderdaad veel op Diablo. De stijl daar en tegen is totaal nieuw en dus verfrissend.