Mario and Donkey Kong: Minis on the Move

Waar Donkey Kong en Mario normaliter elkaars bloed wel kunnen drinken, slaan ze ditmaal de handen ineen. Geen 2D-platformavontuur, maar een heuse puzzeltitel. Een titel die wel erg veel weg heeft van het klassieke Pipe Mania. Biedt deze nieuwe samenwerking een inhoudelijke puzzelgame of is het slechts opgepoetste meuk?

Pijpfeestje

Mario and Donkey Kong: Minis on the Move is opgebouwd uit een paar spelmodes die uiteindelijk allemaal hetzelfde doel hebben: je minirobots vanuit de alom bekende Mario-pijp naar een ster leiden. Hiervoor krijg je een stapeltje van routetegels, die je binnen de tijd zo moet plaatsen dat je kleine Nintendo-speeltje niet van de weg af valt. Op de weg naar deze ster toe doe je er dan wel weer goed aan om drie munten op te pakken. Althans, als je een perfecte score wil.

Dit klinkt simpel, maar je hebt plaats voor maximaal vijf tegels, waarna je game over bent als je er een zesde bij laat komen. Dankzij het tijdsaspect en het willekeurig verkrijgen van platformen kan dit bijzonder wat stress opleveren. Zo heb je soms een hele succesvolle tocht, waarin je alle drie de munten bemachtigt, en net voor de finish door een gebrek aan de juiste stukken alsnog in de diepte valt. Waar je in het begin vooral simplistische puzzels krijgt opgediend, worden die hoe verder je komt veel uitgebreider en langer. Dankzij deze toevoegingen weet Minis on the Move genoeg uitdaging te bieden om je bezig te houden.

Verschillende attracties

Naast ‘Mario’s Main Event’ – het hoofdspel – worden je nog drie andere spelmodi voorgeschoteld. Waar ze gepresenteerd worden als een carnavalsfeestje verschillen deze modi inhoudelijk niet heel veel van elkaar. Puzzle Palace biedt als enige wel weer een welkome en rustige afwisseling tussen de stressvolle modi door. In plaats van een wisselvallig setje aan routes, krijg je gewoon een vast bepaald aantal tegels. Zo weet je altijd dat je uit zult komen, indien je hersenen creatief genoeg zijn natuurlijk.

De andere twee modi voegen inhoudelijk weinig bijzonders toe. Vooral Giant Jungle, waarbij je een enorme kaart krijgt voorgeschoteld, is praktisch veel minder toegankelijk dan je zou verwachten. Het vergroten van een puzzel maakt hem niet bepaald interessanter of uitdagender. Mario and Donkey Kong biedt daarnaast nog een variëteit aan simpele minigames, die weinig nieuws onder de zon brengen.

Ten slotte krijg je ook nog de mogelijkheid om zelf levels in elkaar te knutselen. Waar dit in principe de kans zou zijn voor ontzettend inventieve creaties, valt dit ontzettend tegen. Deze toevoeging is namelijk zo oppervlakkig dat zowel het creëren als het spelen van deze levels alles behalve echt vermakelijk is. Een gemiste kans voor een optie die het delen van je creaties zou moeten stimuleren.

Conclusie

Mario and Donkey: Minis on the Move biedt in principe een vermakelijk puzzelspelletje. Het op tijd plaatsen van platformen heeft zo zijn uitdagende momenten en wordt steeds pittiger hoe verder je komt. Toch is het inhoudelijk een vrij simpele puzzelgame, die gered wordt door de koddige charme van het Nintendo-laagje. Ben je gek op puzzelen en houd je wel van een uitdaging? Dan kan Minis on the Move zeker geen kwaad in je collectie.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Uitdagende puzzels
 • Veel spelmodi
 • Charismatische Nintendo-laag

Wat is NOT

 • Simplistisch
 • Niet elke spelmodus even vermakelijk
 • Zelf levels ontwerpen faalt

7.5

 1.   
  LHH's avatar

  Heb em zelf ook, 10 euro is wat prijzig voor een download titel maar de game heeft wel veel content.
  Vermakelijke titel, dat zeker