The Great Gatsby

Het boek The Great Gatsby, geschreven door Francis Scott Key Fitzgerald, heeft al heel wat verfilmingen achter de rug. Het zijn echter vooral oude films, hoe weet het beroemde verhaal zich met de hedendaagse Hollywood-standaarden te vertonen?

Nick Carraway (Tobey Maguire) is alcoholist en redelijk depressief. Pratend over zijn leven bij de dokter heeft hij het over één man uit zijn verleden die hem nog hoop geeft, zijn oude buurman en vriend Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio). Gatsby is een en rijke man die ieder weekend in zijn villa schandalig grote feesten houdt, het is echter ook een zeer mysterieuze man waarvan niemand echt de achtergrond weet. Gatsby zoekt echter contact met Nick en zo komt hij steeds meer over zijn verleden te weten. Gatsby is geen rijk geboren man, maar heeft zichzelf rijk weten te maken. Er is maar één lijn in het leven voor hem en dat is omhoog. Dit heeft hij zichzelf beloofd omdat hij het hart van Nick’s nicht Daisy (Carey Mulligan) wil veroveren. Daisy is echter al getrouwd met Tom Buchanan (Joel Edgerton). Nick wil Daisy en Gatsby bij elkaar brengen, maar hierdoor raakt hij verstrikt in een verhaal vol onmogelijke liefdes, rijkemans zaken en bedrog.

Visuele bombast

Kort na het begin van de film is het meteen duidelijk dat regisseur Baz Luhrmann het Fitzgerald-verhaal met een visueel spektakel wil begeleiden. Grootse shots, snelle beelden en een scherp kleurenpalet komen op het beeld voorbij. Dit is een goede keuze geweest en geeft de film een heerlijk Hollywood-gevoel mee. Het gaat natuurlijk ook perfect samen met de rijkemans wereld waar The Great Gatsby zich in afspeelt. De film is verder volledig in 3D geschoten en het is duidelijk te zien dat Luhrmann hier mee aan het spelen is. Helaas balanceert hij teveel op de drempel tussen mooie 3D shots en shots die meer een gimmick worden. Soms weten de shots te overtuigen, maar er zijn ook momenten die niets toevoegen en alleen leuk zijn om de pracht en praal van 3D te tonen. Gelukkig is dit maar een kleine smet op een film die er esthetisch prachtig uitziet en waar op geen enkel moment om budgettaire redenen op grootsheid beknibbeld is. De villa’s zijn prachtig, het New York uit 1922 is overtuigend en de feesten die voorbij komen heb je nog niet eerder zo mooi gezien.

DiCaprio op zijn best

Hoewel ikzelf het boek en de vorige verfilmingen van The Great Gatsby niet heb gelezen of heb gezien wist het verhaal mij wel te pakken. Door de film heen wil je graag meer te weten komen over Gatsby en dat komt door het zeer goede spel van Leonardo DiCaprio. De bekende acteur zet een personage neer die een charme heeft waar niemand omheen kan en tegelijkertijd toch iets mysterieus over zich heen heeft. Ook Tobey Maguire als Nick Carraway presteert goed. Hij vertelt het verhaal prima en zet een goedaardig karakter neer die tussen al het bombastische spektakel nog een klein beetje rust weet te creëren. Joel Edgerton weet helaas niet alles uit het karakter van Tom Buchanan te halen en stelt zich iets te veel op als een boosaardig persoon. Carey Mulligan als Daisy speelt de charmante meid waar Gatsby om kan vechten, maar de vraag is of er geen actrices waren te vinden die de rol wat meer flair hadden kunnen geven.

Niet volledig groots

Naast de gemixte gevoelens over een deel van de cast zijn er nog andere zaken waardoor The Great Gatsby net niet helemaal ‘great’ is. Zo is de keuze om hedendaagse muziek in de setting van 1922 te gebruiken een totale mismatch. Ik had veel liever pakkende jazz uit die tijd gehoord. De bombastische muziek helpt ook bij het gevoel dat de film net iets te decadent en groots wordt gebracht. Hier een daar wat meer rust en minder esthetisch spektakel had de film goed gedaan. Ook weet Luhrmann sommige punten van Fitzgerald’s verhaal voor een leek als mijzelf niet helemaal duidelijk te vertolken. De rol van Jordan Baker gespeeld door Elizabeth Debicki is hier een voorbeeld van. Debicki is veel in beeld, maar voegt weinig toe en laat weinig tot geen indruk achter. Het kan niet anders dan dat dit karakter in het boek wel degelijk meer in haar mars heeft.

Conclusie

The Great Gatsby is misschien niet zo groots als het boek, hoewel ik hier niet over kan oordelen. Voor mij als een kijker zonder eerdere ervaringen met het verhaal is dit een goede introductie in de wereld van Fitzgerald. Regisseur Luhrmann heeft een hele duidelijke lijn gekozen door een bombastische en esthetisch grootste film neer te zetten, al draait hij hier af en toe wel wat te ver in door. Dat de film in 3D is geschoten voegt verder weinig toe. Het is echter helemaal geen straf om de bioscoop voor deze film te bezoeken. Leonardo DiCaprio zet een puik staaltje acteerwerk neer en maakt hiermee misschien wel kans op een Oscar. DiCaprio is de gene die de film draagt en dé reden om te gaan kijken. Degene die niet zo snel door alle bombast worden weggeblazen kunnen verder een goed verhaal en een visueel Hollywood spektakel van het hoogste niveau verwachten.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Esthetische grootsheid...
  • Leonardo DiCaprio op zijn best
  • Hedendaagse vertolking van het verhaal

Wat is NOT

  • ...die af en toe wat te ver gaat
  • Mismatch muziek met tijdsgeest
  • Niet de volledige cast weet alles uit het verhaal te halen

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren