Jacob Jones and the Bigfoot Mystery: Episode 1

Jacob Jones and the Bigfoot Mystery is één van de eerste games van Lucid Games, een studio die opgericht is door veteranen van het gesloten Bizarre Creations. Waar Bizarre ons racegames als Project Gotham Racing en Blur bracht en shooters als The Club en James Bond: Bloodstone, is Jacob Jones een compleet andere game. Het is namelijk een puzzelspel met een olijke stijl.

Jacob op vakantie

Jacob Jones wordt door zijn ouders op zomerkamp gestuurd naar het idyllische Arendsveer. Uiteraard heeft hij hier totaal geen zin in en gaat hij liever met zijn ouders op avontuur in de wildernis. Al snel blijkt echter dat er op dit zomerkamp een merkwaardig monster, Bigfoot, te vinden is, waarmee je op avontuur gaat in een wereld die erg mooi oogt op het scherm van de PlayStation Vita. Jacob Jones and the Bigfoot Mystery biedt een vermakelijk verhaal, waarbij de dialogen een leuke twist toevoegen.

Gedurende je avontuur in Arendsveer krijg je verschillende puzzels voorgeschoteld die je op dient te lossen, Jacob Jones and the Bigfoot Mystery is immers een puzzelspel. Het gros van deze puzzels is goed te doen, al zitten er wel enkele hersenkrakers tussen. Daar staat tegenover dat een aantal van de vermeende breinbrekers simpelweg een kwestie van uitproberen is, zo lang je maar lang genoeg in het rond tikt, kom je bij sommige puzzels vanzelf wel tot een oplossing. Bij de andere puzzels leidt een fout antwoord echter tot een aftrek in het aantal Merit-points dat je ontvangt van de puzzel. Het nut van deze punten is niet helemaal helder, al zal eenieder er natuurlijk naar streven om uiteindelijk zoveel mogelijk Merit-points binnen te slepen. Gokken is dus niet aan te raden.

De puzzels die je oplost, en ook de rest van de game, zijn helaas slechts met gebruik van het touchscreen op te lossen. Hoewel dit bij de meeste puzzels geen probleem is, zou het fijn zijn als Lucid Games de optie had gegeven om ook gebruik te maken van besturing door middel van de knoppen van de PlayStation Vita. Wellicht een optie die men bij de volgende episodes in kan bouwen.

Professor Jacob

Het niveau en de stijl van de puzzels valt redelijk te vergelijken met die van de games uit de Professor Layton-franchise. En dat is niet de enige parallel die we met die bekende, en geprezen, puzzelfranchise kunnen trekken. Waar je daar gedurende het spel op zoek kon naar hintmuntjes, voor het geval je niet uit een puzzel kwam, is dit in Jacob Jones vervangen door lege blikjes frisdrank. Voor ieder blikje dat je opruimt krijg je extra beltegoed, wat je kunt gebruiken om hints te ontvangen bij de lastige puzzels. In totaal kan je drie hints per puzzel ontvangen, waarbij de hints geleidelijk nuttiger, maar ook duurder worden. Soms kan het echter slimmer zijn om in één keer de duurste hint te kopen, dan de hints één voor één te kopen en zo aan te blijven modderen.

Om de eerste episode te voltooien die je minstens achttien van de in totaal vierentwintig puzzels opgelost te hebben, een taak waar ik circa tweeënhalf uur mee bezig was. Puzzels die je gemist hebt, kun je vervolgens terugvinden in het pauzemenu. Hoewel deze tweeënhalf uur misschien kort klinkt, is dit pas natuurlijk nog maar de eerste episode, waarvan er vijf gepland zijn. Dit is ook duidelijk terug te zien in de prijs van het spel, voor dit eerste deel betaal je namelijk maar een luttele 1,99 euro.

Conclusie

Jacob Jones and the Bigfoot Mystery brengt een vermakelijk puzzelavontuur naar de PlayStation Vita (en iOS) dat al snel doet denken aan de Professor Layton-games. En gezien het niveau van die games, is dat als een groot compliment op te vatten. De game oogt erg goed op het scherm van de Vita en biedt enkele zeer vermakelijke hersenbrekers, al zijn er ook een flink aantal puzzels waarbij je met zomaar wat proberen een flink eind komt. Jammer is wel dat de gehele game alleen te besturen is met het touchscreen van de PlayStation Vita, waar bediening met de knoppen een fijne extra mogelijkheid zou zijn geweest. Het grootste minpunt van Jacob Jones and the Bigfoot Mystery is echter dat we, een nog onbekende periode, moeten wachten op de volgende episode…

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Vrolijk stijltje
  • Enkele uitdagende puzzels...
  • Slechts 1
  • 99 euro

Wat is NOT

  • ... maar ook veel makkelijke
  • Alleen besturing met touchscreen

7.5

Meer Jacob Jones and the Bigfoot Mystery

  1.   
    yannick_TXL's avatar

    Deze raad ik je echt aan! Super leuk gamepje, heb hem zelf al uitgespeeld! 😀

  2.   
    Leon 2.0's avatar

    Erg vermakelijk inderdaad! Nu helaas wachten op de volgende episode.