Wii U Virtual Console is live

Op de Nintendo Wii werd de release van de Virtual Console gretig onthaald: allerlei klassieke games zouden kunnen worden binnengehaald op een enkele console. Helaas bleek de realiteit flink tegen te vallen. Eén à twee games verschenen per week en de prijzen lagen ook nog eens hoger dan werd geanticipeerd. Bovendien waren er nog veel games die überhaupt niet verschenen via de digitale weg. Nu is het aan Nintendo om nog eens een poging te wagen met de Wii U. Virtual Console is live, maar hoe zal het bedrijf het er ditmaal vanaf brengen?

Karig

Het heeft vijf maanden geduurd, voordat ook de Wii U werd voorzien van een lading klassieke titels, een gegeven dat eigenlijk niet goed te verklaren valt. Het is namelijk des te vreemder dat we na die tijd alsnog niet aan de slag kunnen met de gehele bibliotheek van oude games die op de Wii zijn verschenen. In plaats daarvan kunnen we nu slechts spelen met een tiental klassieke games. Mocht je deze destijds al hebben aangeschaft, dan is het mogelijk om een klein bedrag (0,99 euro voor NES-titels en 1,49 euro voor SNES-games) neer te tellen om ze ook als Wii U-versie te spelen. Helaas kun je hiermee alleen niet je opgeslagen gegevens overhevelen.

Superieure versies

Deze nieuwe versies lonen wonderwel, want er zijn een aantal opmerkelijke verbeteringen die de Wii U-exemplaren van de klassieke games met zich meedragen. Zo zijn er kleinere zaken, zoals kanalen in Miiverse die specifiek voor de Virtual Console-games zijn. Het is dus mogelijk om lekker nostalgisch te babbelen met mede-fanatiekelingen. Ook hoef je nu niet het Wii-kanaal op te starten om je dosis klassieke spellen te ervaren, maar kun je ze gelijk in het hoofdmenu van de Wii U selecteren.

Veel interessanter is het echter dat je Virtual Console-titels volledig op de GamePad kunt spelen, zonder dat je gebruik hoeft te maken van de televisie. Wel moet hierbij vermeld worden dat de games hoe dan ook niet in breedbeeld worden afgebeeld, aangezien de spellen dat destijds ook niet ondersteunden. Je zult de klassiekers dus ervaren zoals ze er vroeger ook uitzagen.

Een ander positief punt is de mogelijkheid om waar dan ook punten te creëren waar je het spel opslaat. Games kunnen zo een stuk eenvoudiger worden gemaakt, een gegeven dat soms best zinvol kan zijn bij enkele oermoeilijke klassiekers. Tot slot zijn de games bovendien een flink stuk beter speelbaar doordat je zelf kunt instellen welke knoppen van de Wii U corresponderen met die van de oorspronkelijke controllers. Wil je toch liever de input van de B- en A-knoppen omdraaien? Dan kun je dit gewoon regelen.

Kanttekeningen

Hoewel we op de Wii U dus aan de slag kunnen met superieure versies van klassieke spellen, is aan diens hoge prijs helaas niets veranderd. Voor NES-spellen betaal je 4,99 euro en SNES-games kosten maar liefst 7,99 euro. Wel moet hierbij gezegd worden dat digitale spellen voor de Wii U nu al beduidend vaker in de aanbieding worden gegooid dan destijds het geval was bij de Wii. Wellicht dat het dus toch mogelijk zal zijn om je klassiekers voor een prikkie aan te schaffen.

Wel is het nog de vraag hoeveel games we kunnen verwachten. In aantocht zijn hoe dan ook Donkey Kong, The Legend of Zelda: A Link To The Past, Street Fighter II, Super Ghouls ‘N Ghosts, Super Mario Bros., Super Metroid en Xevious, maar zijn dit er genoeg? De echte klassiekers waren al eerder in één of andere vorm speelbaar, terwijl echt unieke spellen niet echt te verwachten zijn. Er is echter wel een sprenkeltje hoop met de aankondiging dat Earthbound zal verschijnen als Virtual Console-titel, een game die ons continent nooit eerder heeft aangedaan.

De toekomst

En wat zal de toekomst ons verder brengen? Tot dusver lijken er enkel NES- en SNES-spellen in de pijpleidingen van Nintendo te zitten, terwijl Nintendo 64-, Game Boy Advance- en GameCube-titels ook een welkome aanvulling zouden vormen voor het aanbod van de Wii U. Mogelijkheden genoeg om de Virtual Console op de nieuwe console van Nintendo tot een succes te maken. Wel is het zaak dat Nintendo niet nog eens de fouten die destijds zijn gemaakt bij de Wii te maken. Het devies is dus deze: vooral heel veel meer.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren