Donkey Kong Country Returns 3D

Tweeënhalfjaar geleden blies Retro Studios de klassieke Donkey Kong Country-serie nieuw leven in. Niet alleen leverde dat een ontzettend nostalgisch tripje op, ook leverde dat nog eens een beregoede titel op. Of moet ik apengoed zeggen? In een poging het succes nogmaals te herleven heeft Monster Games deze aap een flinke poetsbeurt gegeven en maakt Donkey Kong nu ook zijn debuut op de 3DS.

Aaptastisch spelletje

Voor zij die aan het eind van 2010 al hun handen gelegd hebben op deze platformer, hoef ik niet uit te leggen hoe heerlijk deze titel is. Strakke leveldesigns, kleurrijke omgevingen en genoeg afwisseling maken Donkey Kong Country Returns gemakkelijk tot één van de beste 2D-titels op de Wii. Maar daar zeg ik het al: op de Wii. Niemand gaat namelijk veertig euro neerleggen voor nogmaals exact hetzelfde.

Monster Games heeft daarom in deze 3DS-versie wat lichte veranderingen aangebracht. Het meest significant is nog wel de toevoeging van acht nieuwe levels. Hiermee kun je aan de slag zodra je het ‘verhaal’ hebt afgerond, om zo nog dieper in het wereldje van deze aap duiken. Naast het geheel vormt dit een aardige toevoeging. Toch heb ik mijn twijfels of dit een tweede aanschaf waard is. Want hoe leuk en strak die nieuwe levels ook zijn, het is toch een beetje karig.

Aappassingen

Toch is dat niet het enige wat Monster Games veranderd heeft. In navolging van onder andere Fire Emblem: Awakening heeft de studio bijvoorbeeld ook een simpelere modus toegevoegd. Voor de beginnende gamer is het toch een klus apart om de lompe gorilla heelhuids door elk level heen te krijgen. Daarom heb je in deze modus wat extra levens en heeft Donkey Kong groene ballonnen die uit zijn rug verschijnen als hij in een put of een gat valt. Het is een vriendelijke toevoeging die je als hardcore gamer ook gewoon keihard kunt negeren.

Ten slotte hoef je het spel ook eindelijk niet meer al schuddend met de Wii Mote te spelen. Je kunt als vanouds via de knoppen op de grond slaan, rollen en rondslingeren. Vooral voor de fanaten is dit een erg welkome ‘vernieuwing’. De Wii-besturing was allesbehalve praktisch en zal waarschijnlijk niet gemist worden.

Voorlopige Conclusie

Donkey Kong Country Returns 3DS lijkt een typisch gevalletje van een remake te worden. Qua kern is het nog steeds een ontzettend sterke platformtitel, maar het biedt te weinig om op zichzelf te staan. Deze remake lijkt vooral weggelegd te zijn voor mensen die de Wii-titel hebben overgeslagen of maar niet genoeg kunnen krijgen van de harige gorilla.

 1.   
  lilfvd's avatar

  Deze remake word niet door Retro gemaakt. Maar door Monster games even aanpassen misschien.

 2.   
  Leon 2.0's avatar

  Scherp! Je hebt helemaal gelijk, dus ik heb het direct even aangepast. 🙂

 3.   
  Hercules's avatar

  top game betere besturing dan de wii

 4.   
  Talska's avatar

  1 van de eerste games die ik speelde op de Nintendo 8 bit (hihihi)

 5.   
  Danielle.k's avatar

  Ik heb de game op de Wii gespeeld maar wil hem ook hebben op me 3DS zodat ik dan tijdens de zomer lekker buiten kan gamen en ik kan hem mee nemen op vakantie.
  Mijn zomer kan al niet meer stuk met deze game :).