Donkey Kong Country Returns 3D

Retro Studios is een Texaanse ontwikkelaar die al meerdere malen heeft bewezen oude series op indrukwekkende wijze nieuw leven in te blazen. Metroid Prime wordt gezien als een van de beste games die de GameCube te bieden had, terwijl ook de vervolgen er zeker mochten zijn. In 2010 bracht het bedrijf ons bovendien Donkey Kong Country Returns, een game die niet alleen teert op nostalgie, maar ook over de nodige kwaliteit beschikt. Waar het bedrijf nu mee bezig is? Dat is nog niet bekend. In afwachting van hun nieuwe project kunnen we dankzij Monster Games echter wel het meest recente avontuur van ’s werelds favoriete aap herbeleven op de Nintendo 3DS. En dat is allesbehalve een straf.

Wii-versie niet perfect…

Dat ik Donkey Kong Country Returns kan waarderen dat moge geen verrassing heten. Na een uitermate positieve review, wist de game ook nog eens bovenaan mijn lijstje van favoriete games van 2010 te belanden. Donkey Kong Country Returns is nou eenmaal een bijzonder goede platformer. Het is een spel dat grafisch sterk is, een indrukwekkend level design bevat, speelt met nostalgie en bovendien ook nog eens bijzonder moeilijk is. Daarmee moet echter niet worden ontkend dat Donkey Kong op de Wii enkele gebreken kent.

De besturing van Donkey Kong Country Returns verdient namelijk geen enkele lof. Gebruikmaken van de Wiimote was een vereiste en de besturing vroeg je continu te zwiepen met de controller om zo te rollen of te blazen. Het komt echter geregeld voor dat deze commando’s in de soep lopen en je aapjes een onfortuinlijk einde tegemoet zien. Dat spelers niet de mogelijkheid wordt geboden alternatieve controllers te gebruiken of de besturing aan te passen, is daarom bijzonder vreemd.

…maar 3DS-exemplaar evenmin

Donkey Kong Country Returns op de 3DS heeft dit heikel punt goed opgelost door de speler simpelweg met de knoppen van de handheld aan de slag te gaan. Dat neemt echter niet weg dat er met Donkey Kong Country Returns 3D wel een nieuw minpunt is bijgekomen. Hoewel de game goed is overgezet naar de nieuwste handheld van Nintendo, oogt het spel niet overal even mooi. Details zitten er wel in, maar soms voelt de game wel erg port-achtig aan. Het levelscherm ziet er bijvoorbeeld vrij uitgesmeerd uit, omdat dit op een televisiescherm bekeken behoort te worden. Hierdoor verlang je af en toe zeker naar diens grote consolebroertje; daar krijg je namelijk wel de volledige grafische ervaring.

Toegevoegde elementen

Dat betekent echter niet dat Donkey Kong Country Returns op de 3DS minder sterk is dan het origineel. De 3DS-versie kenmerkt zich namelijk door de toevoeging van een achttal nieuwe levels in een wereld die je de hoogte in zal meenemen. Het zijn op zich aardig vermakelijke levels en je zult je hier best even mee weten te vermaken. De toevoeging is daarmee een prima manier om toch iets nieuws te bieden met deze versie van het spel. Zoals we in de preview al opmerkten is dit echter allerminst een reden om de game op de 3DS te kopen als je het origineel al in je bezit hebt. Ook een andere toevoeging aan de 3DS-versie weet hier geen verandering in te brengen. Donkey Kong Country Returns 3D kent namelijk de mogelijkheid om de game op een eenvoudiger moeilijkheidsniveau te doorspelen, maar dit breekt eveneens geen potten.

Conclusie

Met Donkey Kong Country Returns 3D haal je een bijzonder sterke platformer in huis, een spel dat een lange tijd in je 3DS te vinden zal zijn. Bovendien weet deze versie een aantal nieuwe levels, een eenvoudigere modus en een verbeterde besturing toe te voegen aan het spel. Wel kan de game een beetje port-achtig aanvoelen, maar dit valt je wellicht niet eens op als je het origineel niet hebt ervaren. En aangezien Donkey Kong Country Returns 3D eigenlijk vooral je geld en tijd waard is wanneer je het origineel nog niet hebt mogen doorspelen, is ook deze kritiek voor de doelgroep twijfelachtig te noemen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Briljante game
 • Nieuwe moeilijkheidsgraad
 • Nieuwe levels
 • Verbeterde besturing

Wat is NOT

 • Oogt soms wat uitgesmeerd

8.3

 1.   
  Superwasbeer's avatar

  Jezus Nintendo, leuk dat je al je mascottes telkens gebruikt om winst te maken maar maak dan op z’n minst een nieuw verhaal voor een spel.
  Word schijtziek van al die reboots.

 2.   
  Retro-Nerd's avatar

  Ik heb me buik nu wel vol van Reboots en Remakes. Waar is de tijd gebleven dat ze nog met iets nieuws komen.

 3.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik ga hem wel denk ik halen me zusje heeft hem op de wii en wel eens mee gespeeld, zo kan ik zelf ook het spel spelen helemaal.

  Maar of ik hem direct haal geen idee nog.

 4.   
  H4RDSTYLE's avatar

  Lijkt wel of ze bij nintendo zonder ideeen zitten. Originaliteit is ver te zoeken.