Company of Heroes 2 multiplayer beta

Company of Heroes is misschien wel de beste RTS-game ooit gemaakt. Of in elk geval één van de beste. De game heeft mij uren vrije tijd (en gemiste colleges) gekost, maar daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Heerlijke gameplay, fijne tactieken, sublieme geluidseffecten… de game was top in meerdere opzichten. Gek genoeg hebben we lang op deel 2 moeten wachten, maar het wachten is bijna over. De multiplayer bèta is open voor het grote publiek en net als vele GN’ers doken we in het online geweld dat Company of Heroes 2 heet.

Eerste stappen

De basis van Company of Heroes 2 moge duidelijk zijn. Nog altijd bevinden we ons middenin de Tweede Wereldoorlog, al heeft het strijdveld zich deze keer verplaatst naar de ijzige koude van het oostfront. Geen aanvallen op de stranden van Normandië, maar een bikkelharde strijd in de sneeuw. En dat levert niet alleen visueel een nieuw plaatje op, ook de gameplay heeft hierdoor de nodige aanpassingen gekregen.

Voor wat meer achtergrondinformatie verwijzen we je graag naar een eerdere hands-on preview. Deze keer richten we ons op het gevoel dat de multiplayer bèta tot dusver heeft gegeven. En met ‘ons’ bedoelen we ons GamersNET’ers, want Company of Heroes 2 kan ook binnen de GN-community op veel enthousiasme rekenen. Dus in plaats van zelf nogmaals te vertellen hoe we de multiplayer hebben ervaren, geven we de digitale pen eens aan wat trouwe bezoekers. Hoe hebben zij hun eerste stappen in de wereld van Company of Heroes 2 ervaren? Wat beviel wel en wat viel misschien een beetje tegen?

Sneeuw

Stijn (sthij): Het eerste wat me opviel aan Company of Heroes 2 was het beperkte aantal units. Hopelijk wordt dit nog meer, maar ik denk het niet. Dit is wel jammer, want zeker in vergelijking met Company of Heroes 1 (met de Blitzkrieg mod) valt het aantal units wat tegen. Ook de graphics weten me nog niet te verbazen. De game is wel mooi, maar niet echt ‘Metro Last Light-mooi’.

Maar gelukkig zijn er ook een hele hoop verbeteringen doorgevoerd, zoals line of sight en sneeuwstormen. Het is erg leuk dat alles aangepast wordt, afhankelijk van waar je staat. Je kunt niet achter gebouwen kijken en dit is een ongelofelijk tactisch voordeel. Ook tijdens sneeuwstormen wordt de line of sight veel kleiner. Dit kan je als een voordeel zien, maar ook zeker als een nadeel. Het is maar hoe goed je kunt inspelen op de situatie. Ook een goede toevoeging is het ijs. Het is geweldig om het ijs rond je tegenstanders kapot te schieten en gelijk een hele squad of tank in het water te laten vallen.

Wat me ten slotte nog opviel, is dat de AI zelfs op Easy best goed is. Wat goed kan uitpakken is het overnemen van bijvoorbeeld een tank als je tegen de Duitsers speelt. Daarmee kan je ineens veel gevechten makkelijker winnen en het totale potje naar je toe trekken. Erg leuk om te zien hoe je een tank kunt afpakken van tegenstanders om deze te repareren en vervolgens zelf in te zetten.

Nickie (xizaaR): Al vanaf dat ik mijn eerste potje begon te spelen op een besneeuwde map, merkte ik het effect van de sneeuw en de bijbehorende sneeuwstormen. Dit vond ik wel een leuke tactische toevoeging geven aan de strategie die je gebruikt voor je team. Zo moet je opletten hoe lang je je units in de kou kan laten lopen. Ook leuk aan deze feature is het feit dat je tanks en andere voertuigen door het ijs kunnen zakken en dat je ze zo kwijt kan raken. Ook de variëteit van de verschillende eenheden was aan beide kanten heel goed, en zelfs grafisch vind ik het een pracht van een game.

Invloed

Roel (Cirdan): Ik was het in het begin sceptisch over de setting van Company of Heroes 2. Er waren al verschillende mods uitgekomen voor deel 1 dat over de strijd ging tussen Rusland en Duitsland. En het waren goede mods ook! Maar na het spelen van de beta kan ik maar één ding zeggen: “Geweldig!”. Er is chaos, je ziet lichaamsdelen door de lucht vliegen als een soldaat geraakt wordt door een mortier en je merkt hoeveel invloed een manschap heeft op het slagveld. Je merkt dat rond een mortier unit minder vijandelijk soldaten rondlopen en als je er ook nog een machinegun nest bij plaatst, wordt de mortier-unit met rust gelaten.

Het is alleen balen wanneer je door artillerie geraakt wordt. Je bent je manschappen snel kwijt met een goed (geluk) schot. Mooi is het wel om te zien hoe jouw manschappen door de lucht vliegen, maar helaas ben je ze dan wel kwijt. En nog nooit heb ik een spel gezien waarbij een tank zoveel invloed heeft. Je krijgt meteen een gevoel van macht als je jouw tank naar het slagveld ziet rijden. Je weet dan meteen dat het goed komt. In de meeste gevallen althans…

Voorlopige conclusie

Zoveel mensen, zoveel meningen. Maar als één ding duidelijk wordt, dan is het wel dat Company of Heroes 2 hoge ogen lijkt te gaan gooien straks. Misschien weet de game grafisch niet meteen te verbluffen en mogen er nog wel wat meer units bij, toch heeft het spel genoeg nieuws onder de motorkap en tegelijk genoeg vertrouwde gameplay om een geweldige uitdaging te bieden. Bereid je maar voor op barre tijden, trek je stevige sneeuwschoenen aan en zoek een warme muts. Komende zomer gaan we heel wat uren binnen een nieuwe, ‘koude’ oorlog uitvechten!

  1.   
    Cirdan's avatar

    We gaan er tegen aan 😉 Mooi beta preview!

  2.   
    xizaaR's avatar

    Blijven geven! Mooi gedaan 🙂