Beste Peter, 2013 wordt een topjaar voor Vita-bezitters!

Wekelijks schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week was het de beurt aan Peter, die vertelde waarom de tv-serie The Walking Dead zo ontzettend vet is. Deze week schrijft Leon een brief terug.

Reactie op: Beste Leon, zombies zijn stom! Beste Peter,

Het mag geen geheim heten dat de PlayStation Vita nog niet het verkoopsucces is waar Sony op hoopte. Het apparaat kende een trage start in de Westerse landen en zelfs Sony-minnend Japan liep niet warm voor de handheld.

Velen wijten dit aan een gebrek aan toptitels. “Voor de PlayStation Vita verschijnen amper games en de spellen die verschijnen, zijn waardeloos,” hoor je critici zeggen. Maar zo erg is het allemaal niet. We moeten ons realiseren dat de Vita nog geen jaar in de Europese winkels ligt en sinds de release zijn we al verwend met topgames als Persona 4 Golden, Rayman Origins, LittleBigPlanet Vita, Mortal Kombat, Zero Escape: Virtue’s Last Reward, Oddworld: Stranger’s Wrath HD, Gravity Rush, Metal Gear Solid HD Collection en Uncharted: Golden Abyss. Toegegeven: er verschenen weel te weinig exclusives en Sony had meer moeten doen om derde partijen aan te sporen, maar een slechte start zou ik het niet willen noemen.

Gelukkig wordt ons geduld dubbel en dwars beloond, want geloof me: 2013 gaat een topjaar worden voor de PlayStation Vita. Met de 100 games die dit jaar gaan verschijnen (denk eens na – elke drie dagen één nieuwe titel!) hoeven we ons namelijk geen moment te vervelen. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat het hier enkel gaat om minispelletjes op PSN, want toptitels als Epic Mickey 2: The Power of Two, Machinarium, LEGO Marvel Super Heroes, Killzone Mercenary, Sly Cooper: Thieves in Time en het door jou zo geliefde The Walking Dead zijn reeds bevestigd. Bovendien gaan er geruchten dat er een nieuwe draagbare Assassin’s Creed in aantocht is en ook de HD Collection van Jak & Daxter lijkt een zekerheidje.

Maar daar blijft het niet bij: Sony heeft namelijk al bevestigd dat ze nog meer verrassingen voor ons in petto hebben. Ik kijk dan ook ontzettend uit naar de E3, want mijn voorgevoel vertelt mij dat daar een nieuwe Uncharted voor de Vita zal worden aangekondigd. Ook een compleet nieuwe IP lijkt niet onwaarschijnlijk, want op Gravity Rush na is er nog geen échte Vita-exclusieve franchise.

En dan is daar aan het einde van het jaar nog de PlayStation 4. Dankzij Gaikai zal het mogelijk zijn om vrijwel alle PlayStation 4-games te streamen naar je Vita, wat betekent dat jij en ik straks titels als Watch_Dogs, Killzone: Shadow Fall en Uncharted 4 op onze handheld kunnen spelen. Dit kan niet alleen wanneer je in de buurt van je tv bent (zoals bij de GamePad van de Wii U wel het geval is), maar ook bij WiFi-punten buitenshuis, in bijvoorbeeld een café of bij een PS4-loze vriend.

Zoals ik al zei: 2013 wordt een topjaar voor de PlayStation Vita. Genoeg nieuwe games en uitgebreide Remote Play-functionaliteiten met de PlayStation 4 gaan ervoor zorgen dat ook deze handheld een tweede leven krijgt. Want hij verdient het.

Greets,

Leon

 1.   
  segin's avatar

  Ik ben het met je eens, Leon. De PS Vita is nog niet eens zo lang uit of er wordt al geklaagd over het gebrek aan games. Zo ging het ook bij de Nintendo 3DS en die heeft nu ook een mooie en diverse line-up 🙂

 2.   
  WesterW's avatar

  Je weet dat (vrijwel) elke game die je noemt niet exclusief is voor het apparaat? Voor mij als PS3-bezitter is er dus geen enkele reden om een Vita aan te schaffen en dat blijft voorlopig ook zo…

 3.   
  BABI-PANGPANG's avatar

  Er zou toch ook nog een nieuwe Bioshock komen naar de Vita? Vond Infinite geweldig dus dat zou voor mij wel iets zijn om naar uit te kijken.

 4.   
  Rijstekorrel's avatar

  Wesz schreef, "Je weet dat (vrijwel) elke game die je noemt niet exclusief is voor het apparaat? Voor mij als PS3-bezitter is er dus geen enkele reden om een Vita aan te schaffen en dat blijft voorlopig ook zo…"

  Dat heb ik dus ook ik heb wel een vita maar ik heb eigenlijk alleen uncharted, voor de rest wat ik wil spelen is er ook op de ps3 dus ja dan speel ik het ook liever op me grote tv in plaats van de kleine vita.

 5.   
  toqeer's avatar

  ik heb een vita en heb ook best veel spellen voor vita dus kijk er wel naar uit
  naar all die 100 titels niet dat ik ze allemaal ga spelen,

 6.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Ik had de PS Vita op de release op 22 februari 2012 gekocht en heb momenteel nog maar vier games voor mijn PS Vita. Ik hoop echt dat Sony dit jaar goede nieuwe games gaat uitbrengen op haar handheld want anders krijg ik hetzelfde gevoel als dat ik bij de 3DS na 1 jaar had, een handheld met te weinig goede games.