Scribblenauts Unlimited

Nadat eerder al Scribblenauts voor de Nintendo DS verscheen en ook opvolger Super Scribblenauts op deze handheld uitkwam, is er nu een derde game in de reeks verschenen: Scribblenauts Unlimited. Deze game komt niet alleen uit op de Nintendo 3DS en Wii U, maar is al verschenen voor de pc.

Zingende robots en slaappillen

De gameplay van Scribblenauts is vanaf het eerste deel vrijwel onveranderd gebleven. Het draait nog altijd om het oplossen van puzzels door woorden op te schrijven. Als je een woord opschrijft, verschijnt het opgeschreven woord in de spelwereld. Op deze manier kan je de gekste dingen op je beeld toveren, zeker omdat je sinds Super Scribblenauts ook gebruik kunt maken van bijvoeglijk naamwoorden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gigantische roze zingende robot om een gezellig dinertje wat romantischer te maken? De beschikbare woorden zijn legio en de bijvoeglijk naamwoorden maken het aantal mogelijkheden nog groter.

Eén van de leuke dingen aan Scribblenauts, het feit dat je puzzels op ontelbare wijzen kan oplossen, zorgt er echter ook voor dat er iets fundamenteel mis is met het spel. Het grootste gedeelte van alle puzzels is namelijk ongelofelijk makkelijk. Moet je langs een wachter zien te komen? Geef hem een slaappil, maak je zelf onzichtbaar, enzovoort. Moet je een dinosaurus ongevaarlijk maken? Geef hem eenzelfde slaappil, voeg het bijvoeglijk naamwoord vriendelijk toe of stop hem in een kooi.

Soms wordt er nog wel wat van je creativiteit gevraagd. Als je een puzzel namelijk hebt opgelost, kun je ervoor kiezen om de puzzel nog tweemaal op te lossen, waarbij je geen gebruik mag maken van objecten die je in je voorgaande oplossing hebt gebruikt. Op deze manier wordt het je wat lastiger gemaakt, omdat je de meest voor de hand liggende oplossingen dan niet kunt gebruiken. De noodzaak om dit te doen is er echter nauwelijks. Scribblenauts Unlimited gaat daarom al snel repetitief aanvoelen, zeker omdat je behoorlijk wat opdrachten op vergelijkbare wijze kan voltooien.

De manier waarop de puzzels je getoond worden is wat veranderd ten opzichte van de voorgaande games. Je hebt een overzicht waarin je alle levels ziet die er te spelen zijn, waarbij je steeds meer levels kunt spelen naar mate je meer starites hebt verzameld. Deze starites kun je uiteraard in ieder level verzamelen. Dit gebeurt op twee manieren. Ieder level bestaat uit een aantal kleine opdrachten en één of meerdere grote. Als je alle kleine opdrachten (red een kat uit de boom, jaag een dief weg) hebt voltooid, verdien je een starite. Een grote opdracht bestaat uit verschillende onderdelen, zo moet je bijvoorbeeld een piratenschip van zijn crew voorzien waarbij eisen worden gesteld aan ieder lid of moet je de perfecte date voor iemand voorbereiden. Het voltooien van deze grotere opdrachten levert ook een starite op.

Object editor

Een nieuwigheid aan Scribblenauts Unlimited is de object editor. Deze object editor stelt je in staat om, zoals de naam al doet vermoeden, objecten aan te passen. Zo kun je voorwerpen voorzien van vaste bijvoeglijk naamwoorden en ook kun je het uiterlijk aanpassen. Vervolgens kun je je creaties ook weer delen met anderen via de Steam Workshop. Een leuke toevoeging, die echter nog uitgebreider had gemogen. Waar je nu alleen nog objecten aan kan passen, zou het natuurlijk ook heel leuk zijn als je daadwerkelijk opdrachten voor anderen kunt maken.

Conclusie

Hoewel de gameplay van Scribblenauts ook in dit derde deel nog altijd vermakelijk is, is er iets fundamenteel mis met de game. Scribblenauts is gewoon te gemakkelijk en het spel voelt daardoor al snel repetitief aan. Doordat je (bijna) ieder object dat je verzint in de spelwereld tevoorschijn kunt laten komen, is het aantal oplossingen per puzzel immens en deze kracht is gelijk ook de zwakte van het spel. Er is vrijwel geen uitdaging, waardoor het spel al snel repetitief aanvoelt. Scribblenauts Unlimited is dan ook een leuke, maar veel te makkelijke game.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Laat je creativiteit de vrije loop
 • Object editor

Wat is NOT

 • Veel te makkelijk
 • Repetitief

6.5

 1.   
  Hillianii's avatar

  Erg leuk spel! Maar.. het is erg makkelijk zoals het al in de review staat..

  Btw. Goeie review!

 2.   
  cookymonster's avatar

  zeker de moeite waard en een stuk meer opties dan in de andere versies van het spel 😉

  het spel is juist uitdagend omdat je ‘uitgedaagd’ word om steeds weer met andere creatieve zaken op de proppen kunt komen waardoor het gelijk ook minder repetitief word en als je het op die manier bekijkt zijn de 2 negatieve puntjes die vermeld worden eigenlijk gedeeltelijk onterecht 😉
  het is weliswaar terechte kritiek maar naar mijn gevoel speel je het spel een beetje ‘verkeerd’

 3.   
  Leon 2.0's avatar

  Ik ben het zeker met je eens dat het spel leuker wordt naar mate je jezelf uitdaagt om meer naar ingewikkelde oplossingen te zoeken, maar dit moet dus echt uit jezelf komen. Het spel zelf daagt je niet (of nauwelijks) uit. Het systeem in het spel is dus nog altijd ‘kapot’, je hebt echter een leuke manier gevonden om het te omzeilen.

 4.   
  cookymonster's avatar

  ”Leon 2.0″ schreef, "Ik ben het zeker met je eens dat het spel leuker wordt naar mate je jezelf uitdaagt om meer naar ingewikkelde oplossingen te zoeken, maar dit moet dus echt uit jezelf komen. Het spel zelf daagt je niet (of nauwelijks) uit. Het systeem in het spel is dus nog altijd ‘kapot’, je hebt echter een leuke manier gevonden om het te omzeilen. "

  Nja daar heb je waarschijnlijk wel gelijk in 😳