Beste Leon, de game-industrie verandert!

Wekelijks schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week was het de beurt aan Leon, die vertelde weinig vertrouwen te hebben in de Steam Box. Deze week schrijft Peter een brief terug.

Reactie op: Beste Peter, weinig vertrouwen in de Steam Box Beste Leon,

Afgelopen week was ik niet in de gelegenheid om je te schrijven. We hebben wel gebeld, maar gezien ons gemiddelde niveau van spreken is het niet verstandig om die telefoontjes op te nemen en te plaatsen als vervanging voor Beste Leon. Nee, we houden het bij het geschreven woord. Ik was een weekje op vakantie in Scandinavië en hoewel de reis erg zwaar was (7000 km in 7 dagen), heb ik toch veel moois mogen aanschouwen. De meest noordelijk gelegen McDonalds heb ik bijvoorbeeld bezocht (in Rovaniemi, Finland) en ook ben ik met min 22 graden in Lapland geweest. Leuke dingen dus, al moest ik daarom wel weer een weekje GamersNET missen.

Een week GamersNET die in het teken stond van het uitstel van GTA V. Iets dat jij al had voorspeld. Chapeau daarvoor en ik ben net als jij niet heel erg geschokt. Zolang het de kwaliteit van de game ten goede komt is er niks aan de hand. Er zijn genoeg andere titels die het wachten draaglijk maken en zo kan ik met een gerust hart aan de slag met Bioshock: Infinite en SimCity tot september. Een vervelender bericht is natuurlijk de nasleep van het faillissement van THQ. Weinig uitgevers draag ik zo’n warm hart toe als THQ, zeker de laatste tijd, waarin de focus is gaan liggen op hardcore games. Company of Heroes, Metro, South Park, Saints Row en Darksiders. Het zijn vijf franchises waar iedere uitgever een moord voor zou doen. Ze zijn ook veel te goedkoop weggegaan. Ik hoop met heel mijn hart dat daar geen afspraken over gemaakt zijn, maar een vermoeden is er natuurlijk wel.

Alleen hoe raar is het dat Darksiders niet is verkocht? De franchise is niet de sterkste van de uitgever, maar wist wel solide kwaliteit te leveren, mede dankzij een enorm gepassioneerde studio, die nu noodgedwongen haar deuren moet sluiten. En neem dan Company of Heroes, een game die bijna af is en door SEGA zal worden uitgegeven. Met ook Total War in het portfolio is de Sonic-gigant zich aan het ontpoppen tot een echte RTS-uitgever. South Park: The Stick of Truth is het koopje voor Ubisoft. Met een beetje marketingbudget is deze enorm populaire franchise gemakkelijk te vertalen naar een hilarische game. Tom en ik hebben de game al mogen aanschouwen en leuk is het zeker.

En dan Koch Media. Verantwoordelijk voor onder andere Dead Island. Zij hebben twee enorme franchises in de pocket met Metro en Saints Row. In de wandelgangen vingen wij op dat Saints Row 4 al redelijk vergevorderd is en Metro: Last Light is duidelijk al bijna af.

Misschien is het goed dat een relatief kleine speler als Koch Media (Deep Silver) zulke franchises onder zijn hoede krijgt. Want zijn die grote spelers in de industrie niet vastgeroest en krijgen zij niet te veel macht? Als dat het geval is, is het goed dat niet Activision er met die titels vandoor is gegaan. Aan de andere kant willen we ook kwaliteit zien; kwaliteit die een uitgever toch echt zelf moet waarborgen.

Hoe het ook zij, de tijden zijn weer een beetje veranderd. Het ooit zo sterkte THQ is niet meer. Het tot voor kort wankelend SEGA heeft er een mooie franchise bij en de nieuwkomer Koch Media bemachtigt twee enorme franchises. De tijden zijn spannend in de game-industrie, zeker nu ook de nieuwe generatie consoles echt voor de deur staat.

Natuurlijk had ik graag alvast gespeculeerd over de PlayStation 4 en zijn vermoedelijke aankondiging later deze maand. Maar weet je wat? Doe jij dat maar lekker. Heb ik direct een mooi onderwerp voor je!

Veel plezier deze post-tentamenweek en tot zaterdag bij GN ON AIR!

Peter

 1.   
  soldierarjan's avatar

  Het verbaast mij ook dat darksiders nog steeds niet is gekocht door een uitgever.

 2.   
  DeAdSeYe's avatar

  Gaming Industrie verandert ook gigantisch, maar niet in een positieve zin. Jaar basis geef ik steeds minder uit, en komen veel minder goede games uit als vroeger.

  De laatste tijd richt ik alleen op Indie games, Hotline Miami en FTL (Faster Then Light) zijn 2 simpele indie games. Allebei voor ongeveer 10 euro te krijgen, genoeg content en zéér verslavend. Ze weten me langer te boeien als een AAA game.

  Vele games worden ook te film achtig (lineair). Sim City, Arma 3, Company of Heroes en Rome total war 2 wil ik nog meer als €40 voor uitgeven. Rest van de games wacht ik op een discount of onder de €25.

  Vele games stellen gewoon erg teleur, ja zelfs GTA V. Ondanks dat GTA 4 openwereld en genoeg te doen valt, wist het me niet lang te boeien. Hopelijk zal GTA V dit beter doen, maar ik wacht eerst meerdere review’s af.

  Soms duurt het een hele week om te beslissen of ik wel een game zou willen kopen.

 3.   
  HashtagMcSwag's avatar

  *dan vroeger *meer dan €40
  OT: Ik hoop dat de DS franchise bij een goede studio terecht komt, ik hoop op nog minstens 2 delen 🙂

 4.   
  RenevdGijp's avatar

  Had THQ toch liever als onderdeel van Ubisoft gezien, maar met de huidige situatie is ook niet veel mis. Verbazend dat bijv. Darksiders niet is verkocht. Veranderingen, dat zeker.