Zero Dark Thirty

De wereld stond stil op 11 september 2001. De daders moeten koste wat het kost gepakt worden. Een klopjacht die ruim 10 jaar in beslag neemt, werpt op 2 mei 2011 zijn vruchten af. Tegen welke prijs was dit, en hoe werd de meest gezochte man ter wereld dan gevonden? Allemaal vragen die je waarschijnlijk zult hebben nadat Osama Bin Laden werd gedood door de Amerikaanse Navy SEALs.

Where in the world is Osama Bin Laden!?

Zero Dark Thirty begint met een paar audio-fragmenten tijdens de aanslagen van een aantal slachtoffers. Het zet meteen de toon voor de film. Vervolgens wordt het publiek geschokt met een marteling van een ‘terrorist’. Het wordt grauw in beeld gebracht, maar het blijft allemaal braaf. Jessica Chastain vertolkt de rol van een CIA-agente Maya. Ze lijkt in het begin nog wat soft en verlegen te ogen, voornamelijk omdat ze nog veel op de achtergrond figureert. Schijn bedriegt, als zij antwoorden wilt, gaat ze die krijgen ook. De ondervraging van de terrorist in kwestie probeert een beeld te schetsen van hoe het achter de schermen zou zijn gegaan. Het speurwerk dat in de film voorkomt om verschillende terroristen op te pakken is ondermaats. Ze lijken zo in de cel te zitten, uit het niets.

Bring me people to kill

Na de aanslagen in London wordt de druk op de ketel verhoogd en lijkt ook de CIA zijn prioriteiten niet alleen te leggen op het vinden van Osama Bin Laden, maar het opsporen van de cellen die actief zijn in de Westerse wereld. Maya en haar college Jessica (Jennifer Ehle) denken hier wel anders over, en blijven de zoektocht die ze zijn begonnen vervolgen. Deze lijkt echter op een dood spoor te eindigen. De film weet op een bijzondere manier je aandacht erbij te houden; de film verliest zijn vaart maar niet de spanning, ondanks dat je al weet wat er gaat gebeuren.

Kathryn Bigelow weet in de film een knap staaltje regie af te leveren. Doordat het camera ‘los’ lijkt te bewegen door de adembenemende omgevingen, heeft het wat weg van een documentaire. Dat is tegelijkertijd ook een nadeel, er blijft vrijwel altijd een groot afstand tussen de camera en de cast. Daardoor lijken de personages je niet te raken, en dat ondanks dat Jessica Chastain haar best doet krijg je niet een band met haar personage Maya. De decors zijn goed, de markten zijn druk bevolkt en je hebt ook daadwerkelijk het gevoel dat het zich veelal in vijandelijk gebied afspeelt. Alles wat in beeld wordt gebracht komt overtuigend over, maar sommige personages blijven vlak, onafgewerkt en weten je niet te grijpen.

Wie niet weg is, is gezien

Als er na jarenlang gesnuffel nog altijd geen spoor van Abu Ahmed, de sleutel naar Osama Bin Laden, is gevonden, en er meer doden zijn gevallen bij de CIA dan bij de vijanden, vinden zelfs de grote bazen dat Maya zich op belangrijkere zaken moet gaan storten. Als Maya niet de volledige medewerking krijgt van haar chef in Pakistan lijkt de film ineens een andere kant op te gaan. Chastain lijkt los te komen en de vaart lijkt weer terug te zijn. Naarmate Zero Dark Thirty het einde nadert, weet de film je op het puntje van je stoel te houden. Als dan eindelijk de grande finale begint, lijkt het alsof je Splinter Cell op het witte doek aan het bewonderen bent. Uitermate enerverende actie, die Zero Dark Thirty van een mooi slot voorziet.

Conclusie

Maya wordt uitstekend vertolkt door Jessica Chanstain, maar we krijgen niets te weten over de dame in kwestie. Waar komt ze vandaan, wie is ze? Zero Dark Thrity komt goed uit de verf, maar er zijn ook wat schoonheidsfoutjes. Het speurwerk naar de terroristen is ondermaats, ze lijken probleemloos te worden gevonden maar hoe, dat wordt niet uitgediept. De film moet het hebben van het script en de cast. Een memorabele acteerprestatie wordt in de film niet geleverd, maar de ontknoping blijft je wel bij en is zeker het beste deel van de film. Het camerawerk is goed en bijzonder, maar omdat we de personages op essentiële momenten niet van dichtbij zien blijft het een ver-van-je-bed-show. Ook had de speelduur wat korter gekund. Zero Dark Thirty is aardig, vermakelijk, maar weet uiteindelijk niet verder dan die beoordeling te komen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Jessica Chastain
  • Ontknoping

Wat is NOT

  • Persoonlijke vete?
  • Speurwerk

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren