Star Trek: The Videogame Fast Forward 2013

2013 staat alweer voor de deur en ook het komende jaar belooft fantastisch te worden. We kunnen weer vele nieuwe games verwachten en net zoals elk jaar laten de redacteuren van GamersNET jullie weten wat er aan komt en waar zij zin in hebben. December en januari staan dan ook in het teken van de Fast Forwards 2013. Vandaag bevindt Caron zich in hogere sferen met Star Trek: The Videogame.

In 1966 verscheen de eerste aflevering van de originele sci fi-serie Star Trek op de Amerikaanse televisie. In de hoofdrollen vonden we William Shatner als Captain Kirk, Leonard Nimoy als de Vulcan Spock en James Doohan als Chief engineer Montgomery Scott. De serie bleek immens populair en gaf het startschot voor diverse filmreeksen en allerlei spin-off series. De uitdrukking “beam me up Scotty” is inmiddels gemeengoed geworden, hoewel deze frase nooit in die letterlijke bewoording in de originele serie noch films is uitgesproken. In 2009 verscheen er een film gebaseerd op de oorspronkelijke serie, met ditmaal Chris Pine, Zachary Quinto en Simon Pegg in de huid van de bovengenoemde drie helden. Begin juni kunnen we opvolger Star Trek Into Darkness van de hand van Lost-regisseur J.J. Abrahams verwachten. Oh ja, vlak daarvoor komt er ook nog een game aan. En aangezien we ons hier toch vooral met games bezigen, mag het geen verrassing zijn dat we ons vizier dan ook even op deze titel gaan richten.

Trubbels op New Vulcan

De aankomende game speelt zich af in het universum van de recente film. Om precies te zijn; het verhaal bevindt zich op de tijdlijn tussen de twee films in, waarmee de game dus gezien zou kunnen worden als een prequel op het aankomende Star Trek Into Darkness. Hoewel er nog weinig van de inhoud van het verhaal bekend is, kan er op basis van getoonde footage wel een en ander verteld worden. De Enterprise ontvangt een noodsignaal van de planeet New Vulcan. De crew besluit poolshoogte te gaan nemen maar wordt vervolgens door een groep Vulcans aangevallen. Deze Vulcans blijken geïnfecteerd te zijn met een parasiterend virus en zijn hierdoor niet meer voor rede vatbaar. Captain Kirk en Spock besluiten de zaak verder te onderzoeken en stuiten daarmee op een nieuw vijandelijk ras in de vorm van een reptielachtig wezen: de Gorn. De speler kruipt in de huid van bevelhebber Kirk of sidekick Spock en gaat het gespuis te lijf.

Asymmetrische ervaring

Het paradepaardje van ontwikkelaar Digital Extremes (The Darkness 2) is de asymmetrische co-op tussen Kirk en Spock, wat voor twee totaal verschillende gameplay-ervaringen moet gaan zorgen. In de eerste kennismaking met een Gorn is het bijvoorbeeld aan Kirk om deze brutus af te leiden terwijl Spock het wezen scant op zwakke plekken. Daarnaast zijn beide karakters ook uitgerust met hun eigen speciale vaardigheden die de persoonlijkheid van het personage ondersteunen. Kirk heeft een vrij fysieke rechttoe-rechtaan instelling, Spock is de intelligente partner. Spock is bijvoorbeeld uitgerust met zijn befaamde mind meld-vaardigheid en heeft de beschikking over de even bekende Vulcan death grip. Kirk is fysiek sterker en is daarnaast in staat om in penibele situaties de hulp in te roepen van het ruimteschip Enterprise.

Gears of War met een Metroidsausje

Hoewel de getoonde gameplay bij Tom al snel de naam Gears of War opriep, weet creatief directeur Sheldon Carter namens Digital Extremes later te melden dat de op de E3 getoonde gameplay puur ter ondersteuning van de demo diende en dat de uiteindelijke game veel meer vrijheid aan de speler biedt. Als grootste invloed haalt Carter verrassend genoeg Metroid Prime aan. Het doel van Digital Extremes is om een game te realiseren die een geweldige narratieve ervaring mengt met actie, maar vooral exploratie. Carter drukte dit op veelzeggende wijze uit: “It’s like someone spliced Metroid Prime into my Uncharted.”

Voorlopige Conclusie

Star Trek: The Videogame staat gepland voor 26 april en verschijnt op de PlayStation 3, Xbox 360 en de pc. Op basis van de beschikbare beelden oogt de actie solide en lijkt de algehele Star Trek-sfeer er goed in te zitten. Bovendien is het een leuk gegeven dat de acteurs uit de film ook in de game acte de présence geven, zodat de personages nog beter uit de verf kunnen komen.

Hoewel het geheel dus zeker potentie heeft, is de aankondiging van een game op basis van een film voor mij altijd reden voor alarmbellen. Het verleden wijst uit dat dit soort titels bij release vrijwel altijd ondermaats blijken. Met deze keiharde realiteit in het achterhoofd hou ik vooralsnog de adem in en zet de barometer in het midden. We kunnen enkel hopen dat Digital Extremes in staat blijkt om met deze vervloekte traditie te breken.

Bekijk onze gamepagina om nog veel meer over Star Trek: The Videogame te weten te komen, bekijk screenshots, check video’s en lees al het nieuws.

 1.   
  mmx's avatar

  ben benieuwd naar deze maar ik denk dat dit weer een budget titel word .

 2.   
  soldierarjan's avatar

  Was heel deze titel alweer vergeten hopelijk word dit een beter game dan normaal bij films dat het verhaald anders is is al een goed teken.
  Moet er niet mul staan voor het nieuws als plaats van ps3?

 3.   
  Eichmann's avatar

  Ik ben geen fan van startrek game titles.
  Maar dit ziet er wel aardig goed uit.
  Maar niet aanschafwaardig in mijn ogen.
  Puur omdat ik niet van star trek games hou 😛 .

 4.   
  Neolite's avatar

  Tom zegt Gears of War? Ik zeg Mass Effect en niet zo’n klein beetje ook.

 5.   
  Danielle.k's avatar

  Ziet er vet uit.

 6.   
  Caroldus_Maximus's avatar

  Neolite schreef, "Tom zegt Gears of War? Ik zeg Mass Effect en niet zo’n klein beetje ook."

  Ja, daar kan ik me ook wel in vinden.