Beste Leon, de grote drie in 2013

Wekelijks schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week was het de beurt aan Leon, die terugblikte op 2012. Deze week schrijft Peter terug en doet hij zijn voorspelling voor 2013 m.b.t. Nintendo, Sony en Microsoft.

Reactie op: Fijne feestdagen Beste Leon,

Het is vandaag 1 januari 2013, Nederland is vrij en maakt zich nog een laatste dag op voor het nieuwe jaar. Alles gaat namelijk weer beginnen. In de games starten we rustig, maar 2013 zal voor ons gamers een heel bijzonder jaar worden. Persoonlijk verwacht ik namelijk dat we de eerste next gen console dit jaar mogen verwachten en dat staat gelijk aan de vernieuwing die de game-industrie zo keihard nodig heeft. Wat een nieuwe generatie precies betekent, weet nog niemand, maar het is inmiddels absolute noodzaak geworden. Het aantal nieuwe IP’s was in 2012 namelijk schrikbarend laag. Sleeping Dogs was vet, maar oorspronkelijk gewoon True Crime 3. PlayStation All-Stars Battle Royale is een Sony-versie van Smash Bros. en dan blijft eigenlijk alleen Dishonored over, de nieuwe franchise van Bethesda die veel fans heeft vergaard.

Wat de nieuwe console-generatie precies gaat brengen is natuurlijk de grote vraag. Een grafisch verschil zoals er tussen de vorige en de huidige generatie was, gaat niet gebeuren. De overgang van HD is moeilijk te overtreffen, zeker nu 3D-gaming door de meeste mensen is afgedaan als “te weinig vernieuwend en te veel gedoe met brillen.” Het is niet gek om te denken dat Nintendo met haar Wii U een voorschot neemt op de rest. Een controller die zich laat vergelijken met een iPad is geen rare gedachte, zeker als je bedenkt dat Microsoft op dit moment keihard bezig is met Surface, een techniek die gebruikmaakt van tablets om Xbox– en PC-systemen van Microsoft te bedienen. Slimme zet wat mij betreft, al wil ik wel heel graag dat er echte knoppen naast het tweede scherm komen, net als we op de Wii U zien.

Nintendo zal in 2013 keihard moeten vechten voor iedere gamer. Toch verbaasde ik mij over de eerste verkoopcijfers van de Wii U. Het apparaat wist in de eerste vier weken namelijk meer consoles te verkopen dan de Xbox 360 en PlayStation 3. Helaas voor Nintendo waren de cijfers niet zo sterk als de eerste Wii, maar nu Nintendo weer meer hardcore gaat, zijn cijfers die Sony en Microsoft verslaan wel een goed teken voor het bedrijf. Nu nog games! Uit de stal van Nintendo is alleen Pikmin 3 aangekondigd voor 2013 en dat terwijl die Mario-, Zelda- of Metroid-game echt wel komen om mensen te binden aan het nieuwe apparaat. Waar is Retro Studios mee bezig? Na de geweldige Metroid Prime-trilogie en het goede Donkey Kong Country Returns hebben wij al even de tijd gehad om met een geweldige nieuwe game te komen.

Dan Sony, waarvoor ik het meeste vrees in 2013. Natuurlijk is het bedrijf koning van de exclusieve franchises. Gamers zullen ongetwijfeld weer smullen van de nieuwe God of War en The Last of Us (yes, een nieuwe franchise!), maar Sony heeft het niet gemakkelijk met nieuwe producten die zij lanceren. Eigenlijk zijn er qua hardware geen grote successen meer geboekt sinds de lancering van de PlayStation 3. De PlayStation Portable heeft het redelijk gedaan, maar dat kan niet gezegd worden van de Vita. Ook de “nieuwe” producten als 3D-gaming, PlayStation Move en Wonderbook zijn niet de klappers geworden die Sony wilde maken. Ik hoop van harte dat Sony intern beter gaat samenwerken met verschillende afdelingen. Want hoe kan het zijn dat er niet bij ieder middel- of hooggeprijsde 3D-tv van Sony een PlayStation 3 SuperSlim te vinden is? En waarom zijn er zo enorm veel acties met films die niet uit de stal van Sony komen? Gratis Harry Potter-films bij een Sony-televisie? Man! Die films zijn van Warner! Beloon klanten die trouw zijn aan het merk! Kleine tip van mij hoor, helemaal voor niks.

Hoe het ook zij, 2013 wordt een enorm gaaf jaar als je van games houdt. De E3 in juni lijkt ver weg, maar voor je het weet doen wij weer verslag van alle aankondigingen van nieuwe apparaten en games! Wat denk jij Leon? Wordt dit een enorm tof jaar? En ben jij ook toe aan de nieuwe generatie?

We maken er een geweldig jaar van!

Peter

 1.   
  toqeer's avatar

  de xbox zal ik al nooit halen maar als je zo een achterlijk beeld krijgt
  net als de wii u in die controller nee ga tog voor ps4 dan 🙄

 2.   
  soldierarjan's avatar

  In 2013 komen leuke titels uit maar ik kijk meeste uit na de next-gen waar we eindelijk iets van gaan horen als goed is teminste.

 3.   
  Fox's avatar

  Ik blijf gewoon bij mijn pc.