Lightning Returns: Final Fantasy XIII Fast Forward 2013

2013 staat alweer voor de deur en ook het komende jaar belooft fantastisch te worden. We kunnen weer vele nieuwe games verwachten en net als zoals elk jaar laten de redacteuren van GamersNET jullie weten wat er aan komt en waar zij zin in hebben. December en januari staan dan ook in het teken van de Fast Forwards 2013. Vandaag laat Lightning Returns: Final Fantasy XIII zich zien.

Na de avonturen van Final Fantasy XIII en diens vervolg, Final Fantasy XIII-2, is het in 2013 tijd om aan de slag te gaan met het slotstuk van deze schijnbare trilogie. Na het eerste deel leek het er namelijk niet op dat er nog twee delen op zouden volgen. Hoe dan ook, dit laatste deel draait volledig om de vrouwelijke protagonist Lightning en gaat dan ook als Lightning Returns: Final Fantasy XIII door het leven.

De Final Fantasy

Na de gebeurtenissen van Final Fantasy XIII-2 zijn de wereld van Gran Pulse en het hemelse Valhalla gefuseerd en is de eilandengroep Novus Partus gecreëerd. Helaas is een bijkomend resultaat dat de inwoners van deze nieuwe wereld niet meer ouder worden, wat een nieuwe religieuze groepering voortbracht. Ongelovigen zijn ook gelijk buitenstaanders. Dit biedt de ontwikkelaars de mogelijkheid om wel met de personages van de eerdere Final Fantasy XIII-delen aan de slag te gaan, maar de wereld wel volledig aan te passen. Honderden jaren na de gebeurtenissen van Final Fantasy XIII-2 ontwaakt Lightning en heeft ze dertien dagen om de nieuwe wereld te redden. Dertien dagen; een mooie verwijzing naar de titel, dunkt mij.

Vragen

Toch zijn er nog veel vragen over de keuzes die worden gemaakt bij dit derde deel. We spelen ditmaal slechts met Lightning, maar in de eerste twee delen was zij qua persoonlijkheid juist het minst interessant. Hoe interessant wordt het verhaal van deze game wanneer er nauwelijks interactie tussen figuren lijkt plaats te vinden en de protagonist ook niet bijzonder veel te vertellen heeft? De eerste beelden van de game wisten deze twijfels helaas nog niet te ondermijnen.

Spelen met tijd vormt een fundamenteel onderdeel van de gameplay van Lightning Returns: Final Fantasy XIII en het is daarom de vraag hoe leuk dit daadwerkelijk wordt. De eerste beloftes lijken een systeem vergelijkbaar met The Legend of Zelda: Majora’s Mask aan te duiden, waarbij bepaalde gebeurtenissen op zekere momenten zullen plaatsvinden, onafhankelijk of de speler dan daar aanwezig is. Door bepaalde missies goed uit te voeren zul je meer tijd kunnen winnen, maar door slecht te presteren kan je ook kostbare uren verliezen. Dat je niet, net als in Majora’s Mask, opnieuw met je dagen kunt beginnen, lijkt wellicht wel verkeerd uit te pakken, omdat elke fout te hard zou kunnen worden afgestraft.

Voorlopige conclusie

Lightning Returns: Final Fantasy XIII staat gepland voor 2013 en verschijnt op de PlayStation 3 en Xbox 360. Square Enix zal van dit derde Final Fantasy XIII-deel ongetwijfeld iets leuks op tafel weten te brengen, maar het is op het moment nog de vraag hoe goed de ideeën van het ontwikkelteam uit zullen pakken. Het spelen met tijd heeft potentie, maar kan ook het geheel doen verdrinken in een chaotische drab. Bovendien zijn er nog twijfels over de keuze om het avontuur alleen met Lightning te beleven. Een twijfelgeval verdient dan ook een twijfelachtige uitslag van de GN Barometer.

Bezoek onze Lightning Returns: Final Fantasy XIII gamepagina om nog veel meer over de game te weten te komen, bekijk screenshots, check video’s en lees al het nieuws.

  1.   
    NoFearz's avatar

    Eerste deel heb ik uitgespeeld en het tweede deel kan ik me niet herinneren dat ik het uitgespeeld heb. Toch ben ik benieuwd.