Nintendo Land

De launch van de Wii U is aanstaande en daarom kunnen we vanaf 30 november allemaal aan de slag met de nieuwste console van Nintendo. Hoewel Nintendo Land niet bij alle edities van de Wii U geleverd zal worden (zoals dat wel het geval was met Wii Sports en de Wii), is het wel de game die de meeste mensen bij hun console gaan aanschaffen (of de Wii U editie kopen inclusief de game). De reden is simpel. Nintendo Land laat precies zien wat er allemaal kan met de nieuwe console en is daarnaast een geweldige party-game. Om het geheel overzichtelijk te maken, schijf ik in deze review mijn mening over het geheel, maar worden ook alle games afzonderlijk besproken in De games van Nintendo Land.

Perfecte introductie voor de Wii U

Nintendo Land is een verzameling van twaalf minigames, verdeeld in drie categorieën. Er zijn zes games gemaakt voor één speler, drie games voor 1 tot 5 spelers en drie games vanaf 2 spelers. Veel variatie dus en dat is direct de kracht van de game, want voor ieder wat wils. Als je begint aan Nintendo Land kom je terecht in een ronde wereld, met twaalf ingangen die allen toegang geven tot een spel. Spellen, die overigens allen gebruik maken van de kracht van de Wii U GamePad, want Nintendo Land is met recht het ideale spel om alle functies te ontdekken. Vooral games als Mario Chase en Metroid Blast laten dat zien. Zo maakt Mario Chase gebruik van het feit dat andere spelers niet op het kleine scherm kunnen kijken. Tot vier spelers zien in split screen een veld, verdeeld in vier kleuren. Zij hebben echter geen minimap tot hun beschikking, die de speler met de Wii U GamePad wel heeft. Hij kan vrij rondlopen en aan de anderen de taak om hem te vinden. Dit gebeurt, heel ouderwets, door middel van mondelinge communicatie. Het leidt tot hilarische momenten: “Hij is in rood en loopt naar blauw. Of nee, groen bovenaan! Rennen!”

In Metroid Blast is de persoon die de GamePad gebruikt piloot van een vliegmachine. Het rondkijken doe je door de GamePad daadwerkelijk te draaien. Draai hem naar rechts en je kijkt naar rechts et cetera. Voor de andere speler(s) (tot vier) speelt de game als een shooter in split screen, met veel functies die we kennen uit de Metroid-games, inclusief de mogelijk om te transformeren in een bal. Erg vermakelijk. Een topper in singlepayer is bijvoorbeeld Donkey Kong’s Crash Course, waarin je een ouderwets Donkey Kong-level moet doorkomen met een karretje, om uiteraard de prinses te redden. Je tilt de Wii U GamePad naar links en naar rechts om te bewegen en dat wordt afgewisseld met liften die bediend moeten worden door het draaien aan de pookjes, het blazen in de microfoon of het indrukken van de schouderknoppen. Enorm frustrerend, verslavend en heel erg leuk!

Muntjes verzamelen!

Natuurlijk zijn niet alle spellen even goed. Toppers als bovengenoemde en Yoshi’s Fruit Cart, Luigi’s Ghost Mansion en Animal Crossing: Sweet Day, worden afgewisseld door mindere games. Zo is Octopus Dance een singleplayer-game die niet lang kan boeien, simpelweg omdat de dancegames van tegenwoordig veel uitdagender zijn en bovendien betere muziek met zich meebrengen. Ook Pikmin Adventure ga je niet vaak spelen, omdat het spelsysteem te simpel is. Het simpelweg wegslaan van objecten en tegenstanders, zonder echt gebruik te maken van de functionaliteit van de Wii U GamePad, boeit te weinig.

Het is eigenlijk als iedere minigame-verzameling. Er zijn toppers en er zijn mindere titels te vinden. Wel hebben ze allemaal één ding met elkaar gemeen, je kunt namelijk munten verzamelen en die inzetten in de laatste en eigenlijk dertiende minigame om extra’s vrij te spelen. Dit laat zich het beste vergelijken met het beloningssysteem uit de Super Smash Bros.-games. Kleine voorwerpen worden vrijgespeeld en krijgen een mooie plek in het pretpark en grotere voorwerpen als een jukebox, die je alle liedjes van de game laat afspelen, zorgen voor een mooie beloning.

Lekker uitdagend

Een groot pluspunt van Nintendo Land, ten opzichte van vele Wii-titels van Nintendo, is het feit dat bijna iedere minigame enorm uitdagend is! Was Wii Sports een titel waarbij je bijna geen fouten kon maken, Nintendo Land laat je zweten, denken, opnieuw proberen en echt overwinnen. Bij games als The Legend of Zelda: Battle Quest en Balloon Trip Breeze kun je echt verliezen van de computer en dat maakt Nintendo Land per definitie meer hardcore dan we de laatste jaren gewend zijn van Nintendo. Natuurlijk is de stijl van de game heel toegankelijk, maar de uitdaging en de HD-graphics moeten voor oudere Nintendo-liefhebbers als muziek in de oren klinken.

Soms erg hoogdrempelig

Toch is er wel een groot nadeel aan Nintendo Land en dat is de hoogdrempeligheid van een aantal titels. Want als je met een aantal vrienden op de bank wilt gamen (en dat is het leukst met Nintendo Land), heb je wel een aantal Wii Motion Plus Remotes en Nunchucks nodig! Say what? Jazeker, de meeste multiplayergames zijn te spelen met Wii Remotes, maar voor The Legend of Zelda: Battle Quest is een Wii Motion Plus Remote per speler nodig en voor Metroid Blast mag je daar per speler ook nog een Nunchuck bijtellen. Het is bekend dat Nintendo een grote achterban heeft vergaard met de Wii, maar het is wel goed om te weten dat dit nodig is. Want als je een nieuwe speler bent, kun je niet direct met de multiplayer aan de slag. Je krijgt bij de Wii U console immers één Wii U GamePad en geen extra Wii Motion Plus Remotes of Nunchucks. Iets om op te letten.

Conclusie

Nintendo Land is de perfecte introductie op het nieuwe systeem van Nintendo. Het laat precies zien wat de Wii U allemaal in huis heeft. Een nieuwe vorm van besturen en HD-graphics, met uitdagende games die het spelen op de bank met vrienden stimuleren. Zoals iedere minigame-collectie is niet elke game even leuk, maar er zitten absoluut pareltjes tussen, zeker als je met vrienden thuis gaat spelen. Bedenk wel dat iedere extra speler (buiten speler 1 met de GamePad) minstens een Wii Remote nodig heeft en bij twee spellen zelfs de Wii Motion Plus en een Nunchuck. Heb je dit met de Wii al in huis gehaald dan zit je met Nintendo Land gebakken, want de game is de perfecte introductie op de verfrissende functionaliteiten van de Wii U.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Mario Chase
 • Yoshi's Fruit Cart
 • Donkey Kong's Crash Course
 • Luigi's Ghost Mansion
 • Animal Crossing: Sweet Day

Wat is NOT

 • Octopus Dance
 • Pikmin Adventure
 • Takamaru’s Ninja Castle

8

 1.   
  Verluci's avatar

  Lijkt me nog best leuk:)!

 2.   
  lassieman's avatar

  Zulk soort spellen zijn altijd wel nice, deze is zo te zien ook nog aardig gelukt 😉

 3.   
  JustB's avatar

  Dit zijn van die games waar je 2 dagen niet meer naar om kijkt denk ik…

 4.   
  ReinsNL's avatar

  Hebben jullie zelf de Wii u ontvangen of zijn dit reviews van andere websites ?

 5.   
  Superwasbeer's avatar

  Fijn dat het nog een uitdaging biedt 🙂

 6.   
  Petor's avatar

  ReinsNL schreef, "Hebben jullie zelf de Wii u ontvangen of zijn dit reviews van andere websites ?"

  Uiteraard hebben we zelf een Wii U ontvangen :), zoals te zien is op Facebook

 7.   
  Hercules's avatar

  zit er sowieso bij toch, prima een 8

 8.   
  TheMessenger's avatar

  Volgens mij pakt dit best goed uit