Forza Horizon

De Forza-serie kennen we allemaal van de realistische race simulatoren voor de Xbox, maar dit keer pakt ontwikkelaar Turn 10 Studios het toch echt wat anders aan. Forza Horizon is een wat lossere race game met een open wereld en een wat toegankelijkere besturing. Is dit een goede keuze geweest voor de Forza-serie of heeft de game de afslag echt gemist?

In Forza Horizon begin je als een nietsvermoedende autoliefhebber die niet al te veel geld heeft. Op de radio hoor je een oproep dat de eerste tien rijders die naar het festivalterrein van het Forza Horizon Festival racen, mee mogen doen in de spannende competitie. Vanaf dit moment begint jouw leven als een echte coureur om stapje voor stapje die meest bekende racer met de meest vette bolides van het festival te worden.

Een heerlijke festival sfeer

De sfeer die Turn 10 Studios met het Forza Horizon Festival heeft neergezet is een heus feest om mee te maken, lekker modern en vlot. Een mix tussen de vibe van een kek muziekfestijn, de rondzwevende liefde voor mooie auto’s en de sfeer van een street racing community maken samen een overtuigend geheel. Ik voelde me gelijk goed toen ik het festivalterrein op sjeesde. Het is er mooi, gezellig en sfeervol. Ook de wijde wereld waarin je racet laat een goed gevoel achter; vol met mooie natuur en heerlijke plekken om te racen. Helaas blijft het festivalgevoel niet tot het einde van de game hangen. Er wordt verder te weinig met het festival gedaan om het echt tot het eind interessant te houden. Je wint een X aantal races, krijgt een armbandje om met moeilijkere races mee te mogen doen en gaat weer op pad. Dit herhaalt zich enkele keren en that’s it. Hoewel het verhaal in een racegame echt niet heel belangrijk is, had de focus op het Forza Horizon Festival wel iets groter gemogen. Dit had net even het laatste stukje drive gegeven om het geheel tot het einde boeiend te houden.

Hetzelfde geldt voor de Showcase Events die in de game te spelen zijn. In deze speciale evenementen race je tegen verschillende buitengewone tegenstanders. Een vliegtuig, luchtballon of verschillende Mini’s, het zijn niet de meest dagelijkse races die je meemaakt. Helaas spat de creativiteit niet van de verschillende tegenstanders af, negen van de tien keer race je tegen iets dat in de lucht vliegt. Nou ja… de tien haal je niet, want er zijn niet heel veel van deze Showcase Events. De speciale evenementen die de game bevat, bieden echter best wat plezier en zijn een leuke toevoeging. Ook hier had Turn 10 Studios echter net even wat meer moeite in moeten steken.

Een feest om te racen

Waar Forza Horizon wel in uitblinkt is ook gelijk het belangrijkste punt van de game. De besturing en het autogevoel is op en top heerlijk. Met 240 km/u in een Bugatti Veyron over het asfalt of driftend met een Ford Mustang door de modderige bochten. Het voelt allemaal fantastisch aan. Het is duidelijk merkbaar dat de physics en het autogevoel direct overgenomen zijn van de eerdere Forza-games. Bochten zijn goed aan te voelen, je auto upgraden is direct merkbaar en elke bolide is weer een andere beleving. Dit gaat wel gepaard met een wat meer vergevingsgezinde besturing dan we van Forza gewend zijn. Je raakt niet zo snel de controle over je snelle bak kwijt en een botsing hier en daar maakt weinig uit. De wat meer Need for Speed-achtige aanpak van de besturing is te begrijpen, want het gaat goed samen met een open wereld. Toch ben ik er niet geheel tevreden over. Begrijp me niet verkeerd, het spel rijdt prima. Forza Horizon had zich echter kunnen distantiëren van het Need for Speed arcade-genre door juist het realisme in het autorijden hoog te houden. Natuurlijk zijn er heel wat hulpmiddelen die uitgezet kunnen worden, maar het was mooi geweest als er bijvoorbeeld een keuze tussen een realistische- en arcade-modus in het spel had gezeten. Dat had dit een echte Forza-game gemaakt.

Grafisch is Forza Horizon een toppertje. Met een mooie zonsondergang over het platteland racen of in de nacht voor een waterval een foto van je auto maken, het ziet er voor de autoliefhebber allemaal prachtig uit. Ook is er zat content beschikbaar. Als racer heb je de meest vette bolides tot je beschikking en er zijn heel wat races om je te vermaken. Festival races, enkele speciale Showcase evenementen en wat straatraces zijn de hoofdmoot. Maar er is nog veel meer! Zo zijn er speedtraps waarop je een zo hoog mogelijke snelheid moet neerzetten, opdrachten waarmee bepaalde auto’s gemasterd dienen te worden of de zogenaamde sponsor challenges. Er zijn namelijk zat sponsoren die geld bieden voor bepaalde extreme moves. Schiet rakelings lang tegemoetkomend verkeer, maak jumps of rij spullen kapot. Hoe meer challenges je voltooit, hoe hoger je op de populariteitslijst komt. Je begint als nummer 250, dus er zijn zat plaatsen om te veroveren.

Positief met een kleine rem

Forza Horizon is een feest met wat kleine aantekeningen. De game ziet er prima uit, biedt veel content, rijdt lekker en zit vol met liefde voor auto’s. Een deel van de features had echter net wat meer aandacht mogen krijgen. Zo zijn de Showcase evenementen leuk, maar niet bijster creatief en het concept van het Forza Horizon Festival is net niet goed genoeg in het spel verwerkt. Ook is het jammer dat Turn 10 Studios de wat meer arcade race kant is opgegaan en geen optie voor echte simulatie biedt. Met 120 km/u tegen een voorganger op knallen en weer vrolijk verder rijden alsof er niets is gebeurd. Dat is niet de Forza die we kennen. Er valt echter niet te ontkennen dat Forza Horizon de goede besturing en het fantastische autogevoel van de serie in een nieuwe context weer prima voor elkaar heeft. Het is een goed spel voor de liefhebber van racegames en de gamer die gewoon lekker wil knallen met mooie blinkende bakken. De echte fans van simulatieracers krijgen dit keer wat anders dan een ouderwetse Forza Motorsport en niet iedereen zal daar blij mee zijn.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Vol liefde voor auto's
 • Goede besturing
 • Zat content om je te vermaken
 • Grafisch om van te genieten

Wat is NOT

 • Meer arcade dan simulatie racen
 • Te kleine focus op het festival
 • Showcase events niet erg creatief

8.5

 1.   
  Eggie124's avatar

  Sorry hoor maar zijn jullie ook slap aan het overtypen qua review? Het is “arcade”, maar wat is volgens jullie arcade en niet? Als j de settings aanpast dan is er niks meer arcade. Misschien standaard, maar wat verwacht je dan een simulator ala race pro? De weg ligging is op modus “simulator” het zelfde als Forza 4, en die was toch ook niet te arcade? Hoe kan het dan als minpunt zijn als de goede besturing een plus punt is? Verder prima review maar het lijkt wel of elke review schrijver dit er in moet zetten.

 2.   
  FishHookz's avatar

  ”Eggie124″ schreef, "Sorry hoor maar zijn jullie ook slap aan het overtypen qua review? Het is “arcade”, maar wat is volgens jullie arcade en niet? Als j de settings aanpast dan is er niks meer arcade. Misschien standaard, maar wat verwacht je dan een simulator ala race pro? De weg ligging is op modus “simulator” het zelfde als Forza 4, en die was toch ook niet te arcade? Hoe kan het dan als minpunt zijn als de goede besturing een plus punt is? Verder prima review maar het lijkt wel of elke review schrijver dit er in moet zetten. "

  Juist…

 3.   
  Fox's avatar

  Dat ze bij Forza geen goed verhaaltje neerzetten moet je ze wel vergeven. Het is niet als of het altijd gebeurt dat een bedrijf van hun traditonelen pad afwijkt.

 4.   
  R1chardTM's avatar

  @Eggie124 Dat meningen van reviewers overeen komen is niet gek en het is zo’n belangrijke verandering in de serie dat inderdaad het gros van de reviewers dit als een belangrijk punt zien en noemt. De besturing is meer dan alleen de knopjes. Met een auto vol de vangrail in en weer terug de weg op bouncen met 100 km/h dat is arcade.

 5.   
  PS4owner's avatar

  BakedBacon schreef, "

  ”Eggie124″ schreef, "Sorry hoor maar zijn jullie ook slap aan het overtypen qua review? Het is “arcade”, maar wat is volgens jullie arcade en niet? Als j de settings aanpast dan is er niks meer arcade. Misschien standaard, maar wat verwacht je dan een simulator ala race pro? De weg ligging is op modus “simulator” het zelfde als Forza 4, en die was toch ook niet te arcade? Hoe kan het dan als minpunt zijn als de goede besturing een plus punt is? Verder prima review maar het lijkt wel of elke review schrijver dit er in moet zetten. "

  Juist…"

  juist idd, de besturing is bij deze forza echt meer dan in orde. over het feit dat de besturing arcade is dan moet je nog maar eens goed met de handeling aan de slag en ff alle hulp zoals de abs, tractie controle uit zetten en de stuurhulp op simulatie stand zetten. dan is het zoals vanouds met de forza 4 feeling.

  het feit dat je soms van de auto’s en muren afketst als je met 100 km/h er tegen aanrijd dat zou ik wel moeten toegeven dat is gewoon arcade, maar het is ook niet gemaakt als simulatie racer. het spel is ook bedoeld als arcade/ actieracer met de feeling van forza 4 qua physics en handeling.

 6.   
  lassieman's avatar

  Voor mij juist een pluspunt dat het wat meer arcade is, dat is ook juist het doel van dit spel? Misschien hadden ze het gewoon een andere titel moeten geven.

 7.   
  FioranoJC's avatar

  Nee mensen luisteren niet naar wat de developpers wilden met deze game. Dit is JUIST daarom een arcade. Forza is het nog steeds, alleen het stuurt nu meer arcade. Vind het persoonlijk een leukere game dan de Forza Serie zelf.