Elf wensen voor GTA V

Het hoge woord is eruit: Rockstar heeft officieel bevestigd dat GTA V komende lente in de winkels zal liggen. Dat betekent dus dat we op z’n minst nog een half jaar moeten wachten voordat we los kunnen gaan in Los Santos. Helaas weten we vooralsnog bar weinig over de game en ik wil dan ook graag van die gelegenheid gebruikmaken om mijn verlanglijstje voor GTA V wereldkundig te maken. Daarom presenteer ik, compleet ik willekeurige volgorde: mijn elf grootste wensen voor GTA V.

Meer over-the-top-actie

GTA IV was vet, maar wel een stuk serieuzer dan zijn voorgangers. Dat had zo zijn charmes: het maakte de game een stuk geloofwaardiger en het verhaal was ook erg sterk. Waar het verhaal van de voorgaande GTA-titels vaak zo shallow was dat bijna niemand het uitspeelde, leefde je in GTA IV echt mee met de avonturen van Niko Bellic en dat maakte de drempel om de volgende verhaalmissie te starten een stuk lager. Maar met The Ballad of Gay Tony – een kleurrijk en totaal absurd pretpakket – was GTA IV pas echt compleet. GTA-games zijn simpelweg het leukst met een flinke portie over-the-top-actie! Daarom hoop ik ook van harte dat Rockstar het beste van twee werelden zal versmelten: de humor en absurditeit van San Andreas, in combinatie met het meeslepende verhaal van GTA IV.

Een diepgaander friend-systeem

Het friend-systeem was een groot punt van irritatie in GTA IV. Het idee ervan was leuk: gaandeweg de game maak je vrienden en via je mobiele telefoon kun je constant met hen in contact blijven. Door activiteiten met een vriend uit te voeren, zoals bowlen, darten of simpelweg zuipen, krijgen jullie een sterkere band en dat levert voordelen op, zoals korting op wapens. Helaas bleek het friend-systeem in de praktijk regelmatig te zorgen voor irritaties. Zeker wanneer je een grotere vriendenkring had opgebouwd werd je constant opgebeld door maatjes die met je op stap wilden. Gaf je aan dat je geen zin had – bijvoorbeeld omdat je druk bezig bent met andere zaken – dan werden je vriendjes boos op je. Maar ook wanneer ze vonden dat je ze niet vaak genoeg opbelde, ging je reputatie omlaag, wat uiteindelijk resulteerde in boze vrienden en het verlies van leuke voordelen.

Aangezien het friend-systeem zeker potentie heeft, zie ik het graag terugkeren in GTA V – maar dan wel in een compleet andere vorm. Het zou stukken beter zijn als je reputatie bij vrienden niet kan dalen, maar enkel kan stijgen. Op die manier word je alsnog beloond wanneer je op stap gaat met ze, maar je wordt tegelijkertijd niet gestraft als je niet zo’n sociaal wezen bent. Kortom: het friend-systeem is dan iets optioneels – precies wat het in GTA IV ook had moeten zijn.

Leuke collectables

Iedere GTA IV-speler wordt ’s nachts nog weleens zwetend wakker wanneer ze hebben gedroomd over de zogenaamde “flying rats”. In heel Liberty City waren 200 van deze beesten verstopt en wilde je de game 100% voltooien, dan moest je ze allemaal kapotschieten. En zelfs met een walkthrough was dat verdovend saai. Wanneer je ze – na uren rijden, lopen, schieten, op de kaart kijken en weer rijden – alle 200 had omgelegd, kreeg je… een helikopter. In GTA V graag dus niet alleen een toffere beloning voor het verzamelen van de collectables, maar ook toffere collectables. Dat het verzamelen van deze dingen wel degelijk een spannend avontuur kan zijn, bewees Mafia II immers wel: wie gaat er nou niet op stap om alle vijftig Playboys te verzamelen?

Meer gekke telefoonnummers en websites

De mobiele telefoon was ongetwijfeld één van de vetste nieuwe toevoegingen in GTA IV. Zag je op een reclameposter het telefoonnummer van een bedrijf staan, dan kon je dit nummer vervolgens intoetsen op je telefoon en vervolgens kreeg je het bedrijf daadwerkelijk aan de lijn. Helaas waren dit soort “speciale” telefoonnummers erg zeldzaam in Liberty City. Het zou dus leuk zijn als Rockstar er in Los Santos een stuk meer zou verstoppen. Hoe vet zou het zijn om aan de binnenkant van een WC-deur op een tankstation het telefoonnummer van een privé-prostituee aan te treffen, deze vervolgens te bellen en uiteindelijk echt een afspraak met haar te maken? Hetzelfde geldt overigens voor de internetbrowser van de computer. Het is vet dat je zelf URL’s in kunt typen, maar voeg dan ook meer toe dan enkel een handjevol websites.

Een Batman-kostuum

Puur en alleen omdat onderstaande video zo awesome is.

Online statistieken

Geen game kan er tegenwoordig meer omheen: online statistieken. Nu voegen ze in bepaalde games naar mijn mening niet zoveel toe, maar voor GTA V zou Rockstar ontzettend vette statistieken kunnen creëren! De basis hebben ze enkele jaren geleden al gelegd met de Social Club, dus ze hoeven enkel meer statistieken toe te voegen. Hoeveel hoertjes heb je gebeld, wat is het recordaantal auto’s dat je hebt opgeblazen met één schot van een RPG en hoeveel mensen heb je aangereden met een ijscowagen? Daag vervolgens je vrienden uit om deze records te verbeteren!

Drugshandel à la Chinatown Wars

Iedereen die GTA: Chinatown Wars op zijn PSP, DS of mobiele telefoon gespeeld heeft, weet hoe vet het was om een eigen drugshandel op te bouwen. Rockstar heeft dus al een mooie basis gelegd, die ze perfect kunnen uitbouwen in GTA V. Het zou ontzettend tof zijn als drugshandel een belangrijk onderdeel van de gameplay wordt in GTA V, waarbij het zaak is om gebieden onder controle te krijgen, dealers aan te nemen, te zorgen voor een goede toevoer van de stuff en oorlog te voeren met rivaliserende bendes.

Open huizen

Tof zo’n grote stad vol winkels, banken en bedrijven, maar wat heb je eraan als ze hun deuren allemaal gesloten houden? Ik begrijp dat het onmogelijk is om alle huizen betreedbaar te maken, maar het zou leuk zijn als Rockstar in GTA V meer toegankelijke openbare locaties toevoegt. Hoe vet zou het zijn om op elk gewenst moment een bank binnen te kunnen lopen om deze te overvallen? De Bank Heist-missie in GTA IV was immers één van de vetste missies uit de game.

Een gastrol voor Niko Bellic

Wat heeft Niko Bellic te zoeken in Los Santos? Op het eerste gezicht helemaal niks. Maar zou het niet supervet zijn als deze Joegoslavische gelukszoeker opnieuw zijn opwachting maakt in GTA V – al is het maar voor heel even? Zelfs met onderstaand gastrolletje zou ik al tevreden zijn.

Meer customization-opties

Geef het maar toe: ook jij speelde vroeger De Sims. Dat komt omdat we het allemaal (stiekem) ontzettend leuk vinden om ons eigen huisje te bouwen! De populariteit van Minecraft bewijst dat wel. Daarom zie ik graag meer customization-opties in GTA V. Het zou ontzettend vet zijn als je meubels kon kopen in de plaatselijke woonboulevard, om hiermee vervolgens je huis naar eigen smaak in te richten. Helemaal tof is het als je daarbovenop ook nog eens jouw auto à la Forza 3 volledig kan customizen – van je velgen tot aan de decals.

Vette cheats

Tot slot iets wat ik persoonlijk ontzettend miste in GTA IV: vette cheats. Toen ik de karige en saaie lijst met cheats in GTA IV voor het eerst bekeek, dacht ik met weemoed terug aan San Andreas, waar je cheats had als Elvis is everywhere, Attacking civilians, Super Punches, Exploding cars en Maximum Sex Appeal. In GTA V graag meer van dit soort cheats, Rockstar!

Ook jij hebt ongetwijfeld wensen voor GTA V. Deel ze hieronder in de reacties met de rest van de community!

 1.   
  SN0WIE's avatar

  Maakt het gewoon nog gekker dan saints row! 🙄

 2.   
  Leon's avatar

  SN0WIE schreef, "Maakt het gewoon nog gekker dan saints row! 🙄 "

  Er is een verschil tussen “fijn over-the-top” (GTA – basejumpen, expliciet geweld, etc.) en “over-the-top om het over-the-top zijn” (Saints Row – mensen neerslaan met dildo’s, een octopusgeweer, etc.) 😉

 3.   
  SN0WIE's avatar

  L30N schreef, "

  ”SN0WIE” schreef, "Maakt het gewoon nog gekker dan saints row! 🙄 "

  Er is een verschil tussen “fijn over-the-top” (GTA – basejumpen, expliciet geweld, etc.) en “over-the-top om het over-the-top zijn” (Saints Row – mensen neerslaan met dildo’s, een octopusgeweer, etc.) ;)"

  Maar de combo klinkt ook wel goed in mijn oren 😳

 4.   
  leonfranswa's avatar

  SN0WIE schreef, "Maakt het gewoon nog gekker dan saints row! 🙄 "

  😆 Nee dan word het echt een goedkope kut game. Het moet serieus en met maffia en zware misdaad zijn. en voor de mensen die het gekker willen de cheats en speciale plekken. Iedereen moet kunnen kiezen om iets wel of niet te willen beleven denk ik 😀

 5.   
  RenevdGijp's avatar

  Jep, mijn grootste wens in GTA (verbeteringswens) is toch wel zeker meer opties voor huizen (en kleding, auto’s, voertuigen en evt wapens)
  Huizen: Gewoon te vet om te customizen, of zelf huizen bouwen zegmaar. Zou vet zijn. Penhousje maken, villatje, klein ondergrondse bunker, lekker toch.
  Meer kleding opties, als een halve mongool of strak in het pak. Meer Kleding
  Autos en voertuigen custmizen is gewoon vet, kleurtje, wielen, specs en meer (à la de shit van Saints Row)
  Wapens, het klinkt misschien raar, maar wel aardig. Het haalt wel de serieus sfeer weg, maar het is wel vet. Een flamenwerper eropzetten, een mes erop of toch maar een soort vang net afschieten. Iets meer fun wapens, iets meer aanpassen aan wapens is tof.

 6.   
  SN0WIE's avatar

  leonfranswa schreef, "

  ”SN0WIE” schreef, "Maakt het gewoon nog gekker dan saints row! 🙄 "

  😆 Nee dan word het echt een goedkope kut game. Het moet serieus en met maffia en zware misdaad zijn. en voor de mensen die het gekker willen de cheats en speciale plekken. Iedereen moet kunnen kiezen om iets wel of niet te willen beleven denk ik 😀 "

  Ik heb het hier niet over het verhaal. Maar dat er wel de keuze is gek te doen als in saints row achtig, ik vond gta IV hartstikke goed. Maar zodra het verhaal klaar was vond ik het niet echt meer leuk en heb ik alleen nog maar de verhalen van de uitbreidingen gespeeld. Dus de keuze moet er zijn vind ik.

 7.   
  Sem_The_Man's avatar

  Jetpacks! 😆

 8.   
  PSPfreaky's avatar

  Natuurrampen of hevige stormen zou ik leuk vinden 🙂 Of gewoon normale rampen.

 9.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Dit zijn al mijn wensen voor
  Grand Theft Auto V. 😉

 10.   
  Daniel Z's avatar

  Batman is zo awesome! En inderdaad, de cheats zoals we die kennen uit de oudere GTA’s moeten absoluut terug komen, sowieso de hele entourage van destijds was vele malen beter.

 11.   
  Rijstekorrel's avatar

  PSPfreaky schreef, "Natuurrampen of hevige stormen zou ik leuk vinden 🙂 Of gewoon normale rampen."

  Ja dat is best wel grappig een goeie storm erin ofzo lekker hard waaien en veel regen, Dat je soms echt slecht weer heb wat sommige dingen wel weer uitdagend kan zijn.
  Verder zou ik het ook wel vet vinden om huis meer te kunnen inrichten, Auto’s helemaal tunen hoeft van mij niet dat hoort niet in gta wat gta sa was goed hoeft niet uitgebreider.
  Verder ook weer vette cheats enzo maar ik heb idee dat de nieuwe gta gewoon op gta 4 lijkt, Serieus enzo wat ook wat heeft.

 12.   
  Danielle.k's avatar

  De enige wens die ik heb is dat hij niet uitgesteld gaat worden naar de herfst van 2013 en dat de release gewoon op lente 2013 blijft staan.

 13.   
  lassieman's avatar

  L30N schreef, "

  ”SN0WIE” schreef, "Maakt het gewoon nog gekker dan saints row! 🙄 "

  Er is een verschil tussen “fijn over-the-top” (GTA – basejumpen, expliciet geweld, etc.) en “over-the-top om het over-the-top zijn” (Saints Row – mensen neerslaan met dildo’s, een octopusgeweer, etc.) ;)"

  San Andreas, politiebureau?

 14.   
  Lazar93's avatar

  2 woorde… Dodo cheat.. haha 😆

 15.   
  Blackeagle020's avatar

  Er moeten gewoon vliegende autos in, dat was zo vet in san andreas!

 16.   
  M@tthijs's avatar

  Alsjeblieft Rockstar, laat de sportschool en de effecten van fastfood op je character terugkeren!

 17.   
  Gajes859's avatar

  Van mij mag er een coop-mode bij komen, zodat je gezelig bij elkaar komt om te spelen in plaats van allemaal apart. Met een split-screen o.i.d.

 18.   
  Gajes859's avatar

  En meer te doen in de vorm van huizen binnenrijden.
  En voorwerpen die je als schans kunt gebruiken en zelf ergens neer kan zetten. Zoals bijvoorbeeld bepaalde vrachtwagens in GTA IV.
  En gangs die je niet vergeten zijn als je een paar maatjes van ze hebt omgelegd. Dus als je dan in zo’n wijk komt kun je eerst aan het werk.
  Politie die je beboet als je te hard rijdt of door rood rijdt in plaats van dat je al je wapens weer kwijt bent of neergeschoten wordt.

 19.   
  Daniel Z's avatar

  [email protected] schreef, "Alsjeblieft Rockstar, laat de sportschool en de effecten van fastfood op je character terugkeren!"

  Nee, dat was even leuk, maar al snel werd het irritant. Zat je in de middle of nowhere, zag je die muscle elke halve minuut dalen. Dat soort praktijken hoeven van mij dan niet..

 20.   
  YdieresiS's avatar

  Die batman ben ik het niet mee eens, maar voor de rest is het wel een mooi lijstje.

 21.   
  Sub-Zeuro's avatar

  Mij maakt het niet veel uit ik zie dat de game sowieso ons veel lol gaat bieden, meer dan in GTA4. De single player verhalen doen mij bij deze game veel minder aan toe, omdat bij GTA voor mij de meeste fun uit de multi player valt te halen, mits ze het tenminste niet zo hebben gedaan zoals in deel 4, want dat werd gauw saai. De stad is te groot voor onder de 20 spelers.
  Ik hoop op een GTA waar je dus met veel meer players tegelijk kan rondlopen en waar heel veel multiplayer (mini)games overal in de stad te doen zijn.. Maar dat gaat deze generatie consoles niet lukken.
  Dus voor GTA5 verwacht ik gewoon een vol jaar fun te kunnen maken, maar het wachten is op de next gen GTA series… 😀

 22.   
  rikato's avatar

  SN0WIE schreef, "Maakt het gewoon nog gekker dan saints row! 🙄 "

  nee liever niet dit spel hou ik liever wat serieus…

 23.   
  Eazyscape's avatar

  Ik wil weer Cj zien en grove street en van die dinges :p dat zou egt vet zijn

 24.   
  joey17091993's avatar

  Hoi met joey zouden jullie deze dingen op gta willen zetten
  Zet deze 2 auto’s in gta5 online zenvo st1 en pagani zonda cinqui roadster en bmw i8 en wat nieuwe huizen die je kunt kopen met garage met 20 auto’s en wat nieuwe wapens en een nieuwe tank die groter is en met 2 kanonen zal leuk zijn en dat je spieren kunt trainen want elk gastje ziet het zelfde uit mager spieren trainen voor je gastje lijkt ook leuk dan ziet niet iedereen het zelfde uit

  Groetjes joey 🙄