LEGO The Lord of the Rings Hands-on

Binnenkort krijgt The Lord of the Rings eindelijk ook een LEGO-game. Ik zit hier echt al jaren op te wachten, dus vol hoop reisde ik naar Warner Bros. voor een demonstratie en speelsessie van LEGO The Lord of the Rings.

Grootser dan ooit

De meest opvallende vernieuwing van dit LEGO-spel is het idee van de overworld. In de eerste LEGO-games waren de hubs erg klein en dienden ze enkel om zo makkelijk mogelijk naar levels te gaan. In LEGO Harry Potter en LEGO Batman 2: DC Super Heroes zijn de hubs in de laatste jaren steeds vergroot, maar het bleef een middel en geen doel. In LEGO The Lord of the Rings is dit anders; de overworld is het avontuur zelf en de missies zijn daar een deel van.

Dit merk je aan de grootte van de wereld, want heel Middle-Earth is aanwezig in de game. Je kunt, als je wilt, van de Shire naar Mordor lopen zonder een enkel laadscherm tegen te komen. Het mooie aan de reis is dat de omgevingen langzaam veranderen. Zodra je namelijk de Shire uit gaat, dan verdwijnen de kleurrijke omgevingen en de vrolijke muziek en komt daar een duisterder landschap en onheilspellende muziek voor in de plaats. Het voelt echt alsof je zelf op een quest gaat!

Sidequests

De mensen die de boeken van The Lord of the Rings – of elk ander fantasyboek met een quest – hebben gelezen, moeten zich net als ik vast zorgen maken om de leegte tussen leuke locaties. Op avontuur gaan is namelijk vooral veel lopen en dat kan heel saai worden. Gelukkig doet ontwikkelaar Traveller’s Tales haar best om de game niet in een eeuwig durende wandeling te laten verzanden. De vlaktes en bossen zijn namelijk een stuk kleiner dan ze ‘in het echt’ zouden zijn. Ook kun je gemakkelijk snel reizen waardoor je niet de hele tijd heen en weer hoeft te lopen. Het belangrijkste is echter dat er veel te doen lijkt te zijn in Middle-Earth. Tussen the Shire en Bree zag ik al enkele zijpaden die uitmonden in puzzels en er zijn natuurlijk weer muntjes te verzamelen.

Het belangrijkste zijn echter de sidequests die gedaan kunnen worden. Dit zijn veelal fetchquests waarin je een bepaald item moet vinden. In Bree wilde bijvoorbeeld een dwerg zijn mithril armor vinden. Die moet gevonden worden in de Mines of Moria en dus moet je later terugkomen om zijn uitrusting terug te geven. Of deze sidequests leuk blijven of teveel in herhaling vallen is op dit moment nog niet goed in te schatten. Enkele sidequests zullen de bekende rode blokken opleveren, maar bij de meeste missies krijg je mithril. Met dit edelmetaal kun je vervolgens naar de smid gaan, die dan items voor je gaat maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor betere schoenen, waarmee iedereen net zo hoog kan springen als Legolas, of voor hilarische items als een discobal. Als je die aanzet, gaan de vijanden om je heen dansen waardoor ze natuurlijk makkelijk prooi voor je zwaard zijn!

Geschikt voor fans en kinderen

De filmpjes helpen ook mee om je in het verhaal te trekken. De game volgt namelijk de gebeurtenissen van de films zeer nauwkeurig waardoor je veel bekende scènes zult zien. De stemmen die je hoort komen trouwens rechtstreeks uit de film. Dit is heel goed gedaan, maar dat een deel van de LEGO-magie verloren gaat is zeer goed mogelijk. Een van de leukste dingen aan LEGO Batman 2 was namelijk de scherpe gesprekken, maar nu kan qua taal niet afgeweken worden van het script. Dit gebeurt wel met de beelden; in de kroeg van Bree rookt Aragorn normaliter aan een pijp, maar nu verorbert hij snoepgoed.

Aan het eind mocht ik nog aan de slag met een echt level: de Weathertop. Na een leuk filmpje (second breakfast!) was het de bedoeling om spullen voor vuur en eten te zoeken. Wat meteen duidelijk werd, is dat er weer veel verschillende abilities zijn. Planten laten groeien, vuur maken en door kleine gaten kruipen bijvoorbeeld. Ik speelde enkel met de drie hobbits, dus dat belooft weer veel variatie in de puzzels, want de rest van de personages hebben nog andere abilities. De variatie wordt nog groter door spullen die je kunt vinden, zoals een hengel om een vis te vangen – je kunt zelfs met de hengel en de andere spullen vechten. Het was wel onhandig om steeds te moeten wisselen van personage, omdat je weer een ander item nodig hebt of omdat je twee dingen moet combineren. De grote variatie in spullen en abilities maakt het dus allemaal wat minder vloeiend.

Uiteindelijk kwam ik op de top van de berg terecht en begon het gevecht tegen de Nazgul. Heel cool was de schaduwwereld waar je in komt als Frodo de ring om doet. Dingen die je hier doet hebben invloed op de echte wereld en als je in je eentje speelt, moet je bijvoorbeeld tussen Frodo en Sam wisselen om de puzzels en gevechten te winnen. Waarschijnlijk is dit met zijn tweeën nog leuker, omdat je dan samen in verschillende versies van de wereld zit.

Voorlopige conclusie

Als het Traveller’s Tales lukt om de sidequests en omgevingen gevarieerd te houden en de game niet te complex wordt, dan wordt dit de beste LEGO-game. De game is namelijk grootser en epischer dan ooit en de filmpjes, muziek en opzet van het spel zijn echt gebaseerd op The Lord of the Rings. Ook lijken er veel opties te zijn in de gameplay en is er opnieuw weer veel te verzamelen.

Ik heb het spel ook even op de Nintendo 3DS uitgeprobeerd. Het goede nieuws is dat de game hetzelfde speelt en dat het tweede scherm helpt met het wisselen van personages. Het slechte nieuws is echter dat er geen achttien, maar dertien levels zijn en Middle-Earth heeft op de Nintendo 3DS wel laadschermen. Dit geldt trouwens voor alle handheldversies van de game en dus is het afwachten of deze versies hierdoor minder goed worden dan hun grote broers.

  1.   
    Fox's avatar

    Het is ook een beetje raa, dat lego een “groot” spel kan zijn :P.

  2.   
    Rijstekorrel's avatar

    Ik ga hem ook zeker spelen ik ben nu nog met harry potter bezig maar lord of the rings lijkt me ook zeker leuk 😀

  3.   
    Sarge's avatar

    Hier kijk ik ook al m’n hele leven naar uit! Ik koop em sowieso, hopelijk valt hij mee 😛

  4.   
    -B9D7L-'s avatar

    Mijn broertjes kopen hem altijd maar als ik ze speel ben ik er na een uur al op uit gekeken. Maar toch speel ik ze uit voor de achievements 😛

  5.   
    Fat Hobbit's avatar

    ik ben een groot fan van lord of the rings dus ik heb hier zo veel zin in :D:D:D

  6.   
    Nyokki's avatar

    Lego games zijn altijd wel top geweest! Ben beniuewd!

  7.   
    Verluci's avatar

    <3 legogames!