LEGO The Lord of the Rings

Dit keer is het aan Frodo, zijn kompanen en de ring om in een plastic LEGO-vorm de gamende wereld vermaak te bieden. Dit is alweer de 333ste LEGO-game (ja, overdrijven is een vak) en de vraag is natuurlijk of ook dit deel weer weet te vermaken. Dit zit gelukkig weer helemaal goed en een toffe tijd staat dus weer op de liefhebbers van de blokjeswerelden te wachten.

One story to rule them all

Het heeft even geduurd, maar ook de populaire wereld van Tolkien is door LEGO onder handen genomen. LEGO The Lord of the Rings weet net zoals de andere games uit de serie vanaf het eerste moment te boeien en tovert vaak een glimlach op je gezicht. Het is heerlijk om het o zo bekende verhaal uit de drie populaire films in een nieuw jasje mee te maken. Memorabele scènes komen voorbij, maar worden op een iets grappigere wijze verteld. Karakters als Frodo, Gimli en Gandalf hebben meer humor en zijn wat onhandiger. Mooie omgevingen komen opgebouwd uit LEGO toch heel bekend voor. Nou ja, je kent het wel. Ontwikkelaar Traveller’s Tales heeft het briljante LEGO-sausje over Lord of the Rings gegoten en ook dit keer lijkt dat een succes.

You shall pass!

De ontwikkelingen in de serie hebben gelukkig niet stil gelegen. Zo is dit het eerste deel die een volledig streaming-wereld heeft. Je kunt van Hobbiton tot Mordor lopen zonder een laadscherm te zien. Klim op de Misty Mountains of Weathertop en je ziet een zeer grote wereld, die geheel begaanbaar is, aan je voeten liggen. Dit lijkt misschien ‘not a big deal’ maar de introductie van deze technologie binnen de serie voegt best veel toe. De wereld voelt een stuk groter en echter aan en dit past prima bij het Lord of the Rings-thema. Helaas zijn er hier en daar in de verte nog wel wat pop-ups van objecten te zien, maar dit stoort nooit. Je hoeft ook niet bang te zijn om telkens mijlenver te moeten lopen, want er zijn zat punten op de kaart waar met een druk op de knop heengegaan kan worden. Verder zijn er nog enkele punten in het verhaal die even een stapje uit de grote wereld doen. Het grootse gevecht in het toevluchtsoord Helmsdeep is hier een goed voorbeeld van.

Net zoals in de laatste paar LEGO-games praten de guitige plastic poppetjes ook dit keer weer. Dit gebeurt nog niet heel lang binnen de LEGO-serie en het is zelfs de eerste keer dat er echte stemmen worden gebruikt. Traveller’s Tales heeft het stemmenwerk uit de Lord of the Rings-films mogen gebruiken. Het is niet opnieuw ingesproken, maar de daadwerkelijke ingesproken zinnen uit de film trilogie schallen uit je speakers. Dit is wel even wennen, want de eerste keer dat je bijvoorbeeld Gandalf hoort praten past het plastic uiterlijk niet helemaal bij de stem. Het geluid komt bekend voor, maar je kunt het nog niet helemaal plaatsen. Dit went echter al snel en het wordt zelfs leuk. Het is bijvoorbeeld zeer tof om de ‘echte’ Gimili in de Mines of Moria een grapje horen te maken.

There’s still something new in this world

Aan kleine toevoegingen gebaseerd op de lore is ook gelet. Zo zijn er Mithril LEGO-blokjes te vinden waarmee nieuwe en betere items gemaakt kunnen worden, zit het hele ringgenootschap in speelbare vorm in de game en krijg je op basis van het verhaal een bepaald groepje onder de knoppen. Ook zijn er geheimen in de wereld die alleen met bepaalde karakters te vinden zijn. Het moment waarmee ik Legolas met zijn pijlen een trap liet maken, waarmee op een dak geklommen kon worden, is hier een goed voorbeeld van. De wereld van LEGO Lord of the Rings zit sowieso vol met content. Overal zijn geheime grotten, verborgen blokjes en kleine grapjes te vinden. Kortom, naast het verhaal is er nog zat om te ontdekken.

A Preciousssss…

LEGO Lord of the Rings is meer van hetzelfde, maar wel op een goede manier. Ik ben blij dat het verhaal van Tolkien nu met het leuke LEGO-sausje valt te beleven en het werd natuurlijk ook hoog tijd dat LEGO de wereld van Frodo eens aan ging pakken. Het verhaal is van begin tot het eind goed en Traveller’s Tales heeft het goed op weten te leuken met hun humor. De game doet enkele nieuwe dingen waarvan de grootste verandering de streaming-wereld is. Het biedt echter te weinig vernieuwing om gamers die LEGO-games nu wel zat zijn over te halen. Nog een mooie nieuwe feature had het spel daarom zeker niet misstaan. Voor degene die hier geen last van heeft, staan er echter weer vijftien mooie verhalende gameplay-uurtjes voor de boeg. Als je de game voor de volle honderd procent wilt halen, kun je hier nog wat toffe uurtjes bij optellen. Ook is er nog de fantastisch werkende co-op met splitscreen die je familie en vrienden gaat waarderen. Zie LEGO The Lord of the Rings als een verbeterde versie, versie 13.0. Het spel doet veel en doet dit goed. Het ontvangt echter niet de originaliteitsprijs, maar zoals altijd bij LEGO-games het geval is, vergeet je dat snel als je lachend op de bank een tof verhaal meemaakt. Op naar LEGO The Hobbit? Ja, ik zeg het je: binnen nu en drie jaar is ook deze versie er. Ik heb er nu al zin in.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • The Lord of the Rings
 • Meer LEGO-humor is altijd goed
 • Streaming wereld
 • Echte stemmen uit de films

Wat is NOT

 • Weinig echte vernieuwing
 • Hier en daar wat pop-ups

8.8

 1.   
  Mr Sonic's avatar

  Prima review,ik kijk weer uit naar een nieuwe lego game.

 2.   
  Daan's avatar

  Mij lijkt deze game op een bepaalde manier toch echt leuk. Ik denk dat ik hem wel ga halen maar dan is het de vraag; wanneer? 😆

 3.   
  gatemaster64's avatar

  ik heb even twee vragen!

  zijn de games nog leuk als je films niet hebt gezien?
  en ben je hier niet snel te groot voor!

 4.   
  R1chardTM's avatar

  ”gatemaster64″ schreef, "ik heb even twee vragen!
  zijn de games nog leuk als je films niet hebt gezien?
  en ben je hier niet snel te groot voor!"

  De LEGO-games kun je vergelijken met Pixar-films. Je het is op kinderen gericht, maar door de humor is het toch super leuk om te spelen. Je kunt het spel ook prima spelen zonder de films gezien te hebben, je zult natuurlijk wel wat referenties die de game over de films maakt missen. Het verhaal is echter prima te begrijpen.

 5.   
  Coldkiller_NL's avatar

  Goede review, maar ik ga hem niet kopen.

 6.   
  toqeer's avatar

  ja goeie review maar weet ook nog niet of ik hem ga halen 🙂

 7.   
  Lazar93's avatar

  ik vond het een erg leuke game. toch wel paar keer gelachen om de flauwe humor 🙂

 8.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik heb de demo gespeeld en vond echt grappig dat nu echte stemmen eens zijn gebruikt, Ga deze nog wel keertje halen voor de ps3 dan.

 9.   
  Gunrunner120's avatar

  ik hou echt van lego games de humor blijft grappig

 10.   
  BartjeZ's avatar

  dit is best wel kinderachtig
  geldverspilling

 11.   
  BABI-PANGPANG's avatar

  Bartotelli schreef, "dit is best wel kinderachtig
  geldverspilling"

  Ik kan me dat best goed voorstellen, dat JIJ dat kinderachtig en geldverspilling vind. Het blijft uiteindelijk altijd een kwestie van smaak 😉

 12.   
  josvanderwel's avatar

  Nog een lego game hier zal menig klein jongetje weer plezier aan beleven.

  groet Jos van der Wel