Borderlands 2

Het in 2009 verschenen Borderlands wist vriend en vijand te verbazen vanwege de combinatie van lekkere coöperatieve schietactie en diepe RPG-elementen in een verfrissende grafische stijl. Toch was die game absoluut niet perfect, want hoewel er qua gameplay weinig op aan te merken was, wist de game te weinig context te brengen voor een echt meeslepende ervaring. De missie voor Gearbox Software was dus simpel: pak de basis van het eerste deel en zorg ervoor dat de game ook qua verhaallijn meeslepend is.

Borderlands 2 is een direct vervolg op de eerste game en laat de spelers wederom belanden in Pandora. Echter, Pandora is vijf jaar na de gebeurtenissen uit Borderlands in handen gevallen van Handsome Jack, die met harde hand regeert vanaf zijn eigen maan boven de planeet. Hij heeft de Eridium Vault in handen gekregen en daarmee ook de machtige Hyperion Corporation en elke Vault Hunter wordt opgejaagd door zijn troepenmacht. Als speler ben jij één van de vier nieuwe Vault Hunters en dus is het hommeles. Gelukkig sluit je je aan bij de Crimson Raiders, het verzet, en onder de charismatische leiding van Roland en Lilith – zij was speelbaar in het eerste deel – is het jouw taak erachter te komen wat Handsome Jack met de Vault wil, om hem vervolgens te stoppen.

Welkom terug op Pandora

Het is niet verwonderlijk dat ik deze recensie begin met een omschrijving van het verhaal, want het is de focus geweest bij het ontwikkelen van Borderlands 2. Gearbox Software is er dan ook in geslaagd een coherent geheel te maken van al je avonturen en dat is mede dankzij de hilarische karakters en (vooral) bijpersonages. Verwacht een terugkeer van een aantal oude bekenden die nog grappiger zijn dan voorheen. Wat dacht je van Dr. Zed, die je laat assisteren bij een operatie – niet heel subtiel overigens – of Marcus, die wederom fungeert als wapenhandelaar en een ontevreden klant op zijn eigen manier overtuigt van zijn ongelijk.

Naast oude bekenden zijn ook de nieuwe karakters gekker dan ooit. Tiny Tina – The Deadliest 13 Year Old – behoeft geen introductie en ook de Borderlands-versie van de Teenage Mutant Ninja Turtles is hilarisch. Eindbazen worden allemaal geïntroduceerd door quotes en ook dit heeft me meermaals hardop laten lachen. Wat dacht je van Madman & his Merry Midgets! Dat de game grappig is moge duidelijk zijn, maar knapper is dat Borderlands 2 zelfs breekbare momenten kent. Verwacht geen Heavy Rain, maar bij de eerste grote plottwist zullen je vrienden en jij even niet kunnen praten en alleen denken: “vet…”

Levellen in stijl

Vooral je vrienden en jij, want ook Borderlands 2 is vanaf het begin gemaakt om met meerdere mensen te spelen. Het verhaal is veel vermakelijker dan het was, maar toch voelt alles in de game wat eenzaam als je alleen speelt. Gelukkig heb ik de game samen met Richard mogen doorlopen en dat was direct een mooie manier om de verschillende klassen in de game te verkennen. Van de vier klassen uit het eerste deel, maakt slechts één zijn terugkeer, want naast de Siren (Maya) kun je kiezen voor Salvador de Gunzerker (twee wapens), Zer0 de Assassin (zwaard en teleporteren) en Axton de Commando (turret). Het is voor ieder personage duidelijk wat het specialisme is, maar de skill tree is veel uitgebreider in Borderlands 2. Zo heeft ieder personage drie mogelijke routes te doorlopen en op ieder moment is die route te wijzigen. Dit geeft de speler de vrijheid altijd te wisselen tussen speelstijlen en in het geval van de Commando (die ik speelde, Richard was Siren) is er te kiezen tussen de route Survival (health), Gunpowder (vuurwapens specialisatie) en Guerrilla (turret). Uiteraard koos ik in mijn speelsessie met Richard voor Guerrilla, wat ons de nodige ondersteuning gaf met de geweldige turret – later zelfs twee, maar toen ik alleen speelde merkte ik dat Survival een betere route was vanwege zware tegenstanders. Het is fijn dat Borderlands 2 je die mogelijkheid geeft.

Naast de skill tree heeft Borderlands 2 nog een tweede manier om je karakter sterker te maken door middel van Awesome Points. De game registreert precies wat je doet en bij alles wat je bereikt stijgt je awesome-rang. Hiermee zijn uiteindelijk ook punten te verdelen die bijvoorbeeld je health vergroten, herlaadsnelheid verhogen of je schilden sterker maken. Dit geldt overigens direct voor alle karakters die je nu of in de toekomst gaat aanmaken.

Een veel diepere RPG dan Borderlands 2 is er qua opties niet te vinden, want zelfs klasse specifieke upgrades zijn aanwezig en het is juist de verscheidenheid in loot die de game zo verslavend maakt. Het merendeel van de loot is de gaziljoen wapens die te vinden zijn. Maak je borst maar nat, want het wapenarsenaal is groter dan ooit en ook daar is de RPG-diepgang te vinden. Wapens die tegenstanders in de fik steken, elektrocuteren, vergiftigen, laten exploderen, je kunt het zo gek niet bedenken of er is een wapen van te vinden. Een persoonlijke favoriet van mij is de Disposable SMG, die je niet kunt herladen, maar simpelweg kunt weggooien, waarna hij explodeert. Uit het niets ontstaat er een nieuwe versie in je hand en zo gaat het verder. Ook had ik waarschijnlijk een gelukje met de Desperate Ravager, want deze shotgun sproeit explosieven in plaats van hagel en dit wapen maakte mij het leven een stuk makkelijker. Het is overigens wel een klein irritatiepuntje dat ieder wapen dat je pakt direct als primair wapen in je inventaris verschijnt, wat ervoor zorgt dat je perfecte wapen wordt omgewisseld als je een slechter wapen pakt.

Schoonheidsfoutjes

Een ander nadeel is het niet wijzigen van de vervelende besturing van de wagens in Borderlands 2. De wereld van Pandora is namelijk groot en het is vervelend dat de voertuigen sturen als een natte krant. Het is op de console de besturing van Halo, maar dan minder goed uitgewerkt. Nu we toch op de minpuntjes focussen is het ook jammer dat het nog steeds alleen mogelijk is om één missie per keer te selecteren. Hoe lekker is het in Fallout om meerdere missies te selecteren en per gebied alles te doen. In Borderlands 2 worden de missies in de missielijst wel per gebied aangegeven, maar het is maar mogelijk om er één in je HUD te zien. Zonde, want soms loop je straal langs een submissie, die je simpelweg had kunnen afronden als dat op de kaart te zien was.

Voorlopige conclusie

Borderlands 2 is daadwerkelijk Borderlands 2.0 geworden. De basis van het eerste deel is blijven staan en Gearbox Software heeft het meer en meer bad ass gemaakt. Het verhaal biedt de nodige context, de gameplay staat als een huis, de loot geeft je constant een reden door te spelen, de coöperatieve modus is fantastisch, grafisch is de game zeer sfeervol, de karakters zijn hilarisch en qua opties meet de game zich met alle diepe RPG’s. Of het een voordeel of een nadeel is dat de game écht is gemaakt voor coöperatieve gameplay, laat ik aan jullie voorkeuren over, maar als je jezelf wilt storten in een extreem grappige wereld met alle opties van een FPS RPG, dan is Borderlands 2 de game voor jou.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Coöperatieve hemel
 • RPG-hemel
 • Gaziljoen wapens
 • Grafisch sfeervol

Wat is NOT

 • Auto's besturen slecht
 • Loot direct primair geselecteerd
 • Eén missie tegelijk

9

 1.   
  Fox's avatar

  Volgens mij had je in borderlands zelf ook 3 skill tree’s en kon je ook op elk moment alles laten reseten voor geld bij de new-U station.

 2.   
  FishHookz's avatar

  Hmmm had een beter cijfer verwacht eerlijk gezegd 😮 het zijt zo 😉

 3.   
  Leon 2.0's avatar

  Een negen is toch al ontzettend goed? 😉

 4.   
  Jelkey's avatar

  Fox schreef, "Volgens mij had je in borderlands zelf ook 3 skill tree’s en kon je ook op elk moment alles laten reseten voor geld bij de new-U station."

  klopt, daar heb je gelijk in

  zin in deze game, nog 3dagen wachten volgens bol 😛

 5.   
  Daan's avatar

  Zin in! 8)

  Lijkt me echt een geweldig spel. Dat de auto’s wat ruk te besturen zijn kan ik nog wel mee leven. Natuurlijk wel jammer maar het is niet anders.

 6.   
  heavenwarrior's avatar

  jammer ik heb geen xbox ik heb een ps3

 7.   
  Daan's avatar

  heavenwarrior schreef, "jammer ik heb geen xbox ik heb een ps3"

  Spel komt ook uit op de PS3! 🙂

  Xbox, PS3 en PC

 8.   
  gatemaster64's avatar

  PC-Daan schreef, "Zin in! 8)
  Lijkt me echt een geweldig spel. Dat de auto’s wat ruk te besturen zijn kan ik nog wel mee leven. Natuurlijk wel jammer maar het is niet anders."

  als het echt heel vervelend is dan patchen ze het vast wel!

 9.   
  IyanHarm's avatar

  Klinkt goed hoor!

 10.   
  GENERAL_DS's avatar

  Ik ben nu net begonnen met Bordelands 1. Als ik deze klaar heb ga ik misschien nog wel Borderlands 2 halen als ik nog zin heb in een nieuwe borderlands. 🙂

 11.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Ik ben erg benieuwd naar de game! 🙂 🙂 🙂

  Kan niet wachten om donderdagavond mijn Ultimate Loot Chest Edition te gaan halen! http://www.youtube.com/watch?v=0kwMS7jS-jA Haha, Gaziljoen wapens bij de pluspunten! 😀 dat deed me denken aan: http://www.youtube.com/watch?v=EBIcUcu4bXo

 12.   
  toqeer's avatar

  deze game word zo vet kan niet wachten 🙂

 13.   
  soldierarjan's avatar

  Klinkt goed ik zal bordelands 1 eerst nog maar eens een kans geven voordat deze koop.

 14.   
  Danielle.k's avatar

  Dat is een gave review, het is dat ik het geld er niet voor heb anders kocht ik hem gelijk.
  Wie weet uit de budgetbak vissen.

  Wel een hoog cijfer terwijl er toch een hoop wat is not zijn.

 15.   
  pizza78's avatar

  YESSSS hij is binnen!!!!! Ik ga hem dadelijk bij Gamemania halen….. 😉

 16.   
  DeAdSeYe's avatar

  Hoe zijn de gebieden/omgevingen in dit spel? Nog altijd hetzelfde als deel 1? De level design van het eerste deel viel mij flink tegen.

 17.   
  kik421's avatar

  strx maar is effe teste maar zowizo veat 😀

 18.   
  Alfa Warrior's avatar

  “Auto’s besturen slecht’… hmm dat zal wel Xbox360 exclusief zijn 😀
  Wapens automatisch als primair… dat is of een bug, of je houd je op-pak-knop te lang ingedrukt.

 19.   
  pizza78's avatar

  Inderdaad. Ik heb geen moeite met het besturen van de auto’s. De besturen is gelijk aan die van Borderlands (1).

 20.   
  NoFearz's avatar

  Alfa Warrior schreef, "”Auto’s besturen slecht’… hmm dat zal wel Xbox360 exclusief zijn 😀
  Wapens automatisch als primair… dat is of een bug, of je houd je op-pak-knop te lang ingedrukt.
  "

  Inderdaad, het wisselt alleen de wapens om als de pak-knop te lang gebruikt wordt. Ikzelf heb hier geen last van en het besturen van voertuigen gaat ook makkelijk, dit was ik immers al gewend van deel één. Enige minpunt voor mij is dat het menu houteriger is geworden. Ik heb dan ook de eerste deel op de console gespeeld, en dit deel speel ik op de PC.

  DeAdSeYe schreef, "Hoe zijn de gebieden/omgevingen in dit spel? Nog altijd hetzelfde als deel 1? De level design van het eerste deel viel mij flink tegen. "

  In mijn ogen is het verbeterd 😀 Er zijn meer inwoners te vinden etc.

  Dit spel is echt een voorbeeld van meer van hetzelfde. Je zal dit deel niet leuk vinden als je deel één ook niet leuk vond. Vind je deel één leuk, dan zal je dit deel ook leuk vinden.

 21.   
  DeathTrap's avatar

  gave game, zeker co-op is hij geweldig

 22.   
  Wurmo 2000's avatar

  ik vind het een tipische game 😉 .mischien schiet het wel lekker,maar het besturen niet 👿

 23.   
  See4urSelf's avatar

  Peet, je bent vergeten erbij te zetten dat het gokken in-game ontzettend verslavend is! 😮

 24.   
  Ika Q's avatar

  Dat de loot primair word gekozen komt omdat je de opraap knop inhoudt. Als je de knop vasthoud bij ammo of geld dan zal die beide automatisch oppakken als het naast elkaar ligt. Maar bij wapens word je huidige wapen vervangen door wat je oppakt als je de knop inhoudt, dus je moet het apart pakken. En de controllers werken gelukkig ietsje beter op de PC met voertuigen.

  Verders een zeer goede review, deze game is zeker mijn geld waard. 8)