GN Summer School: Hoe organiseer ik een videogame filmmarathon?

GamersNET bestaat uit mensen die een passie delen, namelijk games. Maar ook iedereen binnen de redactie heeft zijn eigen specialiteit. In de GN Summer School geven deze redacteuren snelle cursussen over hun vak, hobby of werk. Ideaal om toch iets nuttigs op te steken tijdens de zomervakantie. In deze GN Summer School vertelt Johan hoe je het beste een regenachtige dag door kan komen: met een filmmarathon van videogames.

Nu het laatste deel van de Batman-trilogie in de bioscoop is verschenen, is de verleiding voor sommigen groot om alle drie de films achter elkaar te kijken. Oftewel het houden van een Batman-marathon. En dit is niet de eerste keer dat zo’n marathon wordt gehouden. Nee, Lord of the Rings en The Matrix (of Star Wars voor de bikkels) zijn ook zeer populaire filmmarathons geweest. Ikzelf heb deze marathons ook gedaan en het viel me bijvoorbeeld op dat halverwege de tweede Lord of the Rings-film (of een kwartier in de eerste Star Wars-film) ik het al zat was. Het is gewoon teveel van hetzelfde. Dus wat dan? Een filmmarathon gebaseerd op genre of acteur? Dat eerste heeft hetzelfde probleem en om nu tien uur naar dezelfde man te gaan kijken, pfff. Doe daarom eens een keer een marathon van films gebaseerd op videogames! Heel verschillend, veel actie, korte films en lekker flauw. Toch blijven een aantal beslissingen heel belangrijk die ik graag voor jullie toelicht, zodat de avond zeker chill gaat worden.

Een beetje van alles

Bij het kijken van een trilogie heb je het vrij makkelijk, maar bij dit type marathon is het kiezen van de films het meest belangrijke. Een beslissing maken is zelfs nog best lastig, want er is namelijk vrij veel keuze! Misschien is dit wat onverwacht nieuws, omdat er altijd wordt gezegd dat films van videogames zo slecht zijn. Dit is niet helemaal waar, want een aantal films is best redelijk en zelfs de slechtere films zijn geschikt voor een marathon. Een flauwe film doet het meestal beter dan een serieuze film bij een marathon, zeker met wat biertjes op.

Natuurlijk is het belangrijk dat je niet de slechtste films kiest. Je kunt dus wel naar BloodRayne gaan kijken, maar het is veel logischer om een aantal van de betere films te kiezen. Aanraders zijn Prince of Persia, Final Fantasy VII: Advent Children en de eerste Resident Evil. Ook is het aan te raden om steeds het eerste deel van een franchise te kijken. Dit is altijd de beste delen en makkelijker te volgen omdat het de eerste film is.

Toch is het meest belangrijke dat je verschillende soorten films kiest, dus niet alleen de actiefilms zoals Tomb Raider en Resident Evil. Breng er wat variatie in. Eén van de meest geschikte films daarvoor is Super Mario Brothers. Verschrikkelijk flauw, maar heel anders en dus een goede keuze. Als je er echt een aparte film in wilt stoppen moet je Professor Layton and the Eternal Diva nemen. Dit is een Japanse anime-film met een lastig verhaal. Ook is er weinig actie en juist veel mysterie.

Hou ook rekening met de smaak van je vrienden. Als niemand de franchise kent, is het niet zo handig om daarvan een film te gaan kijken. Kent dus niemand Professor Layton? Sla de film dan maar over. Aan de andere kant moet jij misschien ook een film zien die je absoluut niet wil, terwijl één van je vrienden dit wel heel graag wil. Geen zin in Doom en heb je een grote Doom-fan in je vriendenkring? Dan zijn er een paar oplossingen: zeg dat de plaatselijke videotheek de film toevallig niet meer had. Dit gaat echter waarschijnlijk niet werken, omdat je vriend de film vrijwel zeker zelf meeneemt. De enige andere oplossing is om die vriend gewoon niet uit te nodigen!

Plannen of dobbelen?

Zodra je de films gekozen hebt is het moeilijkste voorbij. Nu hoef je namelijk enkel nog te beslissen in welke volgorde je de films gaat kijken. Een mogelijkheid is daar niet moeilijk om te doen en gewoon elke keer een film kiezen wanneer de vorige af is. Het voordeel is dat je dan goed kan inschatten waar iedereen zin in heeft en het is makkelijk opgelost. Je vrienden gaan echter wel steeds zeuren om hun favoriete film, zeker als er meer films aanwezig zijn dan jullie gaan kijken.

Je kunt daarom ook vanaf het begin duidelijkheid scheppen en zelf het schema even maken. Begin dan niet met een te moeilijke film, maar laat iedereen er lekker inkomen met een actiefilm. Prince of Persia of Tomb Raider zouden mijn aanraders zijn. Daarna kun je het beste de films kijken waarbij het nodig is om goed op te letten. Professor Layton, Final Fantasy en in mindere mate Resident Evil zijn allen films waar serieus naar gekeken moet worden om het verhaal te volgen. Als het goed is zijn er dan een aantal biertjes geconsumeerd en is het tijd voor de simpele films. Alle vecht- en schietfilms die nog over zijn kunnen nu gekeken worden. Als afsluiter zou ik zelf voor Super Mario Brothers kiezen. De flauwe grappen zijn het leukst als iedereen wat op heeft en de film is zo slecht dat het eigenlijk niets uitmaakt als mensen hun aandacht verliezen.

Er is echter ook nog een derde mogelijkheid om films te selecteren en dit is mijn geprefereerde methode. Je selecteert heel veel films, geeft ze allemaal een cijfer en gooit met de dobbelsteen. De film die gegooid wordt kijk je! Het leuke hieraan is dat het spannend is welke films langs zullen komen in de marathon, dus het geeft toeval een hele grote rol in je avond. Ook kunnen mensen niet zeiken dat hun film niet komt, want die zit wel in de selectie. Verder is het gooien van de dobbelsteen terwijl iedereen zit te schreeuwen voor een bepaald nummer echt geniaal. Je moet wel met teleurstelling om kunnen gaan, want Super Mario Brothers als eerste gooien wil niemand!

Samenvattend

Naar mijn ervaring zijn er twee dingen heel belangrijk om voor dit type marathon een zo leuk mogelijke avond te creëren: de variatie in films zo groot mogelijk houden (anders kun je net zo goed de Batman-trilogie kijken) en rekening houden met welke film wanneer wordt gekeken. Dit kun je op toeval laten berusten of juist helemaal inplannen, de keuze daarvoor ligt bij jou. Hopelijk heeft dit artikel kunnen overtuigen om eens een keer wat anders te proberen en te kiezen voor een filmmarathon gebaseerd op videogames. Zodra het weer een keertje regent in Nederland is een marathon namelijk één van de leukste dingen om te doen. Veel plezier!

 1.   
  See4urSelf's avatar

  Wat leuk 🙂 Krijg ik helemaal zin om een aantal vrienden op te trommelen 😉

 2.   
  lassieman's avatar

  Dat met die dobbelsteen is wel een goed idee 😀

 3.   
  Vlad-x's avatar

  Dan zijn er een paar oplossingen: zeg dat de plaatselijke videotheek de film toevallig niet meer had. Dit gaat echter waarschijnlijk niet werken, omdat je vriend de film vrijwel zeker zelf meeneemt. De enige andere oplossing is om die vriend gewoon niet uit te nodigen!

  Hahaha, deze oplossingen maakten mij aan het lachen! Lieg tegen je vriend of nodig hem niet uit, hahaha! 😛 Of je ‘taket er one for the team’ zoals ze wel eens zeggen…