Borderlands 2 hands-on 2

Een maand geleden kreeg Tom een presentatie van Borderlands 2 tijdens de afgelopen E3. Toen al werd duidelijk dat Borderlands 2 zich vijf jaar na het origineel afspeelt en dat de bekende basis is blijven staan. Natuurlijk krijgen we veel meer wapens om mee te knallen, zijn er vier nieuwe speelbare personages en moeten we Jack verslaan, die zich verschanst heeft op de maan van de wereld en ook nog eens een gedeelte van Pandora in duisternis laat hullen. Nog geen twee weken na de E3 kreeg ik de kans om tijdens een hands-on terug te reizen naar Pandora en de verschillende klassen en een gedeelte van het verhaal te beleven.

Tiny Tina – The World Deadliest 13 Year Old

Bij het spelen van de game mocht ik beginnen in Sanctuary, de hub van de speelwereld waar vandaan je missies in verschillende gebieden selecteert. Het eerste wat direct opvalt is de terugkeer van een aantal oude bekenden uit het origineel. Natuurlijk is de vriendelijk gestoorde Claptrap terug van weggeweest en hij begeleidt ons in één van de eerste submissies van de game, waarin je simpelweg een beetje moet platformen om een awesome wapen te bemachtigen. Een andere oude bekende is Marcus Kincaid, die nog steeds een wapenhandel runt en geïntroduceerd wordt met een hilarische cutscene, waarin hij een lastige klant een kopje kleiner maakt. “This gun doesn’t work?!” BAM! “Works fine to me!” Ook monteur Scooter komt terug en mede daarom is het voor spelers van het origineel een lust om weer terug te keren naar Pandora.

Dit heeft grotendeels te maken met de verbeteringen die zijn doorgevoerd in het verhaal van de game. Of nog specifieker: de manier waarop het verhaal verteld wordt. Hoewel ook Borderlands 2 het leukste is met vier spelers, is ook het doorspelen in je uppie geen straf meer omdat er ongelooflijk veel aandacht besteed is aan de karakters. Deze zijn meestal hilarisch en dankzij de meer uitgebreide manier van vertellen voel je direct een sterkere band met deze personages. Tijdens het spelen ontmoette ik Tiny Tina – The Worlds Deadliest 13 Year Old! Het kleine meisje houdt ervan om mensen een kopje kleiner te maken met verschillende explosieven, maar ze houdt natuurlijk ook van theekransjes met haar knuffelkonijnen; ze is immers 13. Hardop lachen moesten mij collega’s en ik toen Tina geïntroduceerd werd en het uiteindelijk de bedoeling was om haar speelgoed terug te vinden in ruil voor haar helpende hand bij het maken van explosieven.

Bad Ass Points

Ook qua gameplay is Borderlands 2 een zeer goede shooter, die ook nog eens heel veel RPG-elementen met zich meebrengt. Zo heeft de nieuwe klasse Gunzerker drie verschillende skill trees, die je een laten kiezen tussen Gun Lust, Rampage en Brawn. Op deze manier is een speciale beweging, die per klasse verschilt, tot perfectie te levelen. In het geval van de Commando is dat bijvoorbeeld het perfectioneren van zijn Turret, waar er uiteindelijk zelfs twee van te verkrijgen zijn, zodat je bijna onverslaanbaar je tegenstanders te lijf zal gaan. Naast de Gunzerker en Commando zal de stealthy Siren terugkeren in Borderlands 2 en maakt de nieuwe Assassin het viertal compleet. Deze Assassin biedt overigens de meest afwijkende gameplay, want met haar is het mogelijk om met een zwaard en vuurwapen aan de slag te gaan. Het is zelfs mogelijk om bij hogere levels van tegenstander naar tegenstander te hoppen om ze allemaal een kopje kleiner te maken.

Naast de terugkeer van de skill tree mogen we ook Bad Ass Points verwelkomen in Borderlands 2. Deze BAP kun je verdienen door speciale opdrachten te voltooien en vervolgens kun je deze toewijzen aan jouw account. Jawel, account, want de Bad Ass Points zullen gelden voor alle karakters waarmee je speelt. Het zorgt voor permanente verhoging van bepaalde stats en dat motiveert natuurlijk enorm om de game met verschillende klassen uit te proberen.

Voorlopige conclusie

Borderlands 2 is een ijzersterke shooter aan het worden die enorm veel leent van games uit het RPG-genre. Dit biedt veel afwisseling en maakt het zeer dankbaar om langere tijd met één karakter te spelen of juist af te wisselen om alles te ontdekken. In basis is ook Borderlands 2 een echte coöperatieve game die het leukst zal zijn met vier spelers. Wel is het verhaal en de manier van vertellen veel interessanter voor mensen die de game zonder maatjes gaan spelen. Het gebied dat wij te spelen kregen werd natuurlijk gesierd door Tiny Tina en het is dan ook te hopen dat de volledige game bol zal staan van karakters van dit kaliber. Als dat zo is, bouwt Borderlands 2 perfect voort op zijn voorganger. Meer schieten en meer lachen is namelijk veel meer fun.

 1.   
  ShadyXL's avatar

  Heb echt super veel genoten van deeltje 1 😀 Deze mag er ook wel bij ^^

 2.   
  Hitman047's avatar

  Erg veel zin in. Ik ben benieuwd hoelang de totale duur van de uiteindelijke game zal zijn.

  Op dit moment kost het de meest ervaren testers zo’n 60 uur om, tijdens speedruns, de hoofdverhaallijn uit te spelen. Tel daarbij op dat er nog steeds content wordt toegevoegd en dan zijn er ook nog side-quests…

  Ik ga me hier ongetwijfeld heel erg lang mee vermaken. 😉

 3.   
  mmx's avatar

  Dit word de moeite waard 🙂

 4.   
  squidgyboy's avatar

  heb de ”Borderlands 2 Ultimate Loot Chest Limited Edition” al gepre-orderd. kost wel 130 euro maar is het zeker waard. 8) leuke preview

 5.   
  mmx's avatar

  ‘Borderlands 2 heeft een singleplayer van 58 uur’
  Nieuws | 19 juli 2012 – Het duurt 58 uur om de singleplayercampagne van Borderlands 2 helemaal uit te spelen. Dat stelt Steve Gibson, vicepresident van marketing bij ontwikkelaar Gearbox, in een interview met Gamerzines.

  De tijdsindicatie komt van mensen die het spel hebben doorgespeeld om een walkthrough-gids te maken. “Zij rapporteerden dat het 58 uur duurde om de campagne te doorlopen – en dat is alleen nog maar met éen personage”, aldus Gibson. Hoe lang het duurt om de singleplayer te voltooien zonder alles uitgebreid te doen, is niet bekend.

  Borderlands 2 verschijnt op 21 september. Spelers die van de eerste Borderlands nog een savebestand hebben op hun PC, PlayStation 3 of Xbox 360, krijgen exclusieve hoofddeksels en outfits voor de vier speelbare personages in deel 2. Dit maakte Gearbox onlangs bekend op zijn communitywebsite.

  Dit vond ik net en dacht dit is wat voor GN 🙂