Ice Age: Continental Drift

Vanaf dit weekend draait Ice Age: Continental Drift in de bioscoop. Het vierde deel alweer in een zeer succesvolle franchise. Het gevaar dat je het succes te ver doorvoert en er een film die het niveau van de voorgangers bij lange na niet kan evenaren ligt dan altijd op de loer. Ice Age lijkt het tijdperk van verval nog een tijdje voor zich uit te schuiven. Hoewel de wereld rondom onze prehistorische vrienden het wél zwaar te verduren heeft.

Scrat…

Voordat je terugkeert naar de ijstijd, wordt je als bezoeker van de nieuwste Ice Age eerst getrakteerd op een kort filmpje met in de hoofdrol niemand minder dan Maggie Simpson, getiteld The Longest Daycare. Een erg leuk en aandoenlijke inleiding voordat de hoofdfilm begint. Maar wacht, het begin van die hoofdfilm is ook wel erg bekend? Dat klopt, wanneer je tenminste Scrat’s Continental Crack-Up hebt gezien. Anderhalf jaar geleden alweer was deze short movie de lancering van de solo-carrière van ieders favoriete eekhoorn Scrat, later fungeerde het als trailer voor Continental Drift, en nu is het ook de opening van diezelfde film. Scrat leert ons een heleboel over hoe de wereld is geworden zoals wij die kennen.

De rol van Scrat is nog altijd die van vrolijke noot (pun intended) tussen de scènes door. Tussen alle stress die Manny, Sid en Diego ervaren doordat de wereld in stukken breekt en hun kudde van elkaar gescheiden raakt, stuitert nog steeds die pluizebol rond op zoek naar zijn eikel. Ook Ellie, Eddie en Crash zijn natuurlijk weer van de partij en dus zal iedere fan zijn favorieten weer kunnen begroeten (tenzij je sinds het vorige deel gek was op Buck, die komt slechts in een flits voorbij). Maar de kracht van Ice Age zit in de nieuwe karakters die telkens weer geïntroduceerd worden. Zo maken we deze keer kennis met de oma van Sid, de tienerdochter van Manny en Ellie een bende wilde piraten onder leiding van een slecht gehumeurde aap en een al even wilde bende aandoenlijke hamster-achtigen.

… en de nieuwste aanwinsten

Nadat Scrat heeft laten zien hoe het komt dat de continenten vandaag de dag niet meer met elkaar verbonden zijn, blijken de effecten van die Crack-Up ook voor de andere bewoners van de prehistorie niet te overzien. De wereld valt uit elkaar en Manny, Diego en Sid raken gescheiden van de rest. Ellie neemt de leiding over de achterblijvers, maar het interessantste deel in dat deel van de kudde wordt gevormd door puberende tiener-mammoet Peaches. Ondertussen zit Sid opgescheept met zijn oma, die met recht één van de leukste nieuwe creaties van de Ice Age animators genoemd mag worden.

Waar je je zo langzamerhand enigszins aan zou kunnen gaan ergeren bij Ice Age, is die voortdurende moraliserende ondertoon. Familie is alles, voor je vrienden ga je door het vuur en een echte kudde heeft je rug. De spil waar de plot op draait is die voortdurende drive naar elkaar toe, wat zo onderhand het vaste kunstje lijkt te worden. De originele manier waarop dit telkens weer wordt ingevuld, maakt echter dat ook Ice Age: Continental Drift weer een heerlijke toevoeging aan de franchise is. Dit keer beleven de drie helden hun avonturen op zee, wat zoals gezegd de weg vrij maakt voor weer een heel arsenaal aan nieuwe karakters.

Conclusie

Vaak gaat na verloop van tijd de angst leven of een franchise niet te ver wordt doorgevoerd. Ice Age: Continental Drift stelt die angst voor deze serie in ieder geval nog één hoofdstuk uit. De film is weer op en top Ice Age en een waardige opvolger van de drie eerdere delen. Ook nu zijn het vooral weer de aandoenlijke, karakteristieke en maffe nieuwe karakters die zorgen voor een frisse uitstraling. Want het lijstje dat hierboven al voorbij kwam is nog niet volledig, er zijn er meer. Daar kan Diego over meepraten…

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Scrat
  • Nieuwe karakters

Wat is NOT

  • Blijft wel erg moralistisch

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren