Star Wars: The Old Republic Allies update

Electronic Arts heeft het maar zwaar met Star Wars: The Old Republic. De game is indertijd aangekondigd als een World of Warcraft-killer en dat is absoluut niet gebleken. Mijn verwachtingen waren daarom ook hooggespannen voor afgelopen E3. Toen dokter Ray Muzyka het podium betrad tijdens de EA persconferentie kregen we echter niet te horen dat de game niet bijster goede resultaten heeft weten te boeken, maar begon zijn presentatie met de successen van de game. Nooit eerder had een MMORPG op dag één al zoveel abonnees en er is geen MMO die zoveel content heeft gegenereerd als The Old Republic. De cijfers zijn dalende en met update 1.3 moeten nog meer mensen overgehaald worden om zich virtueel te vestigen in een Galaxy far away.

Het is inderdaad waar, sinds de release van Star Wars: The Old Republic is er veel veranderd in de MMO en de toevoegingen en veranderingen die nog gaan komen zijn inderdaad veelbelovend. Allereerst voor mijzelf, want ik kan per direct kosteloos van server wisselen. Het is iets dat ik al heel lang wilde, maar helaas nog niet mogelijk was. Verschillende bekenden van me zijn namelijk verspreid over meerdere servers en nu ga ik die mensen eens opzoeken met mijn Jedi Knight.

Allies

Met de update naar versie 1.3, die onder de naam Allies wordt gebracht, gaat de game veel makkelijker speelbaar zijn voor mensen die graag met anderen spelen. Sowieso gaan de heren van Bioware het Legacy-systeem uitbreiden. Sinds de vorige update was het namelijk mogelijk om hele familiestambomen te creëren, zodat je daadwerkelijk een legacy kunt vormen rond je eigen karakter. Nu krijg je echter nog meer voordelen met Legacy Perks, die extra content en gear meebrengen voor spelers die gebruik maken van dit systeem. De Group Finder is de tweede grote verandering in Allies, waardoor je gemakkelijk groepen kunt vinden met een gevarieerde samenstelling. Het zoeken naar een healer kan namelijk vaak een ramp zijn en dit systeem maakt de game voor spelers veel gemakkelijker, sneller en dus leuker.

Ook het aanpassen van gear gaat op de schop met het nieuwe Augmentation System, waarmee je jouw spullen nog specifieker kunt aanpassen op veel punten. Daarbij zal ookAdeptive Gear een nuttige toevoeging zijn. Dit zorgt ervoor dat je nuttige gear kunt dragen met de tofste kleding uit je collectie.

Voor huidige spelers en nieuwelingen

Hoewel deze aanpassingen erg nuttig zijn voor alle spelers, willen we natuurlijk ook echt nieuwe content voor het spel. Gelukkig is ons nog veel beloofd voor 2012, want een nieuwe planeet zal speelbaar worden in het spel, Makeb, die het indrukwekkende aantal van zeventien planeten nog groter maakt. Wat de planeet precies gaat inhouden is nog niet bekend, maar het is wel duidelijk dat de Hutts een grote rol gaan spelen, waarbij de Empire en de Republic moeten strijden om hun steun. Nieuwe Heroic Mission (coöp), Operations (meerdere groepen), Space Battles en World Events maken ook hun opwachting later dit jaar.

Zelf ben ik vooral erg benieuwd naar de nieuwe compagnon die later dit jaar zal verschijnen. Als fanatiek speler van Knights of the Old Republic (2003) verheug ik me zeer op HK-51, een verbeterde versie van de supergemene en badass droid HK-47 uit KOTOR. Dat, in combinatie met een aanstaande hogere level-cap, maakt het dat ik binnenkort weer aan de slag zal gaan met Star Wars: The Old Republic.

Tot zover alle nieuwe updates voor oude spelers, maar er wordt natuurlijk ook veel gedaan om nieuwe spelers kennis te laten maken met The Old Republic. Zo kunnen alle mensen vanaf juli tot level 15 helemaal gratis en voor niks spelen. Het is fijn dat mensen nu lekker ver kunnen spelen voordat zij een oordeel vellen over de game, want hoewel SWTOR niet de meest vernieuwende MMORPG is, weet de game de wereld van Star Wars als geen ander over te brengen. Daarnaast gaat ook de tutorial op de schop, om nieuwe spelers kennis te maken met alle features die de game rijk is.

Voorlopige conclusie

Star Wars: The Old Republic blijft vechten voor zijn plek in de drukke wereld van de betaalde MMORPG’s. Of dat harde werken ook beloond gaat worden zal de tijd ons uiteraard leren, maar mijn angst dat The Old Republic te weinig vernieuwing zal bieden op lange termijn is weggenomen. Bioware en EA zijn nog steeds bezig met de game en dat is voor zowel langdurige- als nieuwe spelers goed nieuws. Ik had een uitbreiding verwacht, maar een update is eigenlijk nog beter. Daar hoeven we immers niet extra voor te betalen en we blijven natuurlijk Hollanders.

  1.   
    Dark_Phoenix's avatar

    Peter je hebt heel klein dingetje vergeten en dat is de rankend warzones die nu ook beschikbaar zijn in de nieuwe 1.3 patch. Verder goed geschreven. Peter heb je nog je knight kunnen transveren? Ik ingeval wel met mijn characters.

  2.   
    Lazar93's avatar

    ik hoop dat ze het hoofd boven water houden, voorlopig gaat het goed en met een mooi vooruitzicht