Borderlands 2 hands-on

Duizenden verschillende pistolen en geweren, een uitgestrekte planeet om te verkennen, een paar interessante RPG-elementen en dat alles ook nog eens beleven met vier man tegelijkertijd. De succesformule van Borderlands wist in 2009 al de harten van talloze gamers te veroveren. Zo succesvol zelfs, dat een vervolg gewoon niet weg te denken was. Borderlands 2 was al snel een feit en ik mocht mezelf achter de schermen van 2K even vertieren met de game.

Stick it to the man!

Ook Borderlands 2 speelt zich af op de planeet Pandora. Het is vijf jaar sinds de gebeurtenissen van het eerste deel en in de tussentijd is er het een en ander gebeurd rondom Pandora. Een zekere Handsome Jack heeft met de buit van de Eridian Vault de enorme Hyperion Corporation overgenomen en resideert nu op de maan van Pandora. Zijn gigantische thuisbasis op de maan zorgt er tevens voor dat een groot gedeelte van Pandora zonder licht komt te zitten, waardoor de eens zo dorre woestijnen van de planeet veranderen in bevroren toendra’s en kille ijslandschappen. Met het bedekken van het licht, de troepen en technologie van Hyperion tot zijn beschikking en zijn handige positie op de maan, houdt Handsome Jack de gehele planeet in zijn ban als wrede dictator.

Hoog tijd om daar dus een stokje voor te steken. Het speelbare viertal van Borderlands 2 ziet het immers niet zo zitten dat Handsome Jack zo machtig aan de top zit en probeert daarom samen met publieksfavoriet, de robot Claptrap, een einde te maken aan zijn leiderschap: Handsome Jack moet dood.

“Press the dance button”

In de speelsessie op de E3 speelden we de missie ‘Statuesque’, een opdracht van Claptrap. De vriendelijke robot wil graag allerhande standbeelden van Handsome Jack vernietigen en daarvoor heeft Claptrap jouw hulp nodig. Met de grappige voice-overs van zowel Claptrap als Handsome Jack zelf is de toon vrij snel gezet: Borderlands 2 probeert zich niet te serieus te nemen en een potje standbeelden vernietigen zoals wij deden, resulteert hier en daar al snel in een glimlach of een gniffel. Gelachen werd er in ieder geval richting het einde van de missie, toen Claptrap ons na de pittige taak beval de andere modus van een gehackte gevechtsrobot aan te zetten. ‘Statuesque’ heb je namelijk pas echt voltooid als je ‘dance mode’ van je gehackte compagnon activeert. Wub-wub-wob!

Meer, groter en beter

Gelukkig is het niet alleen humor wat de game dat speciale sfeertje geeft. Want Borderlands draait natuurlijk om wapens. En als er iets is wat Borderlands 2 heeft, dan zijn het wel wapens. Alleen al in de korte speelsessie bij 2K achter de schermen heb ik talloze verschillende pistolen en geweren mogen hanteren. Mooi is ook dat ze niet alleen verschillen in sterkte, wendbaarheid en precisie, maar dat de wapens er ook significant anders uitzien. In de eerste Borderlands wilde het nog wel eens voorkomen dat sommige wapens verdacht veel op elkaar leken, een irritatiepuntje wat vele gamers dus veel minder zullen hebben in Borderlands 2.

Mogelijk treedt er nu scepsis op bij sommige lezers. Is Borderlands 2 niet te veel zoals haar voorganger? Als er alleen maar ‘meer’ is, is er dan niet een gebrek aan ‘anders’?

Het antwoord is ‘nee’. Om Borderlands 2 niet al te veel op haar voorganger te doen lijken, is er natuurlijk een compleet nieuw viertal om te spelen en is het nieuwe Pandora verre van te vergelijken met de planeet die we kennen van het eerste deel. De nieuwe karakters zoals de Commando Axton, de robotische Assassin genaamd Zer0, de brute Gunzerker Salvador en de verleidelijke Maya als Siren zullen in geheel nieuwe omgevingen voor vele hetere vuren komen te staan. Denk aan gigantische ijsmonsters in de toendra’s van Pandora of een invasie van Hyperion robots in een stadse omgeving. Er wordt bij ontwikkelaar Gearbox duidelijk hard gewerkt aan meer variatie en dat zal ongetwijfeld zijn vruchten afwerpen voor mensen die afhaakten bij het eerste deel vanwege diens herhalende gameplay.

Voorlopige conclusie

Als ik naar Borderlands 2 kijk, dan zie ik een solide vervolg in de maak. Fans van het eerste deel zullen dezelfde, heerlijke formule zien, maar dan met veel kekke nieuwe features. De omgevingen zijn groter, de vijanden gevarieerder en de wapens zijn in overvloed aanwezig. Als je gek was van de eerste Borderlands, dan is Borderlands 2 de perfecte fanservice voor jou!

 1.   
  N.Frufo's avatar

  Waarom doet die man met dat masker altijd zo met die vingers ik vind het maar een stoerdoenertje!

 2.   
  RenevdGijp's avatar

  Deze game staat wel op mijn to do lijstje, en ik krijg er na de preview meer zin in. Ik kan niet wachten tot hij uit is, want dan duurt het minder lang voordat hij goedkoper wordt (inception ๐Ÿ˜• )

 3.   
  Sarge's avatar

  Hรฉt grote minpunt voor mij aan Borderlands was het gebrek aan variatie, en dit op alle vlakken: de wapens, de vijanden en de landschappen. Voor de rest was Borderlands voor mij een fantastische game! Nu ziet het er bovendien naar uit dat Borderlands 2 op al mijn minpunten verbetert is t.o.v. deel 1, dus ik verwacht toch 2x plezier bij het vervolg ๐Ÿ˜› Looking forward to it!

 4.   
  gatemaster64's avatar

  N.Frufo schreef, "Waarom doet die man met dat masker altijd zo met die vingers ik vind het maar een stoerdoenertje!"

  in borderlands 1 had hij een vinger tegen zijn kop nu twee lol! ๐Ÿ˜›

 5.   
  squidgyboy's avatar

  ik hoop dat ze deel 2 toch beter beveiligen … want die modded weapons en shield die iedereen had … was gewoon zuig… 8)

 6.   
  N.Frufo's avatar

  gatemaster64″][quote=”N.Frufo schreef, "Waarom doet die man met dat masker altijd zo met die vingers ik vind het maar een stoerdoenertje!"

  in borderlands 1 had hij een vinger tegen zijn kop nu twee lol! ๐Ÿ˜› [/quote]

  Ja ik ken het plaatje van de man In deel 3: 2 vingers in de neus ๐Ÿ˜†