South Park: The Stick of Truth

De wekelijkse satire op alles, de constante achtbaan van absurde humor, het snelvuur aan scheldwoorden: de televisieserie South Park van Matt Stone en Trey Parker laat zich al jaren beschrijven met dergelijke woordcombinaties. De soap over het leven in het fictieve dorpje South Park is inmiddels een wereldwijd fenomeen en niemand kan meer om de immense invloed van het programma heen. South Park heeft vrijwel alles: een grote fanbase, allerhande merchandise en ruim tien jaar geleden kreeg de serie al een degelijke film. Het enige dat nog mist, is een fatsoenlijke game die zich afspeelt in het pittoreske plaatsje…

Douchebag the fighter, you may play with us…

Met South Park: The Stick of Truth krijgt de South Park franchise voor het eerst een noemenswaardige retailgame. Bovendien is voor de eerste maal de gewelddadige humor en willekeurige verhaallijn die South Park typeert terug te vinden in een spel. Er is zelfs hard gewerkt om de typerende ‘crappy’ grafische stijl van de serie over te hevelen naar een game, zo lieten Matt Stone en Trey Parker ons weten op de media briefing van Microsoft. Maar het is niet alleen ontwikkelaar Obsidian die hard werkt voor die typische South Park vibe, ook Matt en Trey zelf staan in nauw verband met de game. Voor het eerst in al die jaren dat de serie bestaat, moesten zij erbij stil staan hoe South Park eigenlijk in elkaar zit. Waar woont de Stan eigenlijk ten opzichte van zijn Joodse vriend Kyle en hoe lang is het dan lopen naar hun basisschool? In The Stick of Truth zul je voor het eerst een interactief kijkje kunnen nemen in het dorpje in Colorado. Loop door de stad, praat met de bekende en minder bekende personages uit de serie en zoek de grappige verwijzingen naar bestaande afleveringen.

Maar nee, het verkennen van South Park staat niet centraal in The Stick of Truth, het draait in deze game namelijk helemaal om jou en jouw ‘quest for cool’. In deze nieuwe South Park-game neem je de rol van het kersverse buurjongetje op je. Je bent net ingetrokken in het leegstaande huis in de straat waarin bijvoorbeeld ook de welbekende Butters en Cartman wonen, maar om bevriend te raken met deze leeftijdgenootjes, zul je eerst hun vertrouwen moeten winnen door te bewijzen dat je cool genoeg bent. Al snel raak je verwikkeld in de fantasiewereld van Cartman en zijn maatjes en moet je gezamenlijk op zoek naar de zogenaamde Stick of Truth die door Cartman’s vijanden gestolen is. Voorlopig is je naam ‘douchebag’, het is aan jou om jezelf vanuit die positie omhoog te werken en zo de vijfde man van het bekende viertal te worden.

Groep zes swag

Tijdens je queeste voor The Stick of Truth en daarmee dus ook je groep zes swag, zul je vele vijanden tegen het lijf lopen. Van de pestkoppen aan de overkant van de straat tot de ‘douchy vampires’ in het kerkhof: allerhande tegenstanders moeten een kopje kleiner worden gemaakt. The Stick of Truth is een old-school, turn-based RPG, wat inhoudt dat de gevechten voornamelijk bestaan uit het samenstellen van een goed aantal karakters en het juist timen van hun specifieke aanvallen en superkrachten. Veel is nog niet bekend over de speelbare personages en hun speciale vaardigheden, maar verwacht van personages zoals Cartman bijvoorbeeld dat hij haast dodelijke ruften richting zijn tegenstanders kan werpen en dat de onsterfelijke Kenny zichzelf maar al te vaak kan opofferen voor het goede doel. De tactische speler kan zelfs op het juiste moment Mister Slave oproepen, die zonder meer één of meerdere vijanden bespringt en opslokt in zijn rectum. ‘Oh boy!’

Het overwinnen in deze turn-based gevechten leidt vaak tot het verdienen van Experience Points, kleingeld en handige voorwerpen. Ervaring laat je utieraard stijgen in je level van coolheid (denk aan de promotie van bijvoorbeeld ‘douchebag’ tot ‘butthole’) en handige voorwerpen zijn op hun beurt prullaria zoals magisch kniekousen of Ms. Cartman’s knalroze vibrator, a.k.a. ‘The Wobbly Blade’. Inderdaad, het slaat helemaal nergens op, maar het ademt South Park en brulbuien zijn gegarandeerd.

Voorlopige conclusie

Hoewel we nog niet bijster veel weten over South Park: The Stick of Truth, is het al vrij duidelijk dat dit dé South Park game is. Het spel weet de grappige formule van de animatieserie goed toe te passen in gameformaat en ook de stijl, stemmen en algemene sfeer zijn naadloos overgenomen van het programma. Concluderend mogen we de conclusie concluderen dat iedere zichzelf respecterende fan van South Park deze game voorlopig in de gaten dient te houden.

  1.   
    Garuda's avatar

    deze komt toch ook gewoon voor de PS3

  2.   
    RenevdGijp's avatar

    Deze game echt in de gaten houden, pure fun in deze game, maar 60 euro ga ik er niet voor dokken. Maar deze houd ik in de gaten!

  3.   
    lassieman's avatar

    De South Park game, eens kijken of dat wat wordt. De serie is in ieder geval wel leuk, maar dat betekent bijna nooit iets.

  4.   
    ExtremeDotCom's avatar

    Hopelijk even leuk als de serie..Maar dat betwijfel ik tbh 🙁

  5.   
    Tom's avatar

    X. In purple we trust .X schreef, "Hopelijk even leuk als de serie..Maar dat betwijfel ik tbh :("

    Lees anders de preview op GamersNET.nl eens. 😉

  6.   
    tijny's avatar

    lijkt mij echt geniaal.
    ga hem kopen 😀

  7.   
    mmx's avatar

    Dit word leuk 🙂 En daar heb ik best wat centjes voor over 😛

  8.   
    AwesomeCreed's avatar

    is dit een xbox exclusive?

  9.   
    xizaaR's avatar

    Nee, hij komt ook op de PC en De PlayStation 3 😉

  10.   
    Game Supporter's avatar

    Ik ben heel erg benieuwd naar deze game! Waarschijnlijk wordt ie wel heel vet[url]