Civilization V: Gods & Kings

Alweer twee jaar geleden verscheen Civilization V en dit bleek een ontzettend sterke game te zijn. Verslavende gameplay in combinatie met een erg goed vechtsysteem zorgde ervoor dat de Civilization-serie wederom koning van het turnbased strategy-genre genoemd kon worden. Ontwikkelaar Firaxis Games heeft echter niet stilgezeten, want na een aantal downloadbare pakketjes zal binnenkort een volledige uitbreiding verschijnen: Gods & Kings.

Hoewel Civilization V een extreem goede game was, ontbraken toch enkele aspecten. In het vorige deel, Civilization IV, speelde religie een grote rol en middels een uitbreiding werd destijds spionage toegevoegd. De verwachting was dat ook het vijfde deel deze onderdelen wel zou bevatten, maar juist deze twee aspecten schitterden door afwezigheid. Middels Gods & Kings krijgen we gelukkig alsnog de beschikking over religieuze zaken en spionage.

Religie

Civilization V draait om het laten floreren van je rijk en het op verscheidene manieren elimineren van je tegenstanders. Niet geheel verrassend past Gods & Kings weinig veranderingen toe op dit concept, maar door het toevoegen van enkele zaken lijkt het geheel toch flink opgefrist te worden. Religie blijkt namelijk van groot belang, want degene die je religieuze maat is, is bereid jou op allerlei vlakken te steunen. Heb je een godsdienstige tegenstander? Dan wordt er veel aandacht besteed aan elkaar het leven zuur te maken. Mooi is dat het in ieder geval een flink stuk uitgebreider belooft te worden dan hetgeen dat in Civilization IV zat.

Waar je in het vierde deel namelijk slechts als eerste bepaalde ontdekkingen hoefde te doen om een geloof te stichten, zitten hier in Gods & Kings meer haken en ogen aan. Alle steden kunnen nu naast geld en cultuur ook faith voortbrengen, waarmee je vervolgens allerlei religieuze keuzes moet maken. Zo kun je dit bijvoorbeeld uitgeven aan missionarissen of bepaalde gebouwen. Overigens is er ook veel meer mogelijk met een geloof, daar je onder andere bepaalde bonussen kunt ontvangen.

Wanneer je land een pantheon, ofwel een setje goden, heeft weten te stichten is de eerste stap naar een religie gezet. Genoeg faith verzameld? Dan is het tijd om daadwerkelijk een geloof te vestigen. Denk hierbij aan Christendom, Islam, Boeddhisme, Hindoeïsme en Jodendom, maar ook aan Confucianisme, Shintoïsme en Sikhisme. De keuze is in ieder geval zeer uitgebreid. Met het aannemen van een geloof is het ook nog eens van belang welke keuzes je daarbinnen maakt. Wat voor richting geef je aan je godsdienst? Dat kan bijvoorbeeld resulteren in meer blijdschap in je rijk of geld, wanneer je de juiste keuzes weet te maken.

Meer dan alleen godsdienst

Hoewel religie volop aan bod kwam, was in de speelsessie van spionage nog geen sprake, daar de game gespeeld kon worden tot dit erin zou komen. Wel bijzonder is dat dit onderdeel blijkbaar slechts laat in een potje aan bod komt, terwijl het in Beyond the Sword, één van de uitbreidingen van Civilization IV, al gelijk aan het begin een rol speelt.

Gelukkig beloven religie en spionage niet de enige toevoegingen te zijn. Zo krijgen we de mogelijkheid om met nog meer rijken, zoals de Nederlanders, de Maya’s en de Carthagen te spelen, maar er zal ook verbetering te vinden zijn in de diplomatie. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld de mogelijkheid tot het stichten van ambassades in andere landen.

Voorlopige conclusie

Uiteraard is het jammer dat spionage en religie niet gelijk in Civilization V zaten, maar daarentegen lijkt alles erop te duiden dat we middels Gods & Kings wel meteen een uitgebreide variant van deze twee mogen ontvangen. Religie is namelijk belangrijker en groter dan ooit tevoren en de vele keuzes die je hierin maakt beloven weer voor flink veel nieuwe tactieken te gaan zorgen.

  1.   
    zalazar's avatar

    sweet 🙂

  2.   
    Ashamanii's avatar

    Wanneer komt die uit :D?

  3.   
    WesterW's avatar

    Ashamanii schreef, "Wanneer komt die uit :D?"

    22 juni 😉 Adviesprijs ligt rond de dertig euro schat ik.