Battlefield 3 – Close Quarters DLC

Ontwikkelaar DICE gaat ons met Battlefield 3 nog verwennen met drie nieuwe DLC-pakketten, met allen hun eigen focus. Later dit jaar mogen we Armored Kill verwelkomen, een pakket dat zich volledig zal focussen op gevechten met voertuigen. Eind dit jaar kunnen we aan de slag met End Game, een pakket waar de ontwikkelaar nog niks over kwijt wil, maar waar een grote verrassing in zal zitten (hint naar Battlefield 4?). De eerste van de drie verschijnt in juni en de naam Close Quarters zegt genoeg, we gaan in kleine ruimte aan de slag. En dat zijn we niet gewend van Battlefield.

Donya Fortress

Battlefield 3 is namelijk juist de game die gevechten in de open ruimtes bijna perfect benadert. Met voertuigen, een grote focus op team play, long range wapens en vernietigbare omgevingen. Om deze gameplay richting kleine ruimtes te brengen is niet makkelijk, maar gelukkig hebben de heren van DICE wel hun eigen focus op deze uitbreiding, want anders bestaat natuurlijk het gevaar dat het een dertien in een dozijn uitbreiding wordt, die erg lijkt op concurrerende games. De eigen focus zit hem wederom in het vernietigen van de omgevingen. Maar als je dat verplaatst naar een gesloten ruimte, dan is de chaos nooit ver weg.

Op de laatste EA Showcase kregen wij één van vier nieuwe mappen te spelen, met de naam Donya Fortress, die een Oosterse uitstraling heeft. Balkonnetjes met tierlantijnen erop, een statige fontein in het midden van de map, grote brede trappen en veel nisjes om doorheen te rennen. De balkons staan er overigens niet voor niets, want verticale gameplay is zeer belangrijk voor Close Quarters. Naast de zichtbare bovenverdieping, waar continu vandaan geschoten wordt, voegt ook de kelder een nieuwe verdieping toe, waardoor het nooit precies duidelijk is waar het vuur vandaan komt. En om nog meer aan de chaos toe te voegen, wordt de buitenkant van het gebouw ook beschoten door van alles en nog wat, waardoor het level langzaam transformeert in een ruïne.

Voorlopige conclusie

De chaos is een leuke afwisseling buiten de meer strategische gameplay die we gewend zijn uit de hoofdgame. De vernietigbare omgevingen maken daarin het grootste verschil met de concurrenten, want je weet soms echt niet waar je moet kijken. Persoonlijk wist ik dan ook vaak de dood te vinden tijdens de speelsessie en dat komt vooral door de andere manier van denken. Elk van de vier mappen zal tot met zestien spelers te bewandelen zijn en gezien de grootte van Donya Fortress lijkt me dat een mooi maximum. Daarnaast zal de DLC een week eerder verschijnen op de PlayStation 3. PC- en Xbox 360-gebruikers zullen een weekje langer moeten wachten. Tot wanneer? Een precieze datum ontbreekt, maar juni mag alvast in de agenda.

  1.   
    gatemaster64's avatar

    ik weet het niet!

    ik denk dat het een grote blunder wordt of een groot succses! 😀

  2.   
    lassieman's avatar

    Kan er op de PC wel gewoon met 64 mensen op gespeeld worden? Dat zou echt geweldig zijn xd

  3.   
    Talska's avatar

    We zullen zien, ik speel nooit op 16 player servers.

    En de game niet te ingewikkeld maken 😆

  4.   
    Fox's avatar

    Of bf2143 zo als op de dossen staat.

  5.   
    Flapjack's avatar

    lassieman schreef, "Kan er op de PC wel gewoon met 64 mensen op gespeeld worden? Dat zou echt geweldig zijn xd"

    Weet je wel niet hoe slecht dat voor je k/d ratio is…. Dat wil je niet!!
    Ik ga hem sowieso halen… Lijkt me best wel vet. En nee je zult het niet op de pc met 64 man kunnen spelen. En anders krijg je ooK cod tafereeltjes 😮

  6.   
    sthij's avatar

    Flapjack schreef, "

    ”lassieman” schreef, "Kan er op de PC wel gewoon met 64 mensen op gespeeld worden? Dat zou echt geweldig zijn xd"

    Weet je wel niet hoe slecht dat voor je k/d ratio is…. Dat wil je niet!!
    Ik ga hem sowieso halen… Lijkt me best wel vet. En nee je zult het niet op de pc met 64 man kunnen spelen. En anders krijg je ooK cod tafereeltjes 😮 "

    Kd ratio is maar een nummer…

  7.   
    Fischer's avatar

    Ik weet nog niet zeker of ik hem direct aanschaf, ik zit namelijk krap bij kas 😛 . In de trailer zag ik ook de MTAR-21 voorbij komen een van m’n favoriete wapens uit MW2 🙂

  8.   
    SuperWormJim's avatar

    miscchien weer een reden om weer BF3 te gaan spelen 🙂

  9.   
    Overload14's avatar

    sthij schreef, "

    ”Flapjack” schreef, "[quote=”lassieman”].."

    Weet je wel niet hoe slecht dat voor je k/d ratio is…. Dat wil je niet!!
    Ik ga hem sowieso halen… Lijkt me best wel vet. En nee je zult het niet op de pc met 64 man kunnen spelen. En anders krijg je ooK cod tafereeltjes 😮 "

    Kd ratio is maar een nummer… [/quote]
    Als je constant gespawnraped word en je kd daalt is dat wel vrij frustrerend..

  10.   
    PSPfreaky's avatar

    Ook op de PC kun je deze mappen maar met 16 man spelen. Ik ga deze DLC meteen kopen 😛

    Nooit in een server met 16 man gespeeld? Probeer eens Team Deathmatch Noshahr Canals!

  11.   
    thomster013's avatar

    PSPfreaky schreef, "Ook op de PC kun je deze mappen maar met 16 man spelen. Ik ga deze DLC meteen kopen 😛
    Nooit in een server met 16 man gespeeld? Probeer eens Team Deathmatch Noshahr Canals!"

    dat is juist een ontichelijke shotgun rape

  12.   
    Coldkiller_NL's avatar

    Nog maar één week 🙂