Trials Evolution

Games worden steeds serieuzer. Vroeger speelde je spellen met een loodgieter die muntjes verzamelt, een geel wezen dat bolletjes slikt en een blauwe egel die nog harder rent dan de Griekse Minister van Financiën die wordt achternagezeten door Europese schuldeisers. Tegenwoordig zuiver je de wereld van terroristen in Call of Duty, neem je wraak op de moordenaar van je familie in Assassin’s Creed en roep je crimineel gespuis een halt toe in L.A. Noire. Ik was derhalve wel weer eens toe aan iets luchtigs, dus Trials Evolution kwam als geroepen.

Levensgevaarlijk

Het doel in Trials is over het algemeen simpel: bereik met je motor zo snel mogelijk de finishlijn en probeer onderweg zo min mogelijk kleerscheuren op te lopen. Dat is simpeler gezegd dan gedaan, want ontwikkelaar Redlynx heeft er alles aan gedaan om te proberen jou van je motor te scheiden; zijn het niet de reusachtige schansen of knotsgekke loopings die je doen roepen om je moeder, dan zorgen de landmijnen en kilometersdiepe afgronden er wel voor dat je constant op je hoede bent. De dames en heren van RedLynx verdienen een dikke pluim voor het fantastische leveldesign: zelden zie je, in een 2D platformracer, tracks die zó gevarieerd zijn. Het ene moment begeef je je midden in een oorlogsgebied terwijl de bommen naast je inslaan, even later ontsnap je uit een fabrieksterrein waar alle installaties om je heen ontploffen. Dit illustreert tevens perfect de hoge productiewaarden van de game. De soundtrack is, met name voor een spelletje van vijftien euro, zeer uitgebreid en ook grafisch staat Trials Evolution zijn mannetje. Het is duidelijk te zien dat Ubisoft veel geld en moeite in dit project heeft gestopt, om de fans te geven wat ze verdienen.

Evil Knievel

Wanneer je Trials Evolution opstart word je getrakteerd op harde rockmuziek, een rebels ogend menu en een tekening van vier stoere kerels in motorpakken. Mijn testosterongehalte steeg onmiddellijk: “dit is een game voor echte mannen!” dacht ik. Vastberaden om me eens van mijn beste kant te laten zien, startte ik stoer het eerste level op en toverde ik de ene stunt na de andere uit mijn controller. Wheelies, stoppies, flips… Ik waande me Evil Knievel! Bij het bereiken van de finishlijn verwachtte ik dan ook niet minder dan een videoboodschap van Ubisoft-baas Yves Guillemot himself, die mij persoonlijk kwam complimenteren voor mijn uitzonderlijke prestatie.

De teleurstelling was des te groter toen bleek dat het niet uitmaakt welke halsbrekende stunts je uithaalt; het enige dat uiteindelijk telt is hoe snel je de finishlijn hebt bereikt en hoe vaak je op je smoel bent gegaan. Jammer, want dit stimuleert de speler niet om tijdens het racen riskante, doch extreem coole stunts uit te halen. Een gemiste kans.

Schrammetjes

Gelukkig neemt RedLynx haar eigen game niet al te serieus. Trials Evolution staat namelijk bol van de (sadistische) humor. Zo kan de naamloze waaghals op de motor op allerlei manieren gepijnigd worden: binnen een uur tijd belandde het onfortuinlijke creatuur onder andere op een landmijn, voor een auto en zelfs middenin een vuurzee! En ik vrees dat ik ook nog wel een brief van zijn verzekeringsmaatschappij zal krijgen vanwege dat incidentje met de vlijmscherpe roterende tandwielen.

Daarnaast bieden ook de speciale uitdagingen een welkome afwisseling. In deze levels stapt RedLynx af van de gebruikelijke gameplay en introduceren ze compleet andere typen races. Zo moet je met ski’s een levensgevaarlijk parcours afleggen of met houten planken, die aan je armen zijn gebonden, zo lang mogelijk in de lucht blijven fladderen. Er zijn echter ook levels waarin je een compleet ander gedaante aanneemt, bijvoorbeeld die van een UFO of zelfs van een auto!

Alles kan

De meest indrukwekkende feature van Trials Evolution is zonder meer de map editor. Hiermee kan zelfs je moeder in een mum van tijd een vermakelijk level in elkaar knutselen, maar de doorgewinterde designers kiezen voor de pro-modus. Het is werkelijk ongelofelijk om te zien wat hierin allemaal mogelijk is: niet alleen kun je elk level uit de singleplayer nabouwen (de ontwikkelaars hebben de omgevingen namelijk gemaakt met hun eigen map editor), na enkele uren experimenteren zou je zelfs een heuse first person shooter in elkaar kunnen flansen! De mogelijkheden lijken eindeloos. Je beste creaties kun je vervolgens online delen, zodat andere mensen ervan kunnen genieten.

Conclusie

Ben je op zoek naar een luchtige platformracer met spectaculaire tracks, halsbrekende stunts en een flinke portie zwarte humor? Zoek dan niet verder. Voor slechts vijftien euro haal je een reeks vermakelijke singleplayer-levels in huis, maar de game toont pas echt haar charmes in de multiplayer (zowel online als offline) en de extreem uitgebreide map editor, die ervoor zorgt dat het spel vrijwel eindeloos speelbaar blijft. Trials Evolution biedt niets minder dan pure fun.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Extreem uitgebreide map editor
 • Gevarieerde
 • spectaculaire levels
 • Knotsgekke multiplayer

Wat is NOT

 • Stunts over het algemeen niet beloond

8.5

 1.   
  FishHookz's avatar

  Trials is wel een leuke game dus ik zal overwegen hem te halen wanneer hij 50% goedkoper is ofso 😆

 2.   
  ckerigon's avatar

  Ik heb vorige deel gekocht en geen moment spijt van gehad 😛
  Zulke games heb ik vroeger altijd op spele.nl enz. gespeeld xD

 3.   
  SonyBoy's avatar

  Ik vind Trials HD zo vet dat hij bijna thuis kan in mijn top 5 games allertijden. Daarom koop ik deze game gelijk wanneer ik er punten voor heb gehaald. Vooral de map-editor lijkt me nu heel erg interessant. Ik heb dan wel een paar mooie tracks gemaakt in de vorige, maar hier kan je er veel meer mee.

  EDIT: Ook fijn dat je je tracks online kan delen, iets wat een groot gemis was in Trials HD! Trouwens, je stunts worden dan misschien niet echt beloon, maar zal het echt zo indrukwekkend zijn als je de finish haalt in een snelle tijd, maar totaal geen risico’s neemt? Volgens mij is het juist het leukst om een zeer snelle tijd te halen in een snelle tijd, maar dan ook gelijk de meeste stunts te doen. Dit is wat ik tenminste in de vorige Trials deed en wat ik vast en zeker nu ook weer ga doen.

 4.   
  Zeeha's avatar

  vette game, goede review 🙂

 5.   
  yostiemontana's avatar

  Het doel in Trials is over het algemeen simpel: bereik met je BMX zo snel mogelijk de finishlijn en probeer onderweg zo min mogelijk kleerscheuren op te lopen.

  Dit staat aan het begin van de review, en volgens mij is een bmx een fiets 😕 Kan best zijn dat ik het mis heb, heb er geen verstand van. Mooie review/game trouwens

 6.   
  abc6465465464's avatar

  ckerigon schreef, "Ik heb vorige deel gekocht en geen moment spijt van gehad 😛
  Zulke games heb ik vroeger altijd op spele.nl enz. gespeeld xD "

  Ja precies, want in feite is het net als die games daarop maar dan ff wat verder en beter uitgewerkt zegmaar. Het werkt natuurlijk allemaal totaal anders, ja dat wel maar het basisidee is het hetzelfde.

 7.   
  Sem_The_Man's avatar

  Ziet er strak uit.
  Heb altijd al van trail games gehouden. 😀